Zeci de biserici din intreaga tara se afla in sarbatoare

Singura biserica cu cimitir din Sibiu se afla in sarbatoare

Lacasul a fost ridicat spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind ulterior rezidit, in urma deteriorarii cauzate de un cutremur. Parintele Constantin Mitea, parohul bisericii, ne-a spus ca ‘biserica noastra este ridicata pe un fir de vale, intr-un loc jos, de unde si denumirea de ‘biserica de pe groapa’. S-a ridicat in 1793, iar in 1802, datorita unui cutremur, s-a rupt cu totul. A fost recladita de ginerele lui Hagi Petru Luca, si anume de Constantin Petru Luca cu sotia sa, Pauna. A fost sfintita de episcopul Gherasim Adamovici, la 25 mai 1789, si trebuie sa mentionez ca este singura biserica cu cimitir din Sibiu’. La Biserica ‘Buna Vestire’ din Sibiu a slujit prima sa liturghie, ca arhiereu, mitropolitul Andrei Saguna. De asemenea, biserica din Sibiu a fost loc de meditatie si pentru George Cosbuc, precum si pentru dascalul Gheorghe Lazar.

Biserica ‘Buna Vestire’ din cartierul Bistrita Lac al municipiului Bacau isi sarbatoreste hramul

Actualul sfant lacas a fost construit in perioada 1879 – 1882, fiind sfintit 7 ani mai tarziu de catre PS Melchisedec Stefanescu, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele paroh Valeriu Moisa: ‘Piatra de temelie a fost pusa in 1820, ctitor fiind Stana Sturdza. A fost o biserica foarte mica, probabil o biserica de familie, dupa care s-a reconstruit cu ajutorul enoriasilor la 1789 – 1882. Lucrarile de constructie s-au facut cu fonduri adunate de la credinciosi, fiind sfintita la 28 noiembrie 1882 de catre PS Melchisedec Stefanescu. Cu trecerea timpului a inregistrat o serie de reparatii, cu fonduri tot de la credinciosi. Intre anii 2002 – 2004 s-a refacut biserica din temelie, s-a extins, s-a marit aproape de trei ori, dar cu toate acestea, in prezent, este neincapatoare. Din fosta biserica s-a pastrat doar catapeteasma, pictata in 1881’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Ramnicu Valcea se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1747 pe vechea ruina a unei biserici ctitorita de catre Mircea cel Batran. Mai multe amanunte despre aceasta biserica am aflat de la parintele Emanoil Netu, paroh al bisericii: ‘Aceasta biserica este monument istoric, in istoria ei fiind evenimente deosebite. Biserica este ctitorita de doi boieri, la 1848, in centrul Ramnicului. Biserica a fost facuta din lemn de stejar, icoanele fiind din lemn de tei. In locul catapetesmei de la 1860 a fost facuta o alta catapeteasma din zid care se pastreaza pana astazi’. De asemenea, parintele Emanoil Netu ne-a vorbit si despre restaurarile care au avut loc in decursul timpului la acest sfant lacas: ‘Prima restaurare a picturii, dupa cea din anii 1748 – 1751, a avut loc la 1860 – 1862, si o alta restaurare a picturii s-a facut intre 1901 – 1903. Intre anii 1991 – 1997 am restaurat pictura bisericii, readucand-o la valoarea si la forma originala de la 1751. Pictura este in stil bizantin, in tehnica fresco’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Baia Mare isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in anul 2000, iar prima slujba a fost oficiata in aceasta biserica un an mai tarziu. In prezent, biserica se afla in constructie, dupa cum ne-a spus parintele Florin Codrea, slujitor la acest sfant lacas: ‘Suntem la nivelul acoperirii bisericii. Deja turnul principal din fata a fost acoperit, ne ocupam de crucile de pe turnuri, dupa care speram sa finalizam, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate aceste lucrari, si sa ne apropiem de pictura. Speram sa demaram un proiect de asistenta sociala, sa ne ocupam de copiii din jur, avand in vedere ca in parohia noastra sunt doua scoli cu cateva mii de elevi, iar in acest post toti copiii au venit cu profesorii lor la spovedit si la impartasit. De asemenea, incercam sa identificam batranii din parohie care au posibilitati materiale la limita subzistentei, iar copiii aduna haine, mancare, iar pentru copiii mai saraci adunam jucarii si hainute, proiecte pe care le vom intensifica pe masura terminarii constructiei bisericii’.

Cea mai veche biserica din Viseul de Sus are ca hram sarbatoarea Bunei Vestiri

Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1834, fiind resfintit in anul 2004 de catre PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele paroh Gheorghe Hapca: ‘Locul pe care a fost construita biserica are o legenda aparte. Batranii povestesc ca aici era o padure al carei proprietar si-a pierdut unicul fiu intr-un accident. Un copac doborat i-a curmat viata acestui tanar, iar pe locul tragediei, indureratul tata a construit o biserica din lemn si a donat intreaga proprietate acesteia. Dupa multi ani, biserica a fost reconstruita la dimensiuni mai mari, din piatra, prin contributia credinciosilor. Biserica a ramas in constiinta localnicilor de ‘biserica batrana’, fiind si cel mai vechi lacas de cult din oras. In anul 2004, cand s-au implinit 170 de ani de la zidirea bisericii, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, ne-a binecuvantat parohia prin liturghie arhiereasca. Cu aceasta ocazie, s-a resfintit iconostasul’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Slobozia isi sarbatoreste hramul

Prima atestare documentara a lacasului dateaza din anul 1737, biserica fiind monument istoric. Despre istoricul acestei biserici ne-a vorbit parintele paroh Dragos Gabriel Stanciu: ‘Parohia are o istorie putin altfel decat a celorlalte parohii. Aici, un lacas de cult a coagulat o parohie, a reusit sa adune si sa configureze o comunitate religioasa. Biserica este inscrisa pe listele monumentelor istorice, fiind o biserica cu patru stramutari. Prima atestare documentara este in 1737. In 1775 este mentionata functionarea in biserica a unei scoli, aceasta fiind prima mentionare despre o scoala pe meleaguri ialomitene. Secolele XVIII – XIX este perioada in care au fost pictate icoanele, iar o parte dintre ele se pastreaza in biserica. In anii ’50 a iesit din cult. Prima data este mutata in 1979, apoi in septembrie – octombrie 2000, iar cu sprijinul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor si al PS Episcop Damaschin a fost adusa la Slobozia in fata Muzeului National de Agricultura, ca parte a patrimoniului acestui muzeu’. De asemenea, parintele paroh Dragos Gabriel Stanciu ne-a mentionat si cateva dintre activitatile ce se deruleaza in parohia Buna Vestire din Slobozia: ‘Avem frecvent manifestari culturale, in parteneriat cu Muzeul National de Agricultura, am avut cateva programe de asistenta sociala, actiuni de catehizare si de educatie pentru sanatate’.

Biserica Banu din Buzau se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este mentionat in documente ca datand din anul 1571. La inceput a fost manastire, iar din 1884 a devenit biserica de parohie. Parintele Dionisie Grigore, paroh al bisericii, ne-a spus ca ‘la 1571, Andronic Vistierul a cladit manastirea din temelie pe locul unei mai vechi biserici, pe care a daramat-o, deoarece era prea mica, din aceasta biserica ramanand doar icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, care este si astazi in actuala biserica. Despre aceasta manastire de calugari nu se mai vorbeste nimic pana la anul 1722, cand s-a inceput zidirea actualei biserici in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, fiind terminata sub domnia lui Nicolae Mavrocordat. A functionat ca manastire pana in anul 1884, cand a ramas biserica de enorie’. De asemenea, parintele Dionisie Grigore ne-a mentionat si principalele lucrari de restaurare derulate la acest sfant lacas de-a lungul anilor: ‘Pictura bisericii a fost spalata si restaurata in patru randuri. Mai intai in 1927, apoi in 1950, in urma cutremurului din 1977 s-au facut lucrari de consolidare la baza turlei, s-a restaurat pictura din nou, fiind resfintita in anul 1983 de catre PS Epifanie al Buzaului si Vrancei. In urma cutremurelor din 1986 si din 1990, pictura s-a fisurat din nou, fiind afumata si plina de praf, incat am luat initiativa de reparare, spalare si reconditionare a picturii, lucrari care s-au executat in anul 2005, fiind resfintita la 5 februarie 2006’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Giurgiu isi sarbatoreste hramul

Biserica a fost ridicata de catre comunitatea ortodoxa greaca la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa cum ne-a spus parintele paroh Lucian Manicatide: ‘Biserica ‘Buna Vestire’ din Giurgiu a fost construita de comunitatea etnicilor greci, intre 1863 – 1865, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In urmatorii doi ani a fost pictata de catre marele pictor Gheorghe Tattarascu, fiind unicat in municipiul Giurgiu. Datorita vremii, mai ales dupa cutremurul din 1977, biserica a fost grav avariata. Din 1981 am executat lucrari de reconstructie a bisericii, iar in ceea ce priveste pictura ea este in curs de restaurare. Constructia bisericii s-a definitivat, in sensul ca s-au definitivat lucrarile exterioare, pastrandu-se boltile, s-a reconstruit acoperisul, s-au facut consolidari la fundatie, s-au reconstruit zidurile si s-au pastrat toate boltile’.

Cea mai veche biserica din Pitesti se afla in sarbatoare

Astazi, de sarbatoarea Bunei Vestiri, cea mai veche biserica din Pitesti isi sarbatoreste hramul. Ridicata de catre logofatul Ioan Norocea in 1564, biserica mai este numita si ‘Sfantul Mina’, de la cel de al doilea hram. Parintele paroh Grigore Ilie ne-a spus ca biserica ‘este construita in forma de trefla. Este din zid. In 1712 se pare ca un cutremur a daramat turlele, iar credinciosii din vremea aceea au nivelat si au inaltat ferestrele si s-au zidit noi turle peste zidurile care au rams dupa cutremur, incat nivelul s-a ridicat de la sol cu 1, 20 metri. Sub podeaua bisericii, pe zid, se afla pictura originala a bisericii, din 1564. Intre 1905 – 1912, biserica a avut unele lucrari importante, in sensul ca a fost placat braul bisericii cu piatra si a fost adaugat un pridvor. In 1712 s-a adaugat un turn clopotnita, care acum face parte din pronaos. In 1997 am facut sapaturi, cand am gasit pictura si mormintele ctitorilor, am inlocuit pardoselile, am vopsit acoperisul etc. De asemenea, am descoperit zidaria originala din 1564, care este foarte frumoasa si care urmeaza sa fie restaurata’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Ploiesti isi sarbatoreste hramul

Biserica a fost ridicata in anul 1831, si a fost declarata monument istoric. Mai multe detalii despre aceasta biserica si despre valorile lacasului de cult am aflat de la parintele paroh Ioan Nicolae: ‘Biserica este monument istoric, fiind construita in anul 1831. Din punct de vedere al valorilor istorice, are o catapeteasma foarte frumoasa executata la anul 1871. Mai are cateva podoabe istorice, printre care o icoana foarte frumoasa, cu femeile mironosite la mormant, apoi mai avem doua icoane de valoare istorica. De-a lungul vremii, biserica a suferit multe avarii din cauza cutremurelor, fiind renovata de mai multe ori. Din anul 1985 am facut reparatii capitale, iar in momentul de fata biserica are nevoie de reparatii la acoperis si reparatii exterioare. Biserica se afla in centrul Ploiestiului, si nadajduim ca cel tarziu in vara urmatoare sa terminam lucrarile’.

Comentarii Facebook


Știri recente