Zeci de biserici se afla sub ocrotirea Sf. Prooroc Ilie

Singura biserica inchinata Sf. Ilie din Protopopiatul Tg. Neamt se afla in sarbatoare

Sfantul lacas dateaza din 1837 si este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Tg. Neamt, ne-a spus care au fost cele mai importante momente din istoria acestei biserici: ‘In Protopopiatul Tg. Neamt exista o singura biserica care poarta hramul ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’, si aceasta se afla in orasul Tg. Neamt, in centrul orasului, biserica care este zidita intre anii 1837-1842, ridicata de un negustor vestit al locului cu numele Alexandru Teoharie. Biserica a fost sfintita in anul 1842, in ziua Sf. Trei Ierarhi. In primavara anului 1864, in Saptamana Sf. Pasti, un incendiu a distrus acoperisul bisericii, topind si clopotele din turnul clopotnitei. Refacerea acestora s-a facut in acelasi an’. Parintele protopop Ioan Dogaru ne-a spus ca Biserica ‘Sf. Ilie’ din orasul Tg. Neamt pastreaza numeroase obiecte de mare valoare, de asemenea, catapeteasma bisericii fiind una deosebita: ‘In anul 1877, cu prilejul unor reparatii generale, s-au facut importante danii in obiecte liturgice, in podoabe sfinte, imbracandu-se icoanele in argint, marginile la catapeteasma, confectionandu-se vase liturgice din argint masiv, precum si imbracamintea Sf. Evanghelii. Catapeteasma dateaza din anul sfintirii bisericii, fiind sculptata in stil baroc cu bogate inflorituri poleite in aur’. Cum a fost sarbatorit hramul la Biserica ‘Sf. Ilie’ din orasul Tg. Neamt ne-a spus tot parintele protopop Ioan Dogaru: ‘Hramul bisericii este o mare bucurie pentru credinciosii din parohia respectiva, cat si pentru credinciosii din celelalte parohii din Tg. Neamt. In ajunul zilei, de la orele 18.00, s-a adunat cler si popor in numar foarte mare la savarsirea Privegherii in cinstea patronului si ocrotitorului bisericii si parohiei respective. Dupa terminarea slujbei de Priveghere s-a oferit o agapa frateasca pentru invitatii si credinciosii participanti. Astazi, incepand cu ora 07.00 s-a oficiat Utrenia, Acatistul sfantului, urmat de Sf. Liturghie, iar in final a fost pomenirea celor adormiti’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din municipiul Botosani si-a sarbatorit astazi hramul

Ca in fiecare an, la aceasta sarbatoare au participat sute de credinciosi care s-au rugat Sfantului Prooroc Ilie. Mai multe informatii despre modul cum a fost sarbatorit hramul am aflat de la parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani si parohul Bisericii ‘Sf. Ilie’: ‘Ca in fiecare an, la Botosani, sarbatoarea patronului Bisericii ‘Sf. Ilie’ este un eveniment care marcheaza orasul si credinciosii botosaneni. Aseara am facut o slujba de Vecernie cu Litie, cu un sobor de 20 de preoti din oras si foarte multi credinciosi. A fost o vreme frumoasa, incat am facut slujba afara, iar credinciosii au foarte foarte receptivi si atenti. Astazi dimineata am savarsit slujba Utreniei si a Sf. Liturghii pe o scena special amenajata, cu care sunt obisnuiti botosanenii, si am avut bucuria sa avem in mijlocul nostru pe parintele arhim. Varlaam Merticariu, profesor la Facultatea de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, care, botosanean fiind, a acceptat sa vina la noi, la aceasta sarbatoare care, impreuna cu corul bisericii noastre si un grup de seminaristi, dar si preoti slujitori, a creat o atmosfera de rugaciune, de concentrare duhovniceasca’.

Capela Unitatii Militare ‘Unirea Principatelor’ din Focsani isi sarbatoreste hramul

Aceasta biserica a fost infiintata in anul 2002 si, de atunci, aici se desfasoara activitati deosebite in care sunt implicati si militari de la unitatea de care apartine. Parintele Ionel Vranceanu, slujitor la acest sfant lacas, ne-a facut o scurta prezentare a capelei: ‘Biserica militara Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul a luat fiinta in anul 2002. A fost sfintita la 8 decembrie, in timpul domnului general Dinta Florian, actualmente seful Statului Major General de la Bucuresti. Biserica deserveste militarii din Garnizoana Focsani ‘Unirea Principatelor’, o garnizoana care are misiuni internationale, dar si in tara’. Parintele Ionel Vranceanu ne-a spus in ce actiuni se implica alaturi de militarii de la Unitatea ‘Unirea Principatelor’ din Focsani: ‘Avand si Fundatia ‘Capela militara’, noi ne ocupam si de grija spirituala a cadrelor militare in rezerva, dar si de ajutorarea lor. De asemenea, din grija actualului comandant, d-l colonel doctor Cotropae Ioan, am adus in incinta bisericii un monument, o copie fidela a monumentului de la Marasesti, in greutate de sapte tone, de la Muzeul National de Istorie si care e amplasat in incinta curtii capelei militare din Focsani si, bineinteles, cu aceasta ocazie de hram, dar si de Ziua Eroilor si alte zile festive, sustinem acolo diverse momente culturale, care tin de specificul nostru militar. Avem militari in teatrele de operatie, asa cum stiti, in Bosnia Hertegovina, in Afganistan si Irak. Tinem legatura cu preotii militari pe care ii avem acolo, eu fiind preot de garnizoana, raspund duhovniceste, intr-un fel, de preotii care se afla acolo. Am fost si eu in misiune, in perioada iulie 2002 – ianuarie 2005, si multumim lui Dumnezeu pentru felul in care ne putem desfasura activitatea’. De asemenea, parintele Ionel Vranceanu ne-a spus in ce fel a fost sarbatorit hramul la capela Unitatii Militare ‘Unirea Principatelor’ din Focsani: ‘In fiecare an, sarbatoarea noastra de suflet, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, protectorul Garnizoanei Focsani si al bisericii noastre militare, a fost sarbatorita prin diverse activitati culturale si, bineinteles slujba oficiata de preotii militari din imprejurimi, prin prezenta corului ‘Pastorala’ din judetul Vrancea, prin evenimente culturale sustinute de muzica militara din Garnizoana Focsani’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din Ploiesti se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in anul 1990 pe locul unei biserici construite in 1810. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Adrian Marinescu: ‘Pe o movila a rasarit o biserica, mai intai de lemn, dupa aceea de piatra, prin 1810, cand o calugarita a transformat casa unde s-a nascut intr-un paraclis si a fost continuata aceasta lucrare de catre tabacarii cu care era in rudenie. In 1838 a fost devastata de marele cutremur, iar in 1847-1848 a fost reconstruita si repictata de catre pictorul Dimitrie Zograful. Ea a fiintat pana in 5 aprilie 1944, cand a fost bombardata din greseala. S-a construit pe vechiul loc al casei parohiale o capela, in 1946, aici slujindu-se pana in 1977, cand a fost din nou devastata de marele cutremur. In 1970, parohia a fost unificata cu Biserica Domneasca ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’, iar in 1990, putinii credinciosi au avut marea dorinta de a reconstrui vechea biserica pe vechiul amplament, dar cu proiect nou’. Parintele paroh Adrian Marinescu ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la Biserica ‘Sf. Ilie’ din Ploiesti: ‘Aseara am avut slujba Acatistului Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, slujba Vecerniei si Litia, iar astazi Utrenia si Sf. Liturghie, la hram participand multi credinciosi din orasul Ploiesti si din intreg judetul, precum si parintii slujitori’.

Biserica ‘Sf Ilie’ din judetul Suceava, ctitorie a Sf. Voievod Stefan cel Mare, isi serbeaza hramul

Zidita de catre marele voievod la 1488, Biserica ‘Sf. Ilie’ se afla la 1,5 km de Suceava, pe drumul spre Falticeni, in comuna Scheia, satul Sf. Ilie. Biserica este asemanatoare ca arhitectura cu aceea de la Voronet, o alta ctitorie a Binecredinciosului Voievod. Pictura interioara a bisericii a fost realizata in timpul Sfantului Voievod Stefan cel Mare si refacuta in secolul al XVII-lea. Exista, de asemenea, si urme de pictura exterioara din 1632-1653, din timpul mitropolitului Varlaam. Initial, aici a fost manastire si scoala de pregatire teologica, dar guvernul austriac a desfiintat-o in 1783, incinta fiind lasata in paragina completa. Astazi are statut de biserica parohiala.

Comentarii Facebook


Știri recente