Zi de sărbătoare în Episcopia Tulcii

Episcopia Tulcii, cât și Mănăstirea Halmyris s-au aflat astăzi, 8 iulie, în sărbătoare, datorită sărbătoririi Sfinților Mucenici Epictet și Astion, cei mai vechi sfinți din România, martirizați în anul 290, după cum a precizat Alexandru Chituță.

Liturghia arhierească a fost săvârșită astăzi de un sobor de preoți și diaconi având în frunte pe Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului și pe Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Liturghia a început cu procesiunea cu sfintele moaște care au fost luate din biserică și așezate spre închinare în curtea mănăstirii. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la descoperirea lor în cripta bisericii din antica cetate Halmyris.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu prilejul prăznuirii Sfinților Mucenici de la Halmyris: „Credincioșii Eparhiei Tulcii, ca și ai altor provincii românești, găsesc multă nădejde, întărire și ajutor de la biruitorii întru credință care au fost Sfinții Mucenici Epictet și Astion. Atât în vremuri de liniște și pace, cât și în vremuri de încercare, nevoi și suferințe. Adresăm părintească binecuvântare clerului și credincioșilor Eparhiei Tulcii, din norul Dobrogei, și pelerinilor din întreaga Românie, să poarte rugăciunile noastre către Bunul Dumnezeu pentru a dobândi ajutor întru întărirea credinței și înălțarea sufletească a tuturor fiilor duhovnicești din cuprinsul Episcopiei Tulcii și ai întregii ortodoxii românești”, informează TRINITAS TV.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Visarion a dăruit Preasfințitului Părinte Lucian și distincția eparhială a Episcopiei Tulcii – Crucea Sfântului Iachint.

„Sfinții Mucenici Epictet și Astion străjuiesc Tulcea, toată Dobrogea și țara noastră. De aceea, lor să ne rugăm ca începători ai mărturisirii neamului nostru pe pământ dobrogean, să ne ajute pe toți să ținem credințea vie, să o mărturisim chiar cu prețul vieții noastre și să o mărturisim și în aceste vremuri grele și pline de sărăcie și să luam aminte că nu suntem săraci dacă avem credință”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit și în anul acesta să ajungem la sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet și Astion care este o zi de bucurie deosebită pentru locuitorii din Tulcea, dar și pentru credincioșii din Dobrogea care vin de aproape sau de departe în acest loc sfânt și binecuvântat, la Mănăstirea Halmyris, pentru a participa la slujba de hram și pentru a venera pe cei doi sfinți, Epictet și Astion, care sunt cu adevărat mijlocitori între noi și Dumnezeu și sunt folositori ai tuturor celor care aleargă cu credință la sfintele lor moaște”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sărbătoarea Sfinților Mucenici Epictet și Astion s-a încheiat cu o agapă creștinească la care au luat parte toți invitații și pelerinii veniți din Dobrogea, Ardeal, precum și din alte părți ale țării, spre a se închina sfintelor moaște.

Comentarii Facebook


Știri recente