Zi aliturgică

În calendarul Bisericii Ortodoxe ziua de astăzi, 22 februarie, este aliturgică, adică nu se oficiază slujba Sfintei Liturghii.

De-a lungul anului bisericesc există mai multe zile în care nu se celebrează Sfânta Liturghie, numite „aliturgice”, „neliturgice” sau „nonliturgice”. Aceste zile sunt următoarele: miercuri și vineri din Săptămâna Brânzei, luni și marți din prima săptamână a Postului Paștelui, Vinerea Mare sau a Patimilor, vinerea dinaintea Crăciunului și cea dinaintea Bobotezei, când aceste praznice cad duminica sau lunea și se oficiază slujbele Ceasurilor și Vecernia.

De regulă, în zilele aliturgice se postește cu ajunare deplină iar faptul că nu se săvârșește Sfânta Liturghie arată că, în primul rând, acestea sunt prilej de meditație profundă, de rugăciune. Totodată, adevăratul creștin care postește este însoțit mereu, în cazul acestui demers spiritual, asumat conștient, de bucuria sfântă a apropierii de Dumnezeu.

De asemenea, la slujba Vecerniei începe a se citi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne și Stăpânul vieții mele, Duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, nu mi-l da mie. Iar Duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie slugii Tale. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor.. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este unul din elementele liturgice definitorii ale Postului Mare. Este cunoscută încă din secolul al IV-lea și se rostește în cadrul slujbelor începând cu miercurea din săptămâna lăsatului sec de brânză și până la Denia din Sfânta și Marea Vineri.

Totodată, în locul Pavecerniței Mici se va săvârși Pavecernița Mare, slujbă specifică perioadei Postului Paștelui. Potrivit rânduielii Bisericii, credincioșii au, în această săptămână, numită Albă, dezlegare la lapte, brânză, ouă și pește.

Comentarii Facebook


Știri recente