Zeci de biserici din tara se afla in sarbatoare

Manastirea Viforata il are ca ocrotitor spiritual pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Aceasta manastire, situata in localitatea Aninoasa, judetul Dambovita, a fost ctitorita intre anii 1530 – 1532. Manastirea Viforata este renumita prin bogata colectie de obiecte de cult si de arta bisericeasca, precum si prin colectia de documente vechi. Stareta manastirii, maica Mihaela, ne-a spus care au fost principalele momente din istoria asezamantului: ‘Sfanta Manastire Viforata este fondata de Vlad al V-lea, in anul 1530. Initial, a fost inchinata Nasterii Maicii Domnului, dar am luat ca hram si pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, pentru ca in anul 1631 am primit o icoana a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, o donatie a domnitorului Leon Tomsa. Aceasta icoana a fost luata la diferite expozitii si urma sa fie pastrata la Muzeul de Istorie din Bucuresti, dar in urma rugaciunilor Sf. Gheorghe am reusit sa o pastram la noi’. Maica stareta Mihaela ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu bisericesc de la Manastirea Viforata: ‘Catapeteasma este realizarea unui mare sculptor, la 1864, din lemn de tei, imbracata cu foita de aur, bogat ornamentata, o imbinare de stil gotic si bizantin. Icoanele imparatesti sunt toate in argint, exceptie facand icoana Sf. Mare Mucenic Gheorghe care este imbracat in argint aurit’.

Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea isi sarbatoreste hramul

Actualul lacas a fost ridicat in anul 1860, pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XV-lea care a ars in urma unui incendiu. Parintele Vasile Sabau, paroh al bisericii, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta biserica: ‘Biserica ortodoxa romana cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Oradea este situata in centrul orasului. A fost construita pe la anii 1860 – 1867, pe locul unei altei biserici care data din secolul al XV-lea, o biserica veche de lemn, care avea acelasi hram. Biserica aceea a disparut intr-un incendiu din cauze inca necunoscute, dar se pare ca din cauza prozelitismului in Ardeal. Biserica este construita intr-un stil baroc, cu arhitectura deosebita si cu o dotare interioara monumentala, si ma gandesc in primul rand la catapeteasma acestei biserici care este de o frumusete rara, motiv care a si determinat inscrierea bisericii pe lista monumentelor istorice’.

Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Sfantul lacas a fost ridicat in urma cu 350 de ani, o perioada fiind si Ctedrala episcopala. Parintele Lucian Grigore, parohul Bisericii ‘Sf. Gheorghe Domnesc’, ne-a prezentat un scurt istoric al lacasului: ‘Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti este un monument de arhitectura feudala, o ctitorie a domnitorului Constantin Serban si a sotiei sale, doamna Balasa. In anii 1754 – 1756 s-a zidit aceasta biserica. Ea reprezinta un monument de arhitectura aparte ce oglindeste rafinamentul la care ajunsese arta constructiei in Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XVII-lea. De-a lungul timpului, biserica a suferit o serie intreaga de modificari, ca urmare a unor calamitati care au trecut peste ea. Din pricina unor incendii ea a suferit reparatii in 1844, 1869 si apoi, in 1963, a fost inchisa pentru a fi demolata, iar in 1964 – 1966 a intrat in reparatie generala, datorita schimbarii deciziei in favoarea demolarii, hotarandu-se sa fie redata la forma initiala’. De asemenea, parintele Lucian Grigore ne-a explicat de ce este considerata importanta Biserica ‘Sf. Gheorghe Domnesc’ din Pitesti: ‘Biserica este importanta pentru ca ea este sora geamana, intr-o proportie mai mica, a bisericii Mitropoliei din Bucuresti, ea constituind de-a lungul vremii un reper pentru viata spirituala si pentru viata formarii invatatoresti din acest areal. Aici a functionat o scoala bisericeasca, infiintata inainte de regulamentul organic, pe la 1753, unde dascalul Ioan avea in grija o serie de copii’.

Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Turnu Magurele se afla in sarbatoare

Aici, un locas de cult despre a carui inceputuri nu se cunosc foarte multe informatii este inchinat Sf. Mare Mucenic Gheorghe’. Mai multe amanunte despre aceasta biserica am aflat de la parintele Adrian Petcu, parohul acestei biserici: ‘Biserica este fondata de Guvernul tarii si cu participarea enoriasilor. Inainte de aceasta a mai existat o alta biserica. Biserica este zidita pe un teren donat de comuna. In urma cutremurului din 1977 biserica a suferit avarii. A fost reparata si resfintita in 29 aprilie 1979. In anul 1927 a fost schimbat acoperisul bisericii cu tabla zincata. Intre anii 1936 – 1938 s-au refacut tencuielile la interior si exterior si s-a refacut pictura in ulei, in stil bizantin. In anul 1956 s-a spalat pictura bisericii. Biserica este zidita din caramida, cu zidul gros de 70 cm, in forma de corabie, iar deasupra pronaosului are o turla din zidarie. In anul 1888 s-a zidit clopotnita si cancelaria’.

Comentarii Facebook


Știri recente