Zi de mare praznic la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel Întâichemat, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei – 30 noiembrie 2012 – a reprezentat un moment de aleasă sărbătoare duhovnicească pentru clerul și credincioșii Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dar și pentru toți dreptmăritorii creștini orădeni și bihoreni, fiind sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram al noii Catedrale Episcopale din metropola de pe malurile Crișului Repede, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, după așezarea sa ca ocrotitor spiritual al catedralei, în Duminica a doua din Sfântul și Marele Post din acest an, 11 martie 2012.

Sărbătoarea a început din ajun, joi seara, 29 noiembrie, soborul slujitor al catedralei săvârșind rânduiala Privegherii în paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale celei noi.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie”, după cum ne informează pr. Cristian Rus. În cadrul slujbei, tânărul teolog Sorin Nistor a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Iteu, Protopopiatul Marghita.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a evidențiat lucrarea de apostolat săvârșită de Sfântul Apostol Andrei în pământul țării noastre, răspândind cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și statornicind credința creștină pe aceste meleaguri, precum și personalitatea și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ierarhul providențial pentru Biserica Ortodoxă Română din Ardeal: „Sărbătorindu-i astăzi pe Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, îi sărbătorim pe toți cei care au odrăslit ca sfinți în pământul strămoșesc al patriei noastre. (†¦)Cei doi Sfinți Andrei pe care îi prăznuim sunt pentru noi, românii, în special, modele de viețuire, prin curajul, dârzenia și dragostea cu care au propovăduit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, până la moarte pe crucea în formă de X, în cazul Sfântului Apostol Andrei, sau prin mărturisirea neobosită și lupta neîncetată în călăuzirea poporului dreptmăritor din spațiul transilvan, dacă ne referim la Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. (†¦) Aflându-ne în preziua sărbătoririi Zilei Naționale a României ne bucurăm cu toții, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra poporului nostru românesc. Prin prăznuirea, astăzi, a Apostolului care a încreștinat neamul românesc și pomenirea Sfântului Ierarh mărturisitor prin excelență din Transilvania, Ziua Națională a României, ce o vom serba mâine, 1 decembrie, are profunde, puternice și netrecătoare coordonate spirituale, ce țin de Ortodoxia neamului nostru. Ziua de 1 Decembrie este nu doar un simbol al unității naționale aici, în România, dar și un simbol al unității spirituale a românilor de pretutindeni.”

Cu acest prilej, Ierarhul a făcut urări de ani mulți, fericiți și binecuvântați tuturor celor care poartă numele Andrei sau derivatele acestuia.

La finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii, veniți în număr mare, s-au închinat și au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, primită în dar de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru noua Catedrală Episcopală din Oradea, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Duminica Ortodoxiei din acest an.

Dacă la praznicul Învierii Domnului din acest an, hramul principal al noii Catedrale Episcopale din Oradea, a fost inaugurat spațiul liturgic al catedralei propriu-zise, interiorul fiind tencuit în întregime și pregătit pentru pictură iar geamurile și ușile montate, în ziua sărbătoririi celui de-al doilea hram, bucuria Ierarhului, a clerului și a dreptmăritorilor creștini de la noua Catedrală Episcopală din Oradea a fost împlinită și sporită prin aceea că, din darul și cu binecuvântarea lui Dumnezeu și aleasa purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, au fost finalizate lucrările de placare cu marmură roșie și piatră de Podeni a fațadei catedralei, astfel încât, de astăzi, schelele fiind demontate, toți locuitorii municipiului Oradea și cei care trec prin oraș au posibilitatea să admire fațada finisată a catedralei. Lucrările de placare continuă, în ritm susținut, în părțile laterale ale sfântului lăcaș, în paralel cu cele de montare a jgheaburilor și a burlanelor pentru apa pluvială.

Comentarii Facebook


Știri recente