Zeci de biserici sunt sub ocrotirea Sf. Ap. Petru si Pavel

Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Piatra Neamt isi sarbatoreste astazi hramul

Ridicat in anul 1976 pe o fundatie mai veche, sfantul lacas a fost sfintit in anul 1980 de catre PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele Bogdan Constantin, parohul acestei biserici: ‘Biserica Sf. Ap Petru si Pavel din Ciritei, Protopopiatul Piatra Neamt, a fost construita intre anii 1973-1976. Vreme de 25 de ani, temelia zidita in 1948 a ramas doar sub forma de temelie, intrucat nu s-a permis construirea sfantului lacas. Prin interventii foarte multe s-a reusit luarea aprobarii pentru ridicarea sfantului lacas. La construire s-au ostenit in principal enoriasii parohiei care nu sunt foarte numerosi, dar si enoriasi din imprejurimi. Biserica a fost pictata intre 1977-1980, iar la 7 septembrie 1980 a fost sfintita de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei’. Parintele Bogdan Constantin ne-a vorbit si despre bogata activitate social-filatropica desfasurata de catre parohia ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din zona Ciritei, municipiul Piatra Neamt: ‘Anul acesta s-au facut colecte in urma apelului facut de IPS Mitropolit Daniel pentru familiile care au avut de suferit de pe urma inundatiior din sudul Dunarii. Opera filantropica si caritativa la parohia noastra se face nu doar cu ocazia unor calamitati naturale, ci si la sarbatorile mari, cum ar fi sarbatorile de iarna cand amplificam bucuria copiilor, apoi cu ocazia sarbatorilor pascale, cu ocazia hramului bisericii prin ajutorarea diferitelor familii nevoiase atat din parohie, cat si din alte zone’. Parintele paroh Bogdan Constantin ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la biserica din Ciritei: ‘In ajunul sarbatorii Sf. Apostoli am savarsit in biserica parohiala slujba Vecerniei si Litiei, impreuna cu un sobor mare de preoti, iar astazi am savarsit slujba Utreniei, a Acatistului si a Sf. Liturghii, dupa care am savarsit pomenirea celor adormiti, cu precadere pomenirea eroilor din parohia noastra, iar in final am organizat o agapa frateasca’.

Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Sibiu isi serbeaza hramul

Lacasul de cult este finalizat in anul 1787, fiind ridicat pentru credinciosii ortodocsi romanii care locuiau in afara zidurilor cetatii Sibiu. Mai multe amanunte despre Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Sibiu ne-a oferit parintele Calin Samarghitan: ‘Este prima biserica cu turn ortodoxa din Sibiu. Inocentiu Micu Klein este considerat ctitorul acestei biserici. De-a lungul anilor s-a slujit neintrerupt la aceasta biserica, iar in jurul bisericii sunt inmormantati memorandisti si pasoptisti importanti. Dupa 1990, in cimitirul din Sibiu este inhumat trupul lui Alexandru Vaida Voievod, cel care a citit declaratia de desprindere a Transilvaniei din Dieta austro-ungara, la Budapesta’.

Biserica ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ din Pitesti isi cinsteste ocrotitorii

Constructia lacasului de cult a inceput in anul 2003, la initiativa PS Calinic al Argesului si Muscelului. Mai multe detalii despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele Constantin Aron Haris, parohul bisericii: ‘In august 2003 au inceput lucrarile la aceasta biserica, care va fi cea mai mare din orasul Ploiesti, cu demisol, doua altare suprapuse si balcoane laterale. Un proiect unic in judetul Arges. Ne-am bucurat de sprijinul enoriasilor nostri care ne-au inteles, ne-au sprijinit, ne-au ajutat material, au venit si au contribuit in masura posibilitatilor la strangerea fondurilor necesare acestui maret edificiu. Dupa aproape 3 ani de lucru am reusit sa finalizam demisolul bisericii noastre, iar acum ne pregatim pentru racordarea la energia electrica si la gaze’. De asemenea, parintele paroh ne-a vorbit despre scopul ridicarii acestei biserici, si anume amintirea celor adormiti in inchisoarea din Pitesti in timpul prigoanei comuniste: ‘Acest lacas este ridicat si in memoria celor care au suferit detentie politica la temuta inchisoare comunista din Pitesti, iar acest hram al Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost dat special, deoarece Sf. Apostoli sunt si ocrotitorii celor aflati in lagare si in inchisori. La noi se savarsesc anual slujbe si parastase pentru martirii cunoscuti si necunosctui care s-au jertfit pentru libertatea patriei noastre si pentru salvarea Bisericii noastre’. Parintele Aron Haris Constantin ne-a prezentat si modul in care s-a desfasurat anul acesta hramul in parohia ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ din municipiul Pitesti: ‘Inca din 2003, cand am inceput activitatea, PS Calinic a fost alaturi de noi si ne-a sprijit, fiind singura biserica la care PS Sa a participat 3 ani consecutiv la hramul bisericii, iar anul acesta PS Sa a venit a patra oara la hramul bisericii noastre. Am incercat sa terminam tot ceea ce ne-am propus pentru terminarea lucrarilor necesare acestor slujbe, am invitat diferite oficialitati din orasul Pitesti’.

Biserica Domneasca ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ din Ploiesti se afla in sarbatoare

Ctitorita in anul 1639 de catre Matei Basarab, biserica reprezinta unul din cele mai importante monumente istorice si de arhitectura religioasa din zona. Parintele diacon Ioan Augustin Parlea, slujitor la aceasta biserica, ne-a spus ca ‘Biserica Domneasca din Ploiesti poarta hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel. A fost ctitorita in anul 1639 de catre domnitorul Matei Basarab, fiind ridicata pe locul unei vechi schit de maici, deja existent in urbea ploiesteana. Aceasta biserica a constituit km 0, datorita faptului ca in jurul bisericii se aflau primele 10 asezari atestate documentar ale ploiestenilor. Matei Basarab vine si ctitoreste aceasta biserica din dorinta si dragostea lui de a avea si ploiestenii un lacas de cult. Aceasta biserica ascunde mult din istoria Ploiestiului, datorita faptului ca in interiorul acestei biserici au fost descoperite vestigii istorice, cum ar fi sabia domnitorului Matei Basarab ce se afla astazi la Muzeul de Istorie din Ploiesti, apoi o icoana a Maicii Domnului cu trei maini. In original se mai pastreaza treptele de la intrarea in biserica executate din piatra dura, precum si usa ce face legatura intre naos si pronaos, dar si cheia bisericii care este atestata documentar tot din anul 1639’. In cadrul parohiei ‘Sf. Petru si Pavel din Ploiesti s-a aprobat cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist infiintarea unui asezamant social care va avea acelasi hram. In cadrul acestui asezamant se vor derula mai multe proiecte, atat cu caracter caritabil, cat si misionar si educativ, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Ioan Parlea: ‘In curtea bisericii, cu aprobarea PF Parinte Patriarh Teoctist, s-a hotarat infiintarea unui asezamant social cu numele de ‘Asezamntul social Sf. Apostoli Petru si Pavel’, unde se va ridica acest asezamant caritativ. Se va ridica o farmacie crestina ortodoxa cu medicamente gratuite pentru crestinii nostri din parohie, cat si din oras, o biblioteca cu carti stranse de la crestinii din oras pentru copiii care nu au posibilitatea sa citeasca acasa, apoi un dispensar pentru nevoile crestinilor nostri si o sala mare unde ne vom aduna pentru problemele bisericii’. Parintele paroh ne-a vorbit si despre modul in care s-a sarbatorit hramul la Biserica Domneasca din Ploiesti: ‘Aceasta este prima biserica monument istoric cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, iar in unele carti foarte vechi se spune ca aici venea si Anton Pann cu cartile sale pe care le vindea in jurul acestei biserici. Am oficiat slujba de Priveghere, la orele 18.00, iar astazi am oficiat Sf. Liturghie si parastasul pentru ctitorii bisericii, deoarece aici a fost primul cimitir din orasul nostru’.

La Ramnicu Valcea, Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ isi cinsteste ocrotitorii

Lacasul de cult este nou ridicat, piatra de temelie asezandu-se in anul 1990. Sfintirea bisericii s-a facut in anul 2002 de catre PS Gherasim, episcop al Ramnicului. Parintele Ion Banuta, parohul Bisericii ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din orasul Ramnicu Valcea, ne-a oferit mai multe detalii despre activitatile social-filantropice ce se desfasoara in cadrul acestei parohii: ‘Noi am actionat foarte repede si intr-un mod deosebit pentru sinistratii care au avut de suferit. Numai anul trecut la biserica noastra s-au strans peste 70 de milioane de lei si o masina cu ajutoare pentru sinistratii care au avut nevoie de astfel de lucruri. Apoi, avem o cantina a episcopiei la care noi participam cu bani si alimente pentru ca cei saraci sa aiba unde sa-si gaseasca pranzul in fiecare zi. Ne-am implicat in cateva cazuri de copii pe care i-am ajutat sustinandu-i cu bani la facultate pentru ca nu aveau posibilitati materiale. Avem in parohie cativa oameni saraci care primesc din cand in cand ajutoare in alimente. Avem intalniri cu tinerii care sunt in numar destul de mare la biserica si pe care ii vedem interesati pentru ceea ce inseamna partea spirituala si avem intalnire si discutii cu ei, biserica avand patru preoti care se implica in toate aceste activitati’. De asemenea, pr. Ion Banuta ne-a vorbit si despre cum s-a sarbatorit hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel de catre credinciosii ortodocsi din orasul Ramnicu Valcea: ‘In fiecare an am avut prezenta PS Gherasim la slujba, biserica fiind neincapatoare, participand foarte lume, slujba fiind deosebita. Anul acesta, fiindca avem si cheltuieli mai mari la biserica, deoarece facem niste vitralii, am pregatit prin credincioasele noastre o coliva pe care am impartit-o tuturor credinciosilor si am trimis acasa la cei care sunt mai saraci’.

Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Miercurea Ciuc isi sarbatoreste si ea hramul

Biserica a fost ctitorita de catre preotul Isidor Vlad, chipul sau fiind imortalizat in volumul ‘Istorisiri din Ardeal’ al lui Mihail Sadoveanu. Lacasul de cult, ridicat prin stradania pr. Isidor Vlad, cu ajutorul credinciosilor romani ortodocsi din orasul Miercurea Ciuc, a fost sfintit in anul 1936. Parintele Emil Pop, parohul acestei biserici, ne-a spus ca aceasta ‘constructie atrage atentia prin infatisarea ei neobisnuita pentru o biserica ortodoxa. Ctitorul ei este pr. Isidor Vlad, o personalitate deosebita. In anii ’40-’44, biserica a fost profanata de catre armata hortista. Dupa ce a fost prada profanarii timp de patru ani, si-a reluat viata duhovniceasca pana in anul mortii preotului ctitor, dupa care a fost sortita singuratatii. A disparut foarte mult mobilier, iar interiorul a fost devastat. Dupa decembrie 1989, biserica a reintrat in drepturile ei, fiind reinfiintata’. Parintele Emil Pop ne-a vorbit si despre activitatea culturala intensa care imbogateste viata sufleteasca a credinciosilor: ‘La aceasta biserica au luat nastere mai multe grupuri corale de copii si tineri care au imbogatit si insufletit viata bisericeasca si sufleteasca a credinciosilor. S-au dezbatut anumite teme religioase, s-au sustinut concerte in Bucuresti, s-au facut pelerinaje la diferite manastiri si schituri, iar cinci tineri din parohia noastra au imbracat haina monahala’. De asemenea, pr. Emil Pop ne-a vorbit si despre expunerea spre inchinare a fragmentelor de moaste a sfintilor martiri de la Niculitel, sfinte moaste ce se afla in Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Miercurea Ciuc: ‘Cu aceasta mare sarbatoare inchinata Sf. Apostoli Petru si Pavel am scos particele din moastele Sf. Andrei si a celor de la Niculitel spre inchinare, moaste pe care le avem la biserica noastra spre bucuria credinciosilor nostri’.

La Satu Mare, Biserica ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ se afla in sarbatoare

Piatra de temelie a lacasului de cult a fost asezata in data de 5 mai 1991, de catre PS Justinian, episcop al Maramuresului si Satmarului, iar sfintirea bisericii s-a facut in luna decembrie a anului 2000. Mai multe detalii despre lacasul de cult ne-a oferit pr. Petru Tataran, parohul acestei biserici: ‘La data de 5 mai 1991, PS episcop Justinian al Maramuresului si Satmarului a sfintit locul viitoarei biserici, lucrarile incepand in acel an. Biserica este in forma de cruce, este acoperita cu tabla de cupru, are 4 clopote si poate primi 1.500 de credinciosi. A doua zi de Craciun a anului 2000 a fost sfintita biserica. Catapeteasma, jiltul arhieresc si amvonul bisericii noastre sunt confectionate si sculptate in lemn de stejar de catre mesteri sculptori din Moldova, de langa Tg. Neamt. In momentul de fata se picteaza biserica, lucrare care speram sa o terminam in anul 2007’. Parintele Petru Tataran ne-a vorbit si despre activitatea misionara si social-filatropica desfasurate de catre slujitorii altarului acestei biserici, sprijiniti de catre credinciosii ortodocsi ai parohiei ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Satu Mare: ‘Catehizarea credinciosilor se face in biserica si cu ocazia savarsirii Sf. Taine si Ierurgii. Ziua hramului este o zi insemnata pentru parohia noastra. Credinciosii nostri sunt receptivi la indemnul nostru sau al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a ajuta pe cei nevoiasi. Noi toti am raspuns chemarii PF Parinte Patriarh Teoctist de a ajuta sinistratii din tara noastra. Nu am ramas nepasatori nici de cei mai nevoiasi din parohia noastra, ajutand familiile sarace la marile praznice, fie cu bani, fie cu alimente, stiind ca acest lucru este placut lui Dumnezeu’. De asemena, pr. Petru Tataran, parohul Bisericii ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’ din Satu Mare, ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de ziua hramului: ‘Serviciile religioase de hramul bisericii noastre au inceput aseara cu Vecernia, urmata de Litie si un cuvant de zidire duhovniceasca. Astazi, la Sf. Liturghie au participat mai multi preoti, am inconjurat biserica si am rostit un bogat cuvant de invatatura duhovniceasca, iar la sfarsit am miruit credinciosii si le-am oferit anafura’.

Comentarii Facebook


Știri recente