Zeci de biserici din toata tara isi sarbatoresc hramul

Biserica ‘Buna Vestire’ Belu din Bucuresti se afla in sarbatoare

Cunoscuta fiind ca una dintre frumoasele biserici din Capitala, cu un stil arhitectonic deosebit si original, sfantul lacas a fost ridicat incepand din anul 1925. La 29 aprilie in acel an s-a sfintit locul, iar la 29 iunie s-a pus piatra de temelie. Dupa 9 ani, la 29 iunie 1934, biserica a fost tarnosita cu hramul ‘Buna Vestire’ si ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’. Parintele Aurel Baraca, paroh al bisericii, ne-a spus ca ‘primul comitet pentru zidirea bisericii in cartierul Belu a fost constituit in anul 1911. Apoi, se incepe strangerea de fonduri pentru construirea unei noi biserici, iar pentru satisfacerea nevoilor religioase ale credinciosilor se ridica in acelasi an o capela, la 100 m de actuala biserica. Terenul pe care se afla actuala biserica a fost donat de episcopul Nifon al Dunarii de Jos. In anul 1922 s-a trecut la constructia bisericii celei noi, la 29 aprilie 1925 a avut loc sfintirea locului, iar la 29 iunie 1925 s-a pus piatra de temelie. Dupa 9 ani, la 29 iunie 1934, biserica a fost tarnosita’. De-a lungul timpului, la acest sfant lacas s-au derulat ample lucrari de infrumusetare a bisericii, precum si lucrari de intretinere si reparatii. Cele mai importante dintre acestea ne-au fost prezentate de catre parintele paroh Aurel Baraca: ‘Intre anii 1969 – 1971 s-a restaurat pictura, iar de la 1 iulie 2005 s-a reinceput pictarea bisericii. Intre anii 1990 – 1993 s-a construit in cimitirul parohial o capela, fiind impodobita cu pictura executata in tehnica fresco. Este prima biserica-capela dupa Revolutie terminata in anul 1993. In anul 1998 s-au facut reparatii capitale la casa parohiala, apoi s-a reconstruit cancelaria parohiala, iar in anul 2000 s-au facut reparatii capitale la acoperisul bisericii, reparandu-se si clopotnita’.

Biserica ‘Buna Vestire’ – Giulesti din Capitala isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1936 – 1939. In anul 1944, biserica a fost distrusa in mare parte in urma bombardamentelor, ulterior fiind rezidita. Parintele Lucian Gheorghe, parohul sfantului lacasului, ne-a spus ca ‘biserica noastra parohiala a fost construita in anii 1836 – 1838, ea fiind bombardata la anul 1944, dupa care a fost reconstruita, insa in decursul vremii au aparut fisuri importante care se vad, fapt ce ne-a determinat sa recurgem la investigatii sa vedem care este situatia bisericii. Acest lucru s-a dovedit foarte necesdar, deoarece am constatat ca biserica a fost construita doar din caramida, fara stalpi de beton si fara centuri’.

Singura biserica cu cimitir din Sibiu se afla in sarbatoare

Lacasul a fost ridicat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind ulterior rezidit, in urma deteriorarii cauzate de un cutremur. Parintele Constantin Mitea, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘biserica noastra este ridicata pe un fir de vale, intr-un loc jos, de unde si denumirea de ‘biserica de pe groapa’. S-a ridicat in 1793, iar in 1802, datorita unui cutremur, s-a rupt cu totul. A fost recladita de ginerele lui Hagi Petru Luca, si anume de Constantin Petru Luca cu sotia sa, Pauna. A fost sfintita de episcopul Gherasim Adamovici la 25 mai 1789, si trebuie sa mentionez ca este singura biserica cu cimitir din Sibiu’. La Biserica ‘Buna Vestire’ din Sibiu a slujit prima sa Liturghie, ca arhiereu, mitropolitul Andrei Saguna. De asemenea, biserica din Sibiu a fost loc de meditatie si pentru George Cosbuc, precum si pentru dascalul Gheorghe Lazar.

Biserica ‘Buna Vestire’ din cartierul Bistrita Lac al municipiului Bacau isi sarbatoreste hramul

Actualul sfant lacas a fost construit in perioada 1879 – 1882, fiind sfintit 7 ani mai tarziu de catre PS Melchisedec Stefanescu, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele paroh Valeriu Moisa: ‘Piatra de temelie a fost pusa in 1820, ctitor fiind Stana Sturdza. A fost o biserica foarte mica, probabil o biserica de familie, dupa care s-a reconstruit cu ajutorul enoriasilor la 1789 – 1882. Lucrarile de constructie s-au facut cu fonduri adunate de la credinciosi, fiind sfintita la 28 noiembrie 1882 de catre PS Melchisedec Stefanescu. Cu trecerea timpului a inregistrat o serie de reparatii, cu fonduri tot de la credinciosi. Intre anii 2002 – 2004 s-a refacut biserica din temelie, s-a extins, s-a marit aproape de trei ori, dar cu toate acestea, in prezent, este neicapatoare. Din fosta biserica s-a pastrat doar catapeteasma, pictata in 1881’.

Biserica Eroilor din Targoviste are ca hram sarbatoarea Bunei Vestiri

Lucrarile de ridicare a bisericii au inceput in anul 2001, in prezent lacasul fiind pregatit pentru a fi pictat. Parintele Gheorghe Chivulescu, paroh al bisericii si protopop de Targoviste Sud, ne-a spus ca ‘in orasul Targoviste, desi sunt multe biserici, nici una nu a purtat hramul Bunei Vestiri, iar faptul acesta ne-a determinat pe noi sa ne gandim la aceasta mare sarbatoare in cinstea Maicii Domnului. De aceea, biserica care se construieste se va numi Biserica ‘Buna Vestire’. Lucram din plin la aceasta biserica, am ridicat-o, am invelit-o, am facut tencuielile interioare, am lucrat la mobilierul bisericii, catapeteasma, stranile, iar acum mai avem de executat pictura in tehnica fresco’. De asemenea, parintele paroh Gheorghe Chivulescu ne-a spus si faptul ca ‘biserica deserveste un numar foarte mare de crestini, incat sfantul lacas este binevenit in aceasta zona, unde sunt foarte multi muncitori’.

Biserica Banu din Buzau se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este mentionat in documente ca datand din anul 1571. La inceput a fost manastire, iar din 1884 a devenit biserica de parohie. Parintele Dionisie Grigore, paroh al bisericii, ne-a spus ca ‘la 1571, Andronic vistierul a cladit manastirea din temelie pe locul unei mai vechi biserici, pe care a daramat-o, deoarece era prea mica, din aceasta biserica ramanand doar icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, care este si astazi in actuala biserica. Despre aceasta manastire de calugari nu se mai vorbeste nimic pana la anul 1722, cand s-a inceput zidirea actualei biserici in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, fiind terminata sub domnia lui Nicolae Mavrocordat. A functionat ca manastire pana in anul 1884, cand a ramas biserica de enorie’. De asemenea, parintele Dionisie Grigore ne-a mentionat si principalele lucrari de restaurare derulate la acest sfant lacas de-a lungul anilor: ‘Pictura bisericii a fost spalata si restaurata in patru randuri. Mai intai in 1927, apoi in 1950, in urma cutremurului din 1977 s-au facut lucrari de consolidare la baza turlei, s-a restaurat pictura din nou, fiind resfintita in anul 1983 de catre PS Epifanie al Buzaului si Vrancei. In urma cutremurelor din 1986 si din 1990, pictura s-a fisurat din nou, fiind afumata si plina de praf, incat am luat initiativa de reparare, spalare si reconditionare a picturii, lucrari care s-au executat in anul 2005, fiind resfintita la 5 februarie 2006’. In fine, parintele paroh Dionisie Grigore ne-a vorbit si despre activitatile social-caritative derulate la parohia Banu din Buzau: ‘La sarbatorile mari, si nu numai, cautam sa ajutam in special oamenii suferinzi, oamenii batrani, sa-i ajutam cu alimente si cu tot ceea ce se poate face si din partea noastra’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Slobozia isi sarbatoreste hramul

Prima atestare documentara a lacasului dateaza din anul 1737, biserica fiind monument istoric. Despre istoricul acestei biserici ne-a vorbit parintele paroh Dragos Gabriel Stanciu: ‘Parohia are o istorie putin altfel decat a celorlalte parohii. Aici, un lacas de cult a coagulat o parohie, a reusit sa adune si sa configureze o comunitate religioasa. Biserica este inscrisa pe listele monumentelor istorice, fiind o biserica cu patru stramutari. Prima atestare documentara este in 1737. In 1775 este mentionata functionarea in biserica a unei scoli, aceasta fiind prima mentionare despre o scoala pe meleaguri ialomitene. Secolele XVIII – XIX este perioada in care au fost pictate icoanele, iar o parte dintre ele se pastreaza in biserica. In anii ’50 a iesit din cult. Prima data este mutata in 1979, apoi in septembrie – octombrie 2000, iar cu sprijinul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor si al PS Episcop Damaschin a fost adusa la Slobozia in fata Muzeului National de Agricultura, ca parte a patrimoniului acestui muzeu’. De asemenea, parintele paroh Dragos Gabriel Stanciu ne-a mentionat si cateva dintre activitatile ce se deruleaza in parohia Buna Vestire din Slobozia: ‘Avem frecvent manifestari culturale, in parteneriat cu Muzeul National de Agricultura, am avut cateva programe de asistenta sociala, actiuni de catehizare si de educatie pentru sanatate. La ora asta avem in desfasurare un proiect pe termen lung, o activitate de milostenie, in sensul ca vizitam la domiciu 8 batrani fara posibilitati financiare, le acoperim cheltuielile lunare, ii ajutam si cu hrana o data la doua saptamani’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Ramnicu Valcea se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1747 pe vechea ruina a unei biserici ctitorita de catre Mircea cel Batran. Mai multe amanunte despre aceasta biserica am aflat de la parintele Emanoil Netu, paroh al bisericii: ‘Aceasta biserica este monument istoric, in istoria ei fiind evenimente deosebite. Biserica este ctitorita de doi boieri, la 1848, in centrul Ramnicului. Biserica a fost facuta din lemn de stejar, iar icoanele din lemn de tei, dar in locul catapetesmei de la 1860 a fost facuta o alta catapeteasma din zid care se pastreaza pana astazi’. De asemenea, parintele Emanoil Netu ne-a vorbit si despre restaurarile care au avut loc in decursul timpului la acest sfant lacas: ‘Prima restaurare a picturii, dupa cea din anii 1748 -1751, a avut loc la 1860 – 1862, si o alta restaurare a picturii s-a facut intre 1901 – 1903. Intre anii 1991 – 1997 am restaurat pictura bisericii, readucandu-o la valoarea si la forma originala de la 1751. Pictura este in stil bizantin, in tehnica fresco’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Giurgiu isi sarbatoreste hramul

Biserica a fost ridicata de catre comunitatea ortodoxa greaca la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa cum ne-a spus parintele paroh Lucian Manicatide: ‘Biserica ‘Buna Vestire’ din Giurgiu a fost construita de comunitatea etnicilor greci intre 1863 – 1865, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In urmatorii ani a fost pictata de catre marele pictor Gheorghe Tattarascu, fiind unicat in municipiul Giurgiu. Datorita vremii, mai ales dupa cutremurul din 1977, biserica a fost grav avariata. Din 1981 si pana in prezent am executat lucrari de reconstructie a bisericii, iar in ceea ce priveste pictura ea este in curs de restaurare. Anul acesta terminam aceasta opera de salvare a picturii lui Tattarascu, iar in ceea ce priveste constructia bisericii ea s-a definitivat, in sensul ca s-au definitivat lucrarile exterioare, pastrandu-se boltile, s-a reconstruit acoperisul, s-au facut consolidari la fundatie, s-au reconstruit zidurile si s-au pastrat toate boltile’.

‘Biserica militara’ din Oradea se afla in sarbatoare

Aceasta biserica este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din Oradea, fiind ctitorita inca din secolul al XVII-lea, dupa cum ne-a spus parintele paroh Ioan Gudea: ‘Biserica noastra este una dintre cele mai vechi biserici din orasul Oradea. A fost construita in secolul al XVII-lea, initial fiind capela de cimitir. Dupa alungarea turcilor din orasul Oradea, in anul 1692, orasul incepe sa se refaca, cimitirul se muta in alta parte a orasului, iar capela va deveni locas de inchinaciune. Prima atestare documentara dateaza din anul 1750, cand se pomeneste de ‘capela din cimitirul de candva’. Forma initiala a capelei nu se cunoaste, insa dupa doua fotografii pe care le pastram din anul 1925 si dupa ce biserica s-a refacut intr-o forma noua, ea poarta un minim stil baroc. O perioada, biserica a fost folosita de catre militari si, de aceea, este numita ‘biserica militara’. In anul 1928 biserica a fost restaurata radical, fiindu-i imprimat un stil brancovenesc’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Baia Mare isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in anul 2000, iar prima slujba a fost oficiata in aceasta biserica un an mai tarziu. In prezent, biserica se afla in constructie, dupa cum ne-a spus parintele Florin Codrea, slujitor la acest sfant lacas: ‘Suntem la nivelul acoperirii bisericii. Deja turnul principal din fata a fost acoperit, ne ocupam de crucile de pe turnuri, dupa care speram sa finalizam anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate aceste lucrari. Speram sa demaram un proiect de asistenta sociala, sa ne ocupam de copiii din jur, avand in vedere ca in parohia noastra sunt doua scoli cu cateva mii de elevi, iar in acest post toti copiii au venit cu profesorii lor la spovedit si la impartasit. De asemenea, incercam sa identificam batranii din parohie care au posibilitati materiale la limita subzistentei, iar copiii aduna haine, mancare, iar pentru copiii mai saraci adunam jucarii si hainute, proiecte pe care le vom intensifica pe masura terminarii constructiei bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente