In Biserica Ortodoxa, ziua de astazi este randuita ca zi aliturgica. Care sunt randuielile tipiconale si semnificatii acestei zile am aflat de la arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi: ‘In apropierea sarbatorii Craciunului, daca 24 decembrie va cadea sambata sau duminica, atunci ziua de vineri, cum este astazi, devine zi aliturgica pentru ca se canta astazi Ceasurile Imparatesti. Aceste Ceasuri Imparatesti sunt randuieli deosebite, in care se canta dupa randuiala tipiconala la strana, si Ceasul Imparatesc era inca din vechime oficiat in aceasta zi. La aceasta randuiala, care contine Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI si Ceasul IX, participa insusi imparatul si toata curtea domneasca. In cadrul fiecarui Ceas, pe langa psalmii care sunt cititi, exista cantari care sunt cantate in cinstea praznicului care vine, iar acum ne-am legat de sarbatoarea Craciunului, cand cantam cantari specifice Nasterii Domnului, apoi fiecare Ceas are si Evanghelie in care se aminteste despre Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos’.
Restabilirea comuniunii: Ierarhii Bisericii Sârbe și ai Bisericii din Macedonia de Nord au coliturghisit la Belgrad
Întâistătătorii și ierarhii Bisericii Ortodoxe a Serbiei și ai Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord au coliturghisit joi la Catedrala „Sf. Sava” din Belgrad, Serbia, în semn de restabilire a comuniunii liturgice și canonice…
Mitropolitul Andrei i-a premiat pe câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului i-a premiat joi pe câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. În cuvântul adresat, Părintele Mitropolit a vorbit despre responsabilitatea pe care Biserica o…
Prima ediție a Conferinței Naționale de carte veche românească va fi dedicată operei Sfântului Paisie de la Neamț
Prima ediție a Conferinței Naționale „Carte veche românească și străină”, organizată de Asociația Bibliotecilor din România în colaborare cu Mănăstirea Comana, va fi dedicată operei Sfântului Paisie de la Neamț, cu ocazia împlinirii a 300…
La doi ani de la plecarea la cele veșnice, IPS Pimen rămâne viu în memoria clerului și credincioșilor
Vineri, 20 mai, se împlinesc 2 ani de la mutarea la cele veșnice a Părintelui Arhiepiscop Pimen Suceveanul. Clericii și credincioșii s-au solidarizat în rugăciune pentru primul ierarh care a contractat noul coronavirus în timpul…
Episcopia Tulcii a inaugurat un nou centru social pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități
Preasfințitul Părinte Visarion a inaugurat și binecuvântat joi un nou centru social pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în municipiul Tulcea. Aflat sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Așezământul social „Lebăda” are o capacitate de…