Zi de mare sarbatoare la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, inconjurati de un impresionant sobor de preoti si diaconi, au oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la biserica ‘Sf. Ioan Iacob’, din incinta Seminarului Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt. In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, PS Casian a subliniat importanta sarbatorii de astazi, cand Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt: ‘Viata sa, trairea sa, nasterea sa in lumea aceasta si in Biserica, nasterea sa in nevointa, nasterea sa in credinta, nasterea sa pe Cruce s-a petrtecut aici in Moldova. Multe minuni a aratat Dumnezeu prin Sf. Ioan Iacob, multe pelerinaje, multe vindecari, multe speranta ca Sf. Ioan Iacob sa-si implineasca dorul sau de a se intoarce acasa ca sfant. Cel dintai ne-a aratat printr-un deget al sau, care este locul de unde a pornit el si acest deget al Sf. Ioan se afla aici. A trimis, apoi, cartea sa de rugaciuni, Molitfelnicul, apoi, a trimis metaniile si camilafca sa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si incet-incet, cortul sau, aceasta biserica, o parte din obiectele ce i-au apartinut, dar mai presus de toate o evlavie extraordinara aici, in zona nemteana’.

Despre sfantul sarbatorit astazi a vorbit si IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in cuvantul rostit la finalul Sfintei Liturghii: ‘Sf. Ioan Iacob a fost un rugator in fata icoanelor, in fata icoanei Mantuitorului, in fata icoanei Maicii Domnului si in fata icoanelor sfintilor si, dorind mult sa se intalneasca cu Dumnezeu in rugaciune, in fata icoanelor, cu timpul Duhul Sfant a facut din el o icoana si aceasta este chemarea credintei, sa fim asemenea lui Dumnezeu, prin har. Fiecare om este creat dupa chipul lui Dumnezeu, dar la asemanarea cu Dumnezeu au ajuns numai sfintii. In masura in care Dumnezeu locuieste in om, omul se aseamana cu Dumnezeu. Este o bucurie mare ca sa constatam ravna si dragostea elevilor fata de Sf. Ioan Iacob si de toti sfintii, dar mai ales de un sfant care este cel mai recent sfant canonizat, in intelesul de vietuitor aproape de zilele noastre’.

De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit la evenimentele religioase care vor avea loc in perioada 8-10 septembrie a.c., in judetul Botosani: ‘La 8 septembrie, de hramul ‘Nasterii Maicii Domnului’ manastirii de maici Vorona, va fi proclamata public, in fata pelerinilor, speram de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dimpreuna cu un sobor de arhierei, canonizarea Cuv. Onufrie, de la Sihastria Voronei. In data de 9 septembrie, chiar la manastirea Sihastria Voronei, va avea loc slujba de pomenire, iar in data de 10 septembrie a.c., a treia zi a sarbatorilor botosanene, vom face pelerinaj la casa Sf. Ioan Iacob de la Crainiceni’.

In cadrul Liturghiei de astazi, au fost oficiate doua hirotoniri: Mihai Robert Ungureanu a fost hirotonit diacon, pentru parohia Marginea, iar diaconul Ioan Lupei a fost hirotonit preot pentru parohia Poiana Dobreni. La finalul Sfintei Liturghii, parintele profesor Ivasile Ignatescu, de la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’, a primit dipoma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’, din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De asemenea, pictorul care a realizat icoanele de la biserica ‘Sfantul Ioan Iacob’ a primit disctinctia de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente