Zeci de biserici isi sarbatoresc astazi hramul

Biserica „Buna Vestire“ din Iasi isi sarbatoreste astazi hramul. Ieri seara, la aceasta biserica a fost oficiata slujba Acatistului Bunei Vestiri, Vecernia si Litia. Astazi, conform unei vechi traditii, sarbatoarea a debutat cu oficierea slujbei de sfintire a apei, urmata de Sfanta Liturghie. Despre traditia de la Biserica „Buna Vestire“ Iasi ne-a vorbit parintele consilier Iulian Necula, parohul acestei biserici: „Slujba nu incepe ca de obicei cu Utrenia, ci cu invocarea Sfantului Duh pentru sfintirea apei, pentru ca aceasta este traditia bisericii si noi tinem sa o respectam. Credinciosii doresc sa se impartaseasca din puterea aducatoare de tamaduire si ajutor a agheazmei care se savarseste inainte de Utrenie si de Sfanta Liturghie“. Acest lacas a fost zidit intre 1818 si 1820 in locul unei alte biserici de lemn. De la parintele consilier Iulian Necula, parohul bisericii, am aflat ca principalul ctitor al acesteia este logofatul Ioan Tautu. Insa, de-a lungul veacului al XIX-lea i-au purtat de grija mai multe familii si personalitati recunoscute, precum Kogalniceanu, Catargiu, Donici, Gane, Vasile Alecsandri si Titu Maiorescu, informeaza cotidianul crestin ‘Lumina’. Pictura murala in ulei a fost realizata in anul 1829, fiind restaurata ultima data in 1978. Dupa cutremurul din 1977 s-au executat importante lucrari de consolidare, restaurare si reparatii. „Trebuie sa stim ca ctitorul Ioan Tautu era o personalitate pentru vremea sa, fiind un fel de ambasador al Moldovei la Constantinopol. Din acest motiv el a pictat pe cafasul bisericii chiar cetatea Constantinopolului in care a stat in perioada in care a reprezentat Moldova“, ne-a declarat parintele Necula. De asemenea, tot parintele paroh ne-a vorbit si despre viata liturgica a acestei biserici: „Viata duhovniceasca a parohiei este ritmata de slujbele pe care le oficiem in biserica parohiala. Aceste slujbe cuprind Taina Sfantului Maslu, Agheazma in ziua de vineri, vecernia sambata seara si in duminici si sarbatori Utrenia si Sfanta Liturghie. Pe langa aceste slujbe, in functie de momentele anului, avem si slujbe specifice pe care le savarsim si la care credinciosii participa pentru a se impartasi din puterea luminoasa pe care intotdeauna prezenta lui Dumnezeu si apropierea de El o dau celor care Il cauta“.

Concert la Biserica „Buna Vestire“ din Piatra Neamt

Si Biserica „Buna Vestire“ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt isi sarbatoreste astazi hramul. Biserica are valoare de monument istoric si a fost construita de spatarul Iordachi Darie, in a doua jumatate a veacului al XVIII-lea, refacuta apoi de catre fiul acestuia, postelnicul Iordachi Darie, la 1829. „Lacasul a fost sfintit in 1829, in vremea mitropolitului Veniamin Costachi. Initial a fost biserica boiereasca si ulterior a devenit parohie. Biserica noastra a fost restaurata prima data la 1915, apoi in 1954. Ultima restaurare a avut loc intre anii 1991 – 1996, fiind resfintita la 19 mai 1996 de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel“, ne-a declarat parintele paroh Dumitru Pantalon. In patrimoniul Bisericii „Buna Vestire“ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt se afla obiecte de cult de mare valoare, printre care si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se spune ca aceasta icoana a fost purtata de Petru cel Mare in batalia de la Poltava, unde a reusit sa-l invinga pe Carol al XII-lea, regele Suediei, la 8 iulie 1709. Aseara, la Biserica „Buna Vestire“ din cartierul Darmanesti a avut loc un concert de cantari ale Maicii Domnului, urmat de oficierea slujbei Vecerniei si o agapa frateasca. De la parintele paroh am mai aflat ca astazi, dupa Sfanta Liturghie, un grup de copii va sustine un concert de muzica psaltica la aceasta biserica, urmat de slujba de pomenire a ctitorilor si o masa care va fi oferita saracilor. Mai multe biserici din tara au, de altfel, hramul Bunei Vestiri. Astfel, in Bucuresti imbraca astazi haine de sarbatoare Biserica „Buna Vestire“ Bellu, si Biserica „Buna Vestire“ din cartierul Giulesti. In Protopopiatul Onesti se afla doua biserici care au fost asezate sub protectia acestei sarbatori. Biserici cu hramul Bunei Vestiri mai sunt in Bacau, Sibiu, Targoviste si Ramnicu Valcea.

Manastiri in haine de sarbatoare

Ieri seara, slujba de Priveghere de la Manastirea Bisericani a fost precedata de traditionala procesiune cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Parintele staret Serafim Mihali ne-a oferit amanunte referitoare la evenimentul de ieri, dar si la slujbele de astazi: „Noi obisnuim sa facem procesiune cu icoana facatoare de minuni care a fost asezata in stejarul in care s-a aratat Maica Domnului. Se aduce in ajunul Privegherii in procesiune de la bisericuta cu hramul «Acoperamantul Maicii Domnului» la biserica voievodala din incinta spitalului. A doua zi se oficiaza Taina Sfantului Maslu si Sfanta Liturghie“. Tot de la parintele staret Serafim am mai aflat ca in aceasta zona credinciosii obisnuiesc sa aduca pachete cu harna pe care le impart bolnavilor din spital. Tot astazi mai este hram la Manastirile Durau, Miclauseni, Moldovita, Glavacioc, Cotmeana (Arges) si la schiturile Horaicioara si Bradicesti.

Comentarii Facebook


Știri recente