Zeci de biserici din toata tara se afla in sarbatoare

Biserica din Itcanii Vechi isi sarbatoreste hramul

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Itcanii Vechi, municipiul Suceava, isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas a fost intemeiat inainte de 1395, fiind prima manastire de calugarite din Moldova, denumita manastirea lui Iatco. Prima atestare documentara este insa un manuscris turcesc din anul 1395. Parintele Ioan Nistoroaie, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘ultimul vestigiu al bisericii apare la 1395 in cronica lui Hurmuzachi. Inceputurile ei se leaga de Dragos Voda care, venind cu ai sai din Maramures, ajunge pana la targul Sucevei, poruncind sa se intemeieze un sat unde sa se ridice o biserica’. De asemenea, parintele Ioan Nistoroaie ne-a vorbit si despre obiectele deosebite care se afla in patrimoniul bisericii: ‘Avem icoane de patrimoniu, de la 1792, dar care se pastreaza o parte din ele la Manastirea Dragomirna si la Sucevita. Mai avem un clopot turnat in argint, turnat, construit si sfintit special pentru inlaturarea intemperiilor vremii’.

Biserica Precista din Bacau se afla in sarbatoare

Biserica Precista din municipiul Bacau isi sarbatoreste astazi hramul. Parintele paroh Constantin Tomozei, protopop de Bacau Nord, ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestei biserici: ‘Biserica Precista este ctitoria Voievodului Stefan cel Mare si Sfant si a fiului sau, Alexandru. Ea a fost sfintita in anul 1491. Este una din cele mai vechi biserici din Moldova si mai ales din centrul si sudul Moldovei. Este o biserica construita din piatra, cu turla, pictura in fresca, alaturi de biserica se gaseste curtea domneasca care a fost restaurata din 1964, iar in 1990 refacuta. Biserica este imprejmuita cu un gard de piatra si caramida’. De asemenea, parintele protopop Tomozei ne-a vorbit si despre valorile care sunt trecute in patrimoniul acestei biserici: ‘Cele mai importante donatii pe care le-a facut ctitorul bisericii sunt un Tetraevanghel din 1600, care se gaseste la Muzeul National din Moscova. O alta carte de importanta deosebita, Panaghiarul, se gaseste la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Ceea ce este reprezentativ pentru biseerica noastra, si anume catapateasma, dateaza din secolul al XVII-lea, cu o pictura deosebita, iar icoanele de pe catapeteasma sunt de o valoare inestimabila’.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Lugoj isi cinsteste ocrotitoarea

Biserica monument istoric ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Lugoj a fost ridicata intre anii 1759 – 1766 si este construita in stil baroc, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din Banat. Parintele protopop Ioan Cerbu ne-a spus ca ‘biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului din Lugoj este monument istoric si este una din cele mai importante biserici in stil baroc din Banat, fiind ridicata intre anii 1759 – 1766, de catre zelosi cetateni romani. Altarul este in forma de trefla, edificiul avand forma de nava unica, cu un sistem de boltire in triunghiuri sferice, cu cornise, naosul dreptunghiular. A fost pictata in anii 1941 – 1944. Mai avem cateva picturi in biserica, turnurile sunt de 57 de metri inaltime, lungimea bisericii este de 42 de metri, iar latimea de 21. La ora actuala am intocmit toate demersurile necesare pentru a restaura pictura interioara’.

Biserica ‘Precista Mare’ din Roman isi serbeaza hramul

Aceasta biserica a fost prima ridicata pentru targovetii romascani. Construit initial din lemn, sfantul lacas a fost recladit din piatra in anul 1569, doamna Ruxandra Lapusneanu. Biserica de astazi a fost inaltata in anul 1826 de catre arhimandritul Gherasim Bucovineanul si a fost refacuta partial in anul 1838. Parintele paroh Mihaita Popovici, consilier pe probleme de asistenta sociala al Episcopiei Romanului, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta biserica: ‘Face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind ridicat in urma stradaniilor doamnei Ruxandra, vaduva lui Alexandru Lapusneanu, in anul 1569, pe locul altei biserici mai vechi construita din lemn, probabil in secolul al XIV-lea. Aceasta ctitorie a fost refacuta din temelii in anul 1753 de catre episcopul Ioanichie cu sprijinul voievodului Constantin Racovita. Intre anii 1825 – 1826, biserica a fost renovata pentru a treia oara’. De asemenea, parintele consilier Mihaita Popovici ne-a vorbit si despre patrimoniul Bisericii ‘Precista Mare’ din Roman: ‘Biserica are un patrimoniu deosebit de valoros. In primul rand as vrea sa amintesc catapeteasma bisericii, care dateaza din prima jumatate a veacului al XIX-lea. As remarca grupul celor 40 de icoane praznicale pictate intre anii 1793 – 1794. De asemenea, mai avem alte obiecte din argint’.

Biserica ‘Adormirii Maicii Domnului’ din Vaslui isi cinsteste ocrotitoarea

Ridicarea Bisericii Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui a inceput in anul 1835, iar turnul clopotnita era unul dintre punctele de referinta din oras. Parintele protopop Vasile Parcalabu ne-a spus ca ‘Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui are incarcatura istorica prin faptul ca ea a fost construita in anul 1860, in perioada domnului Cuza, de catre un mare boier al tinuturilor vasluiene, Nicolae Chiriac. Acesta a construit mai intai turnul clopotnita de la intrarea in curtea bisericii, in 1835. Era un turn de referinta pe atunci, cand cladirile erau mici in jurul bisericii, fiind asezat pe un loc inalt. Biserica s-a construit pe temelia altei biserici de lemn care a fost construita de catre ciobanul Onila in secolul al XVI-lea. Biserica a purtat denumirea de Uspenia, fiind construit in stil slavon neoclasic, cu influenta ruseasca. Biserica a fost impodobita cu frumoasa pictura, dar de-a lungul timpului a suferit mai multe interventii nesemnificative’. La Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui se pastreaza pana astazi o icoana foarte valoroasa a Maicii Domnului care o infatiseaza plangand la picioarele Mantuitorului nostru Iisus Hristos rastignit pe Cruce. Despre aceasta icoana ne-a vorbit tot parintele protopop Parcalabu: ‘Printre obiectele de valoare avem icoana Maicii Domnului, o icoana veche prin faptul ca pe ea este chipul Maicii Domnului, la rugaciune, plangand. Alaturi este Crucea Mantuitorului’.

Biserica Lemnului din municipiul Targoviste isi serbeaza hramul

Sfantul lacas este un monument istoric ce dateaza de pe vreamea lui Tudor Vladimirescu. Un scurt istoric al Bisericii Lemnului am aflat de la parintele paroh Gogu Oprea: ‘Biserica Lemnului se afla situata in orasul Targoviste, este monument istoric, care dateaza de pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Are aceasta deumire pentru ca in perioada lui Tudor Vladimirescu erau foarte multe biserici din lemn. Cand au inceput luptele cu turcii, o buna parte din bisericile de lemn au ars, iar singura biserica care si-a pastrat denumirea de lemn a fost biserica noastra. La 1842 se construieste actuala biserica pe vechile temelii ale bisericii arse din perioada lui Tudor Vladimirescu’. De asemenea, parintele paroh Gogu Oprea ne-a spus prin ce se deosebeste Biserica Lemnului de celelalte sfinte lacasuri din municipiul Targoviste: ‘Din 1998, pe frontispiciul bisericii am pictat scena Adormirii Maicii Domnului, precum si a sfintilor romani canonizati in 1956, sfinti romani care au luptat pentru pastrarea credintei ortodoxe in Ardeal si cei canonizati dupa 1989. Este singura biserica din Targoviste care are pictati sfintii romani’.

Comentarii Facebook


Știri recente