Zeci de biserici isi sarbatoresc hramul

Biserica ‘Pogorarea Duhului Sfant’ din cartierul bucurestean Titan isi sarbatoreste hramul

Lacasul, construit din lemn, in stil maramuresean, a fost ridicat intre anii 1994-1996. Un scurt istoric al bisericii si despre contextul in care a fost ridicat biserica am aflat de la parintele paroh Adrian Neculce: ‘Biserica a inceput a fi construita in 1994, intr-un cartier de blocuri uriase din Bucuresti, Titan. Era un fel de cartier dormitor pe vremea comunista, iar cand a aparut aceasta biserica mai era doar una singura nou construita, in rest erau bisericile foarte departate unele de altele. Am inaugurat-o in 1996, este din lemn, in stil maramuresean, fiind situata intr-un parc si este un adevarat reper arhitectural si sufletesc al cartierlui. Are 45 de metri inaltime, iar la inaugurare a participat o multime de lume bucuroasa ca a aparut aceasta biserica in cartierul lor’. De asemenea, parintele Adrian Neculce ne-a vorbit si despre modul specific in care a fost sarbatorit hramul la aceasta biserica: ‘Am facut o coliva foarte mare, pe un platou urias, am desenat cu zahar colorat icoana Pogorarii Duhului Sfant, apoi am impartit cam 2000 de pahare cu coliva oamenilor, iar doamnele din comitet, profesorii care vin sa-si ofere gratuit serviciile in cadrul unui program special au fost chemati si li s-au oferit o masa, ca o bucurie, si materiala, dar si spirituala a micii comunitati care s-a adunat de-a lungul anilor in jurul acestei biserici’.

Parohia Gavana Nord din Pitesti isi serbeaza pentru prima data hramul

Amenajarea locului pentru ridicarea bisericii a inceput in anul 2003, in scurt timp urmand sa inceapa si lucrarile de ridicare a lacasului. Parintele paroh Marius Ionescu ne-a spus ca ‘in anul 2000 am cerut Episcopiei Argesului si Muscelului sa ridice o biserica in acest oras, iar mai tarziu am primit acceptul acestui lacas, care a primit hramul Pogorarii Sfantului Duh si Sf. Antim Ivireanul. In anul 2003 am inceput sa amenajam un loc unde sa slujim provizoriu pana la ridicarea sfintei biserici, iar anul acesta am reusit sa dispunem de documentatia pentru biserica. Anul acesta este pentru prima data cand s-a organizat hramul la acest lacas de cult’.

Biserica ‘Pogorarea Sfantului Duh’ din Focsani se afla in sarbatoare

Parohia s-a infiintat in anul 2001, iar din acest an, cu binecuvantarea PS Epifanie, episcop al Buzaului si Vrancei, s-a achizitionat terenul pentru biserica ce se afla inca in faza de constructie. Parintele paroh Eduard Bran ne-a spus ca ‘biserica noastra cu hramul ‘Pogorarea Sfantului Duh’ a luat fiinta ca si parohie in anul 2001, din binecuvantarea PS Epifanie, cand s-a si cumparat terenul pentru biserica noastra. De atunci am construit un paraclis si o clopotnita, in care am amenajat un alt paraclis unde acum slujim, si in acest moment zidim biserica. Obiectivul principal acum este zidirea bisericii, terminarea lucrarilor de zidire, si nadajduim cu ajutorul Bunului Dumnezeu si a sfintilor Sai, la Pasti, anul viitor, sa terminam zidirea bisericii si sa facem slujba de sfintire a bisericii’. Desi biserica este inca in stadiu de constructie, la parohia Pogorarea Sfantului Duh din Focsani se acorda o atentie deosebita activitatilor cu caracter social-caritabil, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh: ‘Incercam pe cat ne este cu putinta sa imbinam cele doua cai, ale Mariei si ale Martei, si pe langa sfintele slujbe pe care le oficiem cu regularitate, avem si doua servicii sociale, Serviciul ‘Samarineanul Milostiv’ in cadrul caruia incercam sa avem grija de credinciosii batrani si bolnavi si parohiei, pe care ii vizitam, oferindu-le din ceea ce avem noi, si un al doilea serviciu este sub ocrotirea Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, un cabinet medical amenajat in biroul parohial din clopotnita, unde un medic primar pediatru ofera consultatii gratuite copiilor nevoiasi din parohia noastra, o data pe saptamana, intre orele 18.00-20.00′. Parintele Eduard Bran ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de hramul bisericii: ‘Programul de sarbatorire si de praznuire a inceput de sambata dimineata cu slujba si parastasul pentru cei adormiti. Dupa amiaza, la orele 19.00, am facut Acatistul Pogorarii Duhului Sfant, apoi Vecernia cu Litie, iar in final o agapa crestina la care au fost invitati preoti si credinciosi care s-au rugat la slujba, iar astazi dimineata am oficiat Utrenia si Sf. Liturghie. Dupa slujba am impartit pachetele pentru cei nevoiasi si pentru cei care nu au putut participa la sfanta slujba’.

Lacas de cult din Targu Secuiesc inchinat Pogorarii Sfantului Duh

Aflata intr-un cartier marginas al orasului, biserica ce se construieste astazi a inceput a se ridica incepand cu anul 1993 dupa trei ani de la punerea pietrei de temelie de catre PS Serafim Fagaraseanul, la acea vreme, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele Nitu Stefan, parohul Bisericii ‘Pogorarea Sf. Duh’ din Targu Secuiesc: ‘Am incercat sa facem rost de documentatiile necesare zidirii unei noi biserici, pentru ca biserica veche monument istoric, care a fost zidita in 1754, avea fisuri mari de la cutremure, iar la fiecare ploaie torentiala biserica era inundata, fiind intr-un cartier cam ascuns. In 1991 a avut loc sfintirea locului pentru viitoarea biserica’. Parintele Nitu Stefan ne-a vorbit si despre greutatile pe care le-a intampinat si le intampina in demersurile sale si ale romanilor din inima tarii pentru ridicarea locasului de cult: ‘Dupa trei ani de insistente am reusit sa obtinem autorizatia de constructie, aceasta fiind prima biserica inceputa si neterminata, deoarece nu am primit ajutoare de nicaieri’.

Parohia ‘Pogorarea Sf. Duh’ din Zalau isi serbeaza hramul

Locasul de cult a inceput a se ridica in anul 2000, cand a avut loc punerea pietrei de temelie. Despre stadiul actual al lucrarilor ne-a vorbit parintele paroh Alexandru Horvat: ‘Am inceput constructia in anul 2000, am sfintit locul si am inceput la turnarea fundatiei. In cei cinci ani de constructie am ajuns la acoperis anul acesta, iar cu ajutorul Bunului Dumnezeu am terminat de tencuit, am acoperit-o cu tabla din cupru, incepand si la pictura’. Pr. Alexandru Horvat, parohul Bisericii ‘Pogorarea Sf. Duh’ din Zalau, ne-a vorbit si despre activitatile social-caritative ce s-au desfasurat de catre enoriasii acestei parohii: ‘Daca pana acum am pedalat mai mult pe partea materiala, anul acesta am pedalat mai mult pe partea filantropica. Anul trecut, prin colectele care s-au facut prin parohie am facut peste 50 de milioane de lei pentru sinistratii din Banat si Moldova, iar in anul acesta am facut doua colecte pentru sinistrati, peste 20 de milioane, iar la Sf. Pasti am ajutat peste 25 de familii mai sarace. Am facut pachete pentru familii, pe baza unui tabel, le-am dus acasa la aceste familii, acestea fiind foarte multumite, iar pentru noi a fost o mare bucurie’.

Sarbatoarea de astazi este praznuita si la parohia Sega Unu din Arad

Locasul de cult, sfintit in anul 1933, este situat in partea de vest a municiupiului Arad, pe soseaua ce duce spre punctele vamale Turnu si Nadlac. Mai multe detalii despre istoricul acestei biserici ne-au fost oferite de catre parintele paroh Nicolau Dan: ‘Framantarile pentru infiintarea acestei parohii au inceput prin anul 1920 si s-au finalizat in 1929. Sub pastorirea vrednicului de pomenire pr. prof. dr. Ilarion V. Felea, biserica cu hramul ‘Pogorarea Duhului Sfant’ a fost inceputa in 1930, fiind sfintita in 17 septembrie 1933 de PS episcop Grigorie Comsa. Lucrari de reparatie exterioare si acoperis, deodata cu repictarea bisericii, s-au executat in perioada anilor 1981-1984. De asemenea, parohia a cumparat si doua apartamente ca locuinte de serviciu pentru preoti. In prezent, se construieste o biserica in minicartierul Silvascadas, cu hramul ‘Sf. Ilie’, iar in curtea bisericii parohiale am inceput lucrari de edificare a unei cladiri moderne destinata a servi ca birou parohial, sala de protocol, sala pentru copii si locuinta de serviciu. Biserica dispune de un cor mixt care a desfasurat o activitate frumoasa si merituoasa’. Pr. Nicolau Dan ne-a vorbit si despre activitatile social-filantropice si culturale ce se desfasoara periodic in cadrul acestei parohii cu hramul ‘Pogorarea Sf. Duh’: ‘Lunar organizam, impreuna cu credinciosii din parohie si nu numai, pelerinaje la manastirile din tara, precum si in strainatate, in special in Italia. In cadrul preocuparilor cultural-misionare, in parohie functioneaza in mod legal Asociatia Filantropica ‘Bunavestire’, avand menirea de a ajuta pe cei saraci, pe cei suferinzi, alaturi de noi aflandu-se si medici cu inima buna. Nu in ultimul rand, ne referim si la publicatia duhovniceasca a parohiei, tiparita lunar sub egida asociatiei care ii si poarta numele de ‘Bunavestire’. Pr. Nicolau Dan, paroh la Sega Unu din Arad, ne-a spus si cum a fost serbat hramul la aceasta biserica: ‘Deodata cu praznicul pogorarii Duhului Sfant, care a batut la usa vietii si a inimilor noastre, ne-am pregatit cu insistenta ca sa putem intampina pe credinciosi cu aleasa bucurie. In primul rand la Sf. Liturghie, iar dupa Sf. Liturghie am oferit credinciosilor o masa pentru bucuria lor, iar dupa masa am savarsit Taina Sf. Maslu’.

Comentarii Facebook


Știri recente