Zeci de biserici isi sarbatoresc hramul

Biserica Patriarhul Miron din Bucuresti isi serbeaza hramul

Situata in nordul Capitalei, ctitorirea bisericii a inceput in anul 1928 sub supravegherea Reginei Maria si a primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea. Sfantul lacas, realizat in stilul arhitectural neobizantin, a fost sfintit in anul 1932. Biserica a fost afectata de cutremure si de aceea, in 1992, au fost demarate lucrari de consolidare si restaurare. Aceste lucrari s-au incheiat in 1999, cand s-a resfintit noua bijuterie arhitecturala. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit parintele paroh Ioan Surubaru: ‘Biserica este ctitoria Reginei Maria si i s-a pus temelia in anul 1928, in prezenta Reginei Maria si a primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea. A fost construita in 6 luni de zile. Se deosebeste in mod deosebit catapeteasma cu o sculptura de o rara frumusete. In 1932 au fost terminate toate aceste lucrari si s-a facut tarnosirea bisericii, la care a participat primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea. In 1992 au inceput lucrarile de restaurare si de consolidare a bisericii. La 10 octombrie 1999, PF Parinte Patriarh Teoctist a savarsit slujba de resfintire a bisericii’.

Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Galati isi sarbatoreste hramul

Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ din municipiul Galati isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1870 – 1875, fiind sfintit de catre episcopul Melchisedec Stefanescu. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele paroh Mihai Filip: ‘Zidirea acestei biserici a inceput in anul 1870 si a fost terminata in anul 1875, cand, la 30 august, biserica a fost sfintita de episcopul carturar Melchisedec Stefanescu, cel care a intemeiat Episcopia Dunarii de Jos. Biserica este sub forma de cruce, din caramida cu temelia de piatra, ea aflandu-se in vechiul cartier din municipiul Galati, invecinat cu Lacul Brates, unde odinioara a pescuit si domnitorul Petru Rares’. De asemenea, parintele Mihai Filip ne-a vorbit si despre sprijinul pe care parohia ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Galati l-a acordat Bisericii ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ din Republica Moldova pentru rezidirea locasului de cult daramat de regimul comunist: ‘As vrea sa mentionez faptul ca am ajutat Biserica ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ din Slobozia Mare, Republica Moldova, unde se rezideste biserica pe care au daramat-o comunistii. Am oferit doua randuri de vesminte, carti de slujba, o Cruce de binecuvantare si acoperaminte pentru sfintele vase’.

Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Onesti se afla in sarbatoare

Construit din lemn, sfantul lacas a fost donat Episcopiei Romanului la 24 august 2001. Treptat, s-a format la parohia ‘Nasterea Maicii Domnului’ un nucleu de credinciosi care are aproximativ 800 de familii ortodoxe. Parintele Vasile Dragota, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘avem o capela de lemn in care ne desfasuram activitatea religioasa. Incercam sa inchegam o comunitate, pentru ca este o biserica relativ noua construita aici, iar incet-incet credinciosii vin si intra in aceasta biserica pentru a-si aduce rugaciunile catre Dumnezeu si catre Maica Domnului’. De asemenea, parintele Vasile Dragota ne-a vorbit si despre demersurile facute pentru constructia bisericii din zid a parohiei ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Onesti: ‘La momentul actual avem proiectul pentru viitoarea biserica, iar in primavara, cu ajutorul bunului Dumnezeu, daca vom reusi sa strangem fonduri, vom turna fundatia pentru viitoarea biserica’.

Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Radauti isi cinsteste ocrotitoarea

Piatra de temelie a locasului de cult si sfintirea au avut loc in anul 1997 si s-au oficiat de catre IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. In cadrul acestei parohii se deruleaza diverse activitati sociale despre care ne-a vorbit parintele Florin Mateciuc, parohul Bisericii ‘Nasterea Maicii Domnului’ din Radauti: ‘Biserica noastra este construita undeva in marginea orasului Radauti, pe drumul de acces spre Manastirea Putna, intr-o zona cu credinciosi mai necajiti din punct de vedere material, insa cu un suflet si o credinta foarte mare, incat incercam sa implinim si misiunea filantropica a Bisericii noastre. Nu vrem decat sa pastram traditia noastra de ospitalitate’. De asemenea, parintele Florin Mateciuc ne-a mentionat si faptul ca ‘sarbatorim al X-lea an de cand praznuim hramul bisericii noastre, 10 ani de cand s-a pus piatra de temelie a acestei biserici, fiind un eveniment foarte fericit. Am reusit sa ridicam o cladire in curtea bisericii, un asezamant comunitar care este dedicat nevoilor religios spirituale ale crestinilor. Deja suntem la faza de finisari’.

Parohia Dumbrava Nord din Zalau are ca hram sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului

Constructia bisericii a inceput in anul 2000, in prezent lucrandu-se la acoperis, dupa cum ne-a spus parintele paroh Ioan Ardelean: ‘Biserica este in constructie, care a inceput in anul 2000, iar acum suntem la faza de acoperis. Pentru noi este o bucurie foarte importanta ca avem acest praznic. Vom continua lucrarile si in acest an, iar anul viitor, tot de acest hram, biserica sa fie acoperita’.

Comentarii Facebook


Știri recente