Zeci de mii de oameni la pelerinajul de la Nicula

Zeci de mii de oameni au ajuns duminică, 14 august, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, venind în pelerinaj la Icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria.

De la cei mai tineri, copii sub 5 ani, până la cei mai vârstnici, oamenii au urcat pe jos 3 kilometri, de jos, din sat, după care au stat ore în șir la rând așteptând să ajungă la icoană.

Ei au participat la Sfânta Liturghie, au primit cuvinte de învățătură de la pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, la amiază, după Taina Sfântului Maslu le-a vorbit pr. Aurel Mureșan, protopop de Gherla, iar seara au luat parte la slujba Vecerniei și Litiei, oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Din sobor au făcut parte pr. exarh Dumitru Cobzaru, părintele stareț Andrei Coroian, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Valer Bel, părintele protopop de Gherla Aurel Mureșan, părintele protopop Ioan Morar, consilierul pe probleme de protocol al eparhiei, arhid. Claudiu Grama. Răspunsurile au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

La final, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, le-a adresat miilor de pelerini veniți la Nicula în aceste zile, câteva cuvinte pentru suflet.

„Cum putea Născătoarea de Dumnezeu, Cea care din trupul Ei a dat viață lui Dumnezeu Cel mai înainte de veci, cum putea să fie cuprinsă de moarte, Ea, Cea care era și rămâne în veșnicie Maica Vieții? Hristos care spune: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața, s-a întrupat dintr-o fecioară pură, imaculată, desăvârșită. Sfântul Ambrozie al Medioalnului spunea că era fecioară nu numai cu trupul, dar și cu sufletul. Artiștii mari ai lumii, poeții, imnografii, inspirați de Dumnezeu, au încercat să redea ceva după măsura harului despre Născătoarea de Dumnezeu. Cum am putea noi, cu mintea noastră pătimașă, să vorbim despre această taină de care și îngerii lui Dumnezeu se cutremură? Cum să fie cuprinsă de un mormânt Cea care este Maica Vieții noastre?”, a precizat Preasfinția Sa după cum ne informează Radio Renașterea.

Slujbele au continuat, începând cu ora 22.00, cu Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, după ce la ora 21.30 a fost scoasă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și așezată pe altarul de vară.

Comentarii Facebook


Știri recente