Zi binecuvântată la Mănăstirea Secu de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit astăzi, 29 august 2011, în mod deosebit la Mănăstirea Secu din județul Neamț. Credincioșii din mai multe zone ale Moldovei și-au îndreptat pașii către străvechea așezare monahală pentru a participa la slujba hramului. De dimineață, Înalt Preasfințitul Teofan a fost întâmpinat în fața stăreției mănăstirii de către soborul de preoți și diaconi și de pelerini. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi de la mai multe mănăstiri și parohii din Moldova și din țara noastră, după cum ne-a mărturisit Constantin Ciofu, Redactor „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

„Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este înfățișată împrecună Nașterea Mântuitorului Hristos. Sfântul Ioan se naște în văzul lumii, înconjurat de oameni, în casa părinților săi, în timp de Mântuitorul se naște într-o peșteră din Betleem. Sfârșitul vieții pământene a Mântuitorului Hristos și cel al Sfântului Ioan Botezătorul arată o identitate. Moartea Domnului Iisus este pe Muntele Golgotei în fața oamenilor, pe când martiriul Sfântului Ioan se petrece în ascuns, nevăzut de nimeni. Ziua de astăzi înfățișează ultima parte a vieții Sfântului Ioan, numit de Domnul Hristos „cel mai mare om”, care moarte într-un mod neașteptat. Acest lucru s-a întâmplat din cauza dramei păcatului, fiind prelungirea primului fratricid din istoria umanității, uciderea de Cain a fratelui său Abel. În această zi binecuvântată plângem moartea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care s-a apropiat „mielul lui Dumnezeu”, după cum L-a numit în timpul vieții pe Mântuitorul. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să urmăm drumul Sfântului Ioan Botezătorul, să ne îndepărtăm de calea cea rea parcursă de Irod și Irodiada”, a explicat IPS Teofan.

La Mănăstirea Secu sunt pomeniți mâine, 30 august 2011, Sfântul Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat alături de alți opt sfinți nemțeni în anul 2008. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente