Zeci de biserici se afla in sarbatoare

Biserica Flamanda din Bucuresti isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Inceputurile acestui sfant lacas sunt legate de un schit de lemn ridicat pe locul acesta in 1766. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh David Prestoiu: ‘Biserica noastra este o biserica veche si poarta numele de Biserica Flamanda, datorita faptului ca a fost un schit al Patriarhiei Romane unde erau gazduiti cei flamanzi si saraci care asteptau ofrande si pomeniri la marile slujbe de la hramuri si sarbatori. Aceasta biserica este amplasata foarte aproape de Catedrala patriarhala. Ea a fost la inceput un schit de lemn facut in 1766 de catre un anume Dimitrie si inchinat ca metoc al Mitropoliei. In anul 1782 s-a ridicat biserica din zid de catre Constantin Cretulescu. Biserica aceasta a fost in mai multe randuri reparata cu sprijinul domnitorilor fanarioti’. La Biserica Flamanda din Bucuresti se afla si o icoana facatoare de minuni. De asemenea, catapeteasma bisericii este deosebit de valoroasa. ‘Pictura bisericii a fost facuta initial in fresca si apoi a fost repictata in ulei, in 1871. Intre 1983-1987 a fost realizata o noua pictura in fresca pe toata suprafata interioara de catre pictorul Grigorie Popescu. Biserica noastra are o icoana a Maicii Domnului considerata facatoare de minuni, care este amplasata la catapeteasma ca icoana imparateasca. In inventar se mai afla si alte obiecte de valoare cu vechime din secolele XIX-XX’, a concluzionat pr. David Prestoiu.

Biserica Precista din municipiul Bacau isi sarbatoreste hramul

Slujitorii acestei biserici, dimpreuna cu credinciosii, au pregatit toate cele necesare pentru o buna intampinare a sarbatorii. A fost adusa in procesiune icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, credinciosii avand posibilitatea sa se inchine ei pana in aceasta seara, cand icoana se va intoarce la Manastirea Neamt. Parintele paroh Constantin Tomozei, protopop de Bacau Nord, ne-a oferit mai multe detalii: ‘La Biserica Precista din Bacau, de vreo 7-8 ani se aduce icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, cu binecuvantarea PS Episcop Eftimie si cu bunavointa IPS Mitropolit Daniel, caruia dorim sa-i multumim ca a inlesnit aceasta posibilitate ca aceasta sfanta icoana sa poposeasca in biserica Voievodului Stefan cel Mare si Sfant’. Parintele protopop ne-a vorbit si despre istoricul acestei biserici si despre proiectele pe care slujitorii altarului si credinciosii le au pentru infrumusetarea acestui lacas de cult: ‘Biserica Precista este ctitoria Voiebvodului Stefan cel Mare si Sfant si a fiului sau, Alexandru. Ea a fost sfintita in anul 1491. Este una din cele mai vechi biserici din Moldova si mai ales din centrul si sudul Moldovei. Este o biserica construita din piatra, cu turla, pictura in fresca, alaturi de biserica se gaseste curtea domneasca care a fost restaurata din 1964, iar in 1990 refacuta. Biserica este imprejmuita cu un gard de piatra si caramida, iar acum o vom placa in piatra de munte, iar in anumite locuri mai vizibile vom face pictura in fresca cu sfintii si ierarhii romani’. De asemenea, parintele Tomozei ne-a vorbit si despre valorile care sunt trecute in patrimoniul acestei biserici: ‘Cele mai importante donatii pe care le-a facut ctitorul bisericii sunt un Tetraevanghel din 1600, care se gaseste la Muzeul National din Moscova. O alta carte de importanta deosebita, Panaghiarul, se gaseste la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Ceea ce este reprezentativ pentru biseerica noastra, si anume catapateasma, dateaza din secolul al XVII-lea, cu o pictura deosebita, iar icoanele de pe catapeteasma sunt de o valoare inestimabila’.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Lugoj se afla in sarbatoare

Biserica monument istoric Adormirea Maicii Domnului din Lugoj a fost ridicata intre anii 1759-1766 si este construita in stil baroc, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din Banat. Parintele protopop Ioan Cerbu ne-a spus ca ‘biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului din Lugoj este monument istoric si este una din cele mai importante biserici in stil baroc din Banat, fiind ridicata intre anii 1759-1766, de catre zelosi cetateni romani. Alarul este in forma de trefla, edifiul avand forma de nava unica, cu un sistem de boltire in triunghiuri sferice, cu cornise, naosul dreptunghiular. A fost pictata in anii 1941-1944. Mai avem cateva picturi in biserica, turnurile sunt de 57 de metri inaltime, lungimea bisericii este de 42 de metri, iar latimea de 21. La ora actuala am intocmit toate demersurile necesare pentru a restaura pictura interioara’.

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Vaslui isi cinsteste ocrotitoarea

Ridicarea Bisericii ‘Adormirii Maicii Domnului’ din municipiul Vaslui a inceput in anul 1835, iar turnul clopotnita era unul dintre punctele de referinta din oras. Parintele protopop Vasile Parcalabu ne-a spus ca ‘Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui are incarcatura istorica prin faptul ca ea a fost construita in anul 1860, in perioada domnului Cuza, de catre un mare boier al tinuturilor vasluiene, Nicolae Chiriac. Acesta a construit mai intai turnul clopotnita de la intrarea in curtea bisericii, in 1835. Era un turn de referinta pe atunci, cand cladirile erau mici in jurul bisericii, fiind asezat pe un loc inalt. Biserica s-a construit pe temelia altei biserici de lemn care a fost construita de catre ciobanul Onila in secolul al XVI-lea. Biserica a purtat denumirea de Uspenia, fiind construit in stil slavon neoclasic, cu influenta ruseasca. Biserica a fost impodobita cu frumoasa pictura, dar de-a lungul timpului a suferit mai multe interventii nesemnificative’. La Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui se pastreaza pana astazi o icoana foarte valoroasa a Maicii Domnului care o infatiseaza plangand la picioarele Mantuitorului nostru Iisus Hristos rastignit pe Cruce. Despre aceasta icoana ne-a vorbit tot parintele Parcalabu: ‘Printre obiectele de valoare avem icoana Maicii Domnului, o icoana veche prin faptul ca pe ea este chipul Maicii Domnului, la rugaciune, plangand. Alaturi este Crucea Mantuitorului’.

Biserica Lemnului din municipiul Targoviste isi praznuieste hramul

Sfantul lacas este un monument istoric ce dateaza de pe vreamea lui Tudor Vladimirescu. Un scurt istoric al Bisericii Lemnului am aflat de la parintele paroh Gogu Oprea: ‘Biserica Lemnului se afla situata in orasul Targoviste, este monument istoric, care dateaza de pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Are aceasta deumire pentru ca in perioada lui Tudor Vladimirescu erau foarte multe biserici din lemn. Cand au inceput luptele cu turcii, o buna parte din bisericile de lemn au ars, iar singura biserica care si-a pastrat denumirea de lemn a fost biserica noastra. La 1842 se construieste actuala biserica pe vechile temelii ale bisericii arse din perioada lui Tudor Vladimirescu’. Parintele paroh Gogu Oprea ne-a spus prin ce se deosebeste Biserica Lemnului de celelalte sfinte lacasuri din municipiul Targoviste: ‘Din 1998, pe frontispiciul bisericii am pictat scena Adormirii Maicii Domnului, precum si a sfintilor romani canonizati in 1956, sfinti romani care au luptat pentru pastrarea credintei ortodoxe in Ardeal si cei canonizati dupa 1989. Este singura biserica din Targoviste care are pictati sfintii romani’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric

Catedrala Mitropolitană din Iași și-a serbat hramul istoric de Praznicul Întâmpinării Domnului.  Manifestările religioase au debutat miercuri cu slujba Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile Liturgice au fost oferite de…