Zeci de biserici isi cinstesc ocrotitorul

Biserica ‘Sf. Dumitru’ din Suceava isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost ridicat in timpul lui Petru Rares, pe locul unei foste ctitorii a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Parintele paroh Nicolae Horga ne-a spus ca ‘in Letopisetul Tarii Moldovei se spune ca Stefan cel Mare, intorcandu-se victorios dupa lupta de la Grumazesti, a ridicat in Suceava, a ctitorit o frumoasa manastire cu hramul Sf. Mucenic Dimitrie, ce este inaintea curtii domnesti. In imprejurari necunoscute, biserica s-a daramat, iar in locul ei, Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, a ctitorit biserica cu acelasi hram, intre anii 1534-1535. Actuala biserica a fost zidita dupa un plan asemanator Bisericii ‘Sf. Gheorghe’ din Harlau, la care s-a adaugat un element caracteristic perioadei rareresiene a arhitecturii moldovenesti, pridvorul. Adaosul, ca si incaperea mormintelor pe care o intalnim la manastiri a avut ca efect lungirea bisericii, chiar daca prin adaosul amintit peretele pierde din elansare. Biserica ‘Sf. Dumitru’ se impune prin proportii armonioase, fiind unul din cele mai reprezentaive monumente de arhitectura din veacul al XVI-lea’.

Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie’ din cartierul bacauan Narcisa se afla in sarbatoare

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1990, iar in anul 2003 a fost sfintita. Parintele paroh Ioan Plescau ne-a oferit mai multe detalii despre construirea bisericii si despre ultimele lucrari de la acest sfant lacas: ‘Biserica Sf. Dumitru din cartierul Narcisa s-a construit intre anii 1995-1996, insa nu sunt lucrarile finalizate. Ea a fost sfintita, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel prin aducerea moastelor Sf. Dimitrie in octombrie 2003, in stadiul in care sa se poata oficia Sf. Liturghie, nefiind pictata la vremea aceea. Acum, 80% din biserica este pictata, biserica este incalzita, iar acum lucram la incalzirea prin pardoseala si la realizarea placajului de marmura, structurile fiind incheiate suta la suta, si urmeaza pictarea catapetesmei. Biserica este construita, in proportie de 90%, numai de credinciosi’.

Biserica ‘Sf. Dimitrie’ din Targoviste isi cinsteste ocrotitorul

Sfantul lacas a fost ridicata in anul 1639, in timpul domnitorului Matei Basarab. Insa, marile cutremure au afectat biserica, motiv pentru care lacasul a fost supus unor ample lucrari de consolidare, dupa cum ne-a spus parintele Dumitru Ghinea, parohul bisericii: ‘Biserica Sf. Dumitru este construita in anul 1639, pe cheltuiala boierului Dimitrie Buzinca, in timpul domnitorului Matei Basarab. Marile cutremure din 1829 si 1839 i-au adus multe si mari stricaciuni. Dupa cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost foarte deteriorata, incat a fost inchisa, oprindu-se slujirea in ea. Biserica noastra a fost complet renovata in anul 1942 de mesterul si pictorul Vasile Blendea’. Parintele Dumitru Ghinea ne-a vorbit si despre obiectele cu valoare de patrimoniu de la Biserica ‘Sf. Dimitrie’ din Targoviste: ‘In biserica se afla obiecte si lucruri de cult de mare arta, pastrate pana in zilele noastre, pisania datata de la 1639, care are textul in slavona, pomelnicul de la Sfanta Proscomidie si manuscrisul, originalul fiind pastrat in biblioteca Academiei Romane. Totodata, in mijlocul bisericii se afla un mormant pe a carui piatra se afla scris, in limba slavona si in limba romana, un istoric despre fiica unui capitan neamt, ingropata aici in anul 1654, fiind scris si un blestem care spune sa nu se umble la aceasta piatra niciodata’. In prezent, Biserica ‘Sf. Dimitrie’ din Targoviste necesita ample lucrari de restaurare. Desi s-au obtinut toate avizele pentru restaurare, lucrarile nu pot incepe din lipsa de fonduri: ‘Am obtinut in august un ajutor financiar de la Secretariatul de Stat pentru Culte, si anume 15.000 RON, bani care reprezinta 15% din devizul eliberat de constructorul nostru pentru inceperea lucrarilor. Ne-ar fi trebuit macar 350 de milioane ca sa putem incepe anul acesta. Am facut apel si la Consiliul Local, si la Consiliul Judetean si la toate forurile acestea superioare, precum si la cei care au posibilitati mari ca sa ne ajute, dar raspunsul a fost in defavoarea noastra’, a adaugat parintele Dumitru Ghinea.

Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie’ din Pitesti isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1992, iar in anul 2003 a fost sfintita, dupa cum ne-a spus parintele paroh Dumitru Mitrache: ‘Este prima biserica ce s-a construit dupa ’89, in orasul Pitesti. Lumea a dorit foarte mult o biserica in acest cartier si au incercat inainte de ’89 sa faca acest lucru, dar n-au reusit. Dupa ’90, auzind de la PS Calinic dorinta oamenilor, am hotarat sa pornim constructia bisericii. In 2 februarie 1992 s-a facut sfintirea locului, in primavara s-au inceput lucrarile, iar sfintirea a avut loc pe 26 octombrie 2003, de ziua Sf. Dumitru, cand este si hramul bisericii’. Parintele Dumitru Mitrache ne-a mentionat si cateva din activitatile social-caritative derulate in cadrul parohiei Sf. Dimitrie din Pitesti: ‘Avem o legatura cu parintele Tanase de la Valenii de Munte cu care strangem bani, daruri, produse alimentare, imbracaminte pentru copiii defavorizati de care are el grija, iar impreuna cu enoriasii din parohie facem cate sase drumuri pe an ca sa-i ajutam si sa-i facem si pe ei sa se bucure de darurile acestea. Avem activitati de ajutorare si pentru copiii nevoiasi din parohia noastra, cat si pentru cei bolnavi’.

Sf. Mare Mucenic Dimitrie este protectorul si al unei biserici din Buzau

Biserica are un trecut aparte, prin aceea ca a apartinut cultului luteran. Cladirea care dateaza de la inceputul secolului al XX-lea a fost cedata Episcopiei Buzaului si Vrancei, in anul 1957. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele paroh Nicolae Popescu, consilier pe probleme juridice in cadrul Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Biserica Sf. Dumitru din municipiul Buzau este o biserica relativ noua, de la jumatatea secolului trecut. A devenit biserica ortodoxa dintr-o biserica luterana. Cladirea a fost construita in anul 1910-1911, fiind folosita ca lacas de cult de comunitatea evanghelica Confesio Augustana a sasilor din Buzau, insa acestia casatorindu-se cu fete ortodoxe, sau decedand, numarul lor a ramas foarte mic, iar ultimele 7-8 familii s-au hotarat, in anul 1957, sa doneze acest lacas Episcopiei Buzaului si Vrancei. Acest lucru s-a facut si in spiritul vremii de atunci, mai ales a ierarhului de atunci PS Dr. Antim Angelescu, care-si facuse studiile la Paris si care avea orientari ecumenice, si in bunele relatii dintre cele doua culte, dintre cele doua confesiuni, s-a realizat acest lucru. Aceasta biserica a fost transformata in biserica ortodoxa de fostul preot Teodor Rotaru, consilier bisericesc la episcopie, iar intre anii 1960-1962 se picteaza in stil ortodox’. Parintele Nicolae Popescu ne-a vorbit si despre activitatea social-filantropica ce se desfasoara in parohia Sf. Mare Mucenic Dimitrie: ‘In ceea ce priveste latura sociala, cautam ca sa raspandim in cadrul eparhiei noastre ajutoare si sa ne interesam de familiile care sunt mai sarace. Noi nu avem posibilitatea ca sa avem o cantina proprie, deoarece spatiul este foarte restrans, dar unele familii primesc hrana de la cantina sociala a Centrului eparhial. Ajutoare banesti acordam in limita posibilitatilor, iar pe unii credinciosi, unde sunt probleme mai grele, ii ajutam de la Centrul eparhial’.

Biserica ‘Sf. Dumitru’ din Barlad il are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

Actuala biserica a fost construita in anul 1830, insa, in decursul anilor, a cunoscut mai multe lucrari de restaurare. Parintele Petru Tufaru, paroh al bisericii si protopop al Protopopiatului Barlad, ne-a spus ca ‘biserica este construita la 1830 pe temelia altei biserici mai vechi. Ea este refacuta si mai tarziu, dupa cutremurele din 1840 si cel din 1977. S-au facut reparatii capitale, cu grinzi de beton, cu mobilier si cu refacerea picturii. In 1986 a avut loc un alt seism cand s-a avariat pictura’. Parintele protopop Petru Tufaru ne-a vorbit si despre activitatile social-caritative ce se desfasoara aici de catre slujitorii altarului acestui lacas de cult, dimpreuna cu credinciosii acestei parohii: ‘In momentul de fata s-a intocmit documentatia pentru refacerea picturii care a fost facuta in ’80, dar dupa seismul care a urmat s-a fisurat, s-a construit o casa praznicala. In plan avem marirea acestei case praznicale cu inca o camera, si avem in plan construirea unei capele mortuare pentru depunerea mortilor. Noi incercam sa facem niste mici ajutoare pe la spitalele pe care le avem si la caminul de orfani, facand anumite dotari’.

Comentarii Facebook


Știri recente