Zeci de biserici din tara se afla in sarbatoare

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Sibiu se afla in sarbatoare

Demersurile pentru ridicarea acestui sfant lacas au fost initiate imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. Pe 21 mai 1990, a fost sfintit locul pentru ridicarea bisericii, dupa cum ne-a spus parintele paroh Teodor Radulet: ‘Dupa Revolutia din decembrie 1989 a fost obtinuta autorizatia de construire, precum si toate formele pentru demararea lucrarilor. Imediat s-a ales si hramul viitoarei biserici, iar sfintirea locului bisericii s-a facut in data de 21 mai 1990. Prima Liturghie s-a oficiat, in anul 1990, in Duminica Floriilor, dupa care s-a construit un altar de vara, in care s-a slujit timp de doi ani. Biserica s-a ridicat nu din donatiile oamenilor bogati, ci din banutul vaduvei’. De asemenea, parintele Teodor Radulet ne-a prezentat si lucrarile care vor avea loc in perioada imediat urmatoare la biserica din Sibiu: ‘Anul acesta avem in plan continuarea picturii bisericii si un deviz pentru finalizarea tencuielii exterioare a bisericii’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Gura Humorului isi sarbatoreste hramul

In Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, in aceste zile isi sarbatoreste hramul Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Gura Humorului. Mai multe detalii despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele paroh Mircea Nutu: ‘Dupa razboiul mondial, biserica era intr-o stare deplorabila si conducerea din acele timpuri a propus ca ea sa fie daramata. Auzind despre aceasta hotarare, s-a intervenit la timpul cuvenit si s-a reusit sa se obtina in proprietate acest lacas sfant, care a fost restaurat si a fost imbracat cu pictura. Speram ca anul acesta sa reusim sa obtinem finantarea unui proiect pentru ridicarea unui asezamant de batrani in cadrul parohiei’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Odorheiul Secuiesc isi serbeaza hramul

Aceasta biserica este singura ortodoxa de pe o raza de aproximativ 40 de kilometri. Sfantul lacas a fost ridicat incepand cu anul 1918, si a fost finalizat in 1938, ctitor fiind parintele Sebastian Rusan, viitor mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Mai multe amanunte despre istoricul bisericii ne-a oferit parintele paroh Adrian Teodor: ‘Parohia a luat fiinta odata cu marele act al unirii Ardealului cu Patria Mama, in anul 1918. Piatra de fundament a bisericii a fost pusa in anul 1936, zidirea ei durand pana in anul 1938. Biserica este construita in stil bizantin-brancovenesc, avand fundatie din piatra bruta, zidurile din caramida, iar acoperisul executat in tabla zincata. De asemenea, ea are doua turnuri mai mici deasupra intrarii in care se afla instalate doua clopote. Biserica a fost sfintita in anul 1938 de catre IPS Nicolae Balan, mitropolit al Ardealului, inconjurat de un sobor de preoti’.

Sarbatoarea Sf. Imparati este hramul unei biserici din Galati

Lacasul de cult are o istorie deosebita. In acest sens, parintele Adrian Mihai, parohul acestei parohii din orasul Galati, ne-a spus ca ‘biserica a fost zidita intre anii 1857 – 1863, pe cel mai inalt loc al orasului, fiind numita Catedrala din deal. Are forma de cruce. La 3 septembrie 1863, biserica a fost sfintita de catre episcopul Melchisedec Stefanescu, care a purtat o grija deosebita acestei biserici’. De asemenea, parintele Adrian Mihai ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare a picturii derulate in ultimii ani: ‘A fost restaurata pictura murala, lucrarile ajungand la 3 miliarde lei vechi. Suma a fost stransa de la enoriasi, credinciosi si diversi sponsori, precum si de la Primaria orasului Galati’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Roman isi cinsteste ocrotitorii spirituali

Sfantul lacas a fost ridicat in 1950m iar in decursul timpului a suferit mai multe modificari despre care ne-a vorbit parintele paroh Remus Scanteie: ‘Biserica este inalta, zvelta, pe plan treflat, sustinuta de 7 contraforti. A fost construita fara pridvor si cu o singura turla deasupra pronaosului. Este zidita din caramida, invelita cu tabla si are o frumusete aparte. Dupa 1990, ea s-a extins cu un pridvor care era necesar pentru cultul Bisericii, deasupra caruia s-a mai inaltat o turla, unde sunt clopotele bisericii’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Satu Mare se afla in sarbatoare

Acest sfant lacas, care se afla inca in constructie, deserveste trei parohii. In acest sens, parintele Ion Socolan, protopop de Satu Mare, ne-a spus ca ‘biserica deserveste 3 parohii. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1993, iar de atunci am reusit ca sa ridicam biserica. Anul trecut a fost unul binecuvantat de Dumnezeu, in sensul ca am reusit sa ridicam peretii si sa terminam zidirile, iar anul acesta am inceput lucrarile la bolti’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ isi cinsteste ocrotitorii

O biserica ridicata intre anii 1976 – 1984, in orasul Barlad, ii are ca ocrotitori pe Sf. Imparati Constantin si Elena. Mai multe informatii despre lacasul de cult ne-a oferit parintele paroh Brandus Ungureanu: ‘Parohia a fost infiintata in 1931, insa piatra de temelie a bisericii a fost pusa in 1876, de episcopul Iosif al Husilor. Biserica a fost daramata in 1940 de cutremurul de atunci, iar din caramida acesteia a fost zidita o capela, care a slujit drept biserica parohiala pana in 1986, cand s-a construit actuala biserica. Anul trecut am refacut acea biserica care se deteriorase datorita vicisitudinilor vremii, pe care am resfintit-o. In momentul de fata avem un proiect de extindere a actualei biserici in care slujim, pentru ca ea a devenit neincapatoare, dar si pentru faptul ca turla s-a rotit cateva grade pe propria axa, riscand sa se prabuseasca pe biserica’.

Comentarii Facebook


Știri recente