Zeci de biserici din Moldova își sărbătoresc astăzi ocrotitorul – Sfântul Ilie

De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, în fiecare biserică ortodoxă credincioșii s-au rugat aseară alături de clerul slujitor la slujba Vecerniei și a Litiei, iar astăzi – în cadrul Sfintei Liturghii. Aproape toate bisericile închinate Sfântului Ilie și-au încheiat programul dedicat ocrotitorului lor spiritual cu agape frățești. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt peste 20 de biserici care îl au ca ocrotitor pe Sfântul Ilie.

Cu mic, cu mare, numeroși credincioși au participat aseară la Vecernia unită cu Litia, iar astăzi se roagă Sfântului Ilie în cadrul slujbei Acatistului Sfântului și a Sfintei Liturghii, urmată de pomenirea celor adormiți. La final, cu toții au luat parte la agapa frățească, organizată, conform tradiției, după slujba hramului.

În Iași, două biserici, aflate în Protopopiatul Iași 1, își serbează hramul de Sf. Ilie. Biserica Talpalari este ctitoria marelui vistiernic al Moldovei Iordache Cantacuzino, de la jumătatea veacului al XVII-lea. Evenimentele dedicate hramului au început aseară, odată cu slujba Vecerniei și a Litiei. „Pentru credincioșii care vor fi prezenți la slujba hramului de vară al bisericii noastre am pregătit și câte un pachețel, urmând să organizăm încă un hram în toamnă, de Adormirea Maicii Domnului”, ne-a declarat parohul de la Talpalari, pr. Constantin Sturzu, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor. Sfântul lăcaș a avut parte, de-a lungul timpului, de generozitatea multor familii boierești și domnești, printre acestea – familia primului ctitor, care a avut grijă de sfânta biserică mai bine de două veacuri și jumătate. Unul dintre marii reprezentanți ai familiei Cantacuzino, din ramura Cantacuzino Pașcanu, a fost cel care s-a îngrijit de refacerea din temelie a bisericii, la începutul veacului al XIX-lea.

Sărbătoare este astăzi și la cea mai mare biserică de parohie din Iași, din cartierul Alexandru cel Bun. Piatra de temelie a sfântului lăcaș închinat „Sf. Ilie Tesviteanul”, „Nașterii Maicii Domnului” și „Sf. Ierarh Nectarie” a fost pusă în anul 1996, iar construcția propriu-zisă a început în anul 2000. În prezent, se lucrează la pictura sfântului lăcaș. Din luna octombrie a anului 2006, biserica adăpostește moaștele Sf. Ierarh Nectarie din Eghina, devenind astfel loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Hram este astăzi și la parohia „Sf. Ilie” Soloneț, comuna Bivolari, în cadrul căreia se organizează, anual, cu prilejul hramului, concursul „Toaca în cer”.

În Protopopiatul Iași 2 își vor serba hramul parohiile Dancu I, Rediu-Aldei, Ungheni, Șerbești, Slobozia și Vișani.

În haină de sărbătoare se va îmbrăca și Biserica „Sf. Ilie” din Botoșani. „În 1778, pe locul unde se află astăzi sfântul lăcaș exista o biserică din lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de Mitropolitul Calimah, în anul 1778, breslei blănarilor din târgul Botoșani. După cum ne-a explicat parohul de aici, pr. Lucian Leonte, protoiereu de Botoșani, ctitorii acestei biserici sunt blănari din orașul Botoșani. Ei dărâmă biserica din lemn și, în anul 1809, zidesc mai întâi clopotnița. După terminarea clopotniței, breasla blănarilor face un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu și cu epitropii Bisericii „Sf. Ilie”, ca să zidească din nou acest sfânt lăcaș. În 1998 începe pictura interioară în tehnica frescă, executată de echipa pictorului arhitect Gheorghe Bratiloveanu din Suceava, lucrare întreruptă în anul 2000 din lipsă de fonduri. În 2001 începe reparația exterioară și schimbarea acoperișului cu altul, din tablă de cupru.

În Protopopiatul Botoșani va mai fi astăzi sărbătoare la Biserica „Sf. Ilie” din localitatea Cristești, iar în Protopopiatul Dorohoi – în parohia Dealu-Mare.

În Protopopiatul Roznov, parohia Chintici se va afla în sărbătoare, în timp ce în Protopopiatul Săveni biserica din localitatea Adășeni își va cinsti ocrotitorul.

În Protopopiatul Târgu Neamț, o singură biserică poartă hramul Sfântului Ilie Tesviteanul, și aceasta se află în orașul Târgu Neamț, în centrul orașului. Biserica datează din anul din 1837 și este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. „Biserica a fost sfințită în anul 1842 în ziua Sfinților Trei Ierarhi. În primăvara anului 1864, în săptămâna Sfintelor Paști, un incendiu a mistuit mai multe case aflate pe ulița bisericii, dar și acoperișul lăcașului de cult, topind clopotele din turnul-clopotniță. Refacerea acoperișului și a clopotelor s-a făcut în același an, prin grija ctitorului bisericii”, a explicat pr. Ioan Dogariu, protoiereu de Târgu Neamț.

La 1,5 km de Suceava se află Biserica „Sf. Ilie”, din satul Sf. Ilie, comuna Scheia, ctitorită de Ștefan cel Mare în 1488. Pictura a fost realizată în epoca lui Ștefan cel Mare, apoi refăcută în sec. al XVII-lea, când mitropolitul Varlaam repară întreaga biserică. Biserica și-a păstrat forma inițială, având aceleași trăsături cu biserica din Pătrăuți. Impresionează tabloul votiv, reprezentându-l pe Ștefan cel Mare și Sfânt cu familia sa. Icoanele împărătești din biserică au fost realizate la Moscova, în 1708.

În Protopopiatul Rădăuți va fi sărbătoare în trei biserici din orașul Rădăuți și în parohia Dărmănești.

În Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc își va serba hramul Biserica „Sf. Ilie” din Vatra Dornei și Mănăstirea Piatra Tăieturii, din localitatea Panaci.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ilie” din Roman este construită din cărămidă, în 1840, de către episcopul Meletie al Romanului și nepotul său, Germano, arhimandrit de scaun. La acea dată, cartierul N. Bălcescu de azi era comuna Carol I.

Biserica „Sf. Ilie” din Bârlad a fost construită între 1859 și 1869 de către breasla blănarilor, la nord de biserica din lemn din perioada 1794-1795 (cu care a coexistat până în anii 1860-1864).

În Eparhia Hușilor va fi sărbătoare astăzi și la Biserica „Sf. Ilie” din Huși.

Mănăstirea „Sf. Ioan Teologul” din localitatea Vlădiceni din județul Iași își sărbătorește astăzi cel de-al doilea hram. „Mănăstirea a fost fondată de câțiva călugări athoniți pe valea Cotmenei, nu departe de Poiana Vlădiceni, de la care și-a luat și numele. Prima biserică a mănăstirii a fost zidită în anul 1910, spre cinstirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. O a doua biserică a fost ridicată între 1923 și 1928, care a fost însă dărâmată în timpul regimului comunist. Biserică nouă a mănăstirii datează din perioada 1994-1999, după reînființarea așezământului monahal, și are la bază un proiect inspirat din stilul bisericilor moldovenești din veacul al XV-lea. Aceasta a fost sfințită la 23 mai 1999”, ne-a declarat arhim. Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni. Mănăstirea are în incintă și un paraclis cu hramul „Sf. Ilie Tesviteanul”.

Sursa: ziarulumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente