Zeci de biserici din intreaga tara isi cinstesc ocrotitorul spiritual

Biserica ‘Sf. Ilie’ din cartierul sibian Vasile Aron isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a sfantului locas a fost pusa in anul 1999. Primele slujbe religioase au fost oficiate in noua biserica in anul 2004, dupa cum ne-a informat parintele paroh Vasile Muntean: ‘Piatra de temelie a fost pusa de PS Visarion Rasinareanu, iar bunul Dumnezeu ne-a ajutat sa ne instalam in ea in vara anului 2004. Biserica este una de cartier, cu un proiect foarte modest, adica simpla, cu pereti din caramida, schelet metalic, acoperita cu tigla, iar in interior va fi imbracata intr-un material din lemn, cu bolta. Turla bisericii este gata, clopotele le avem cumparate, iar saptamana viitoare vom monta usile de la intrare. In fiecare zi de joi, la ora 17.00, avem o ora duhovniceasca, de cateheza cu copiii de la scolile din cartierul nostru’.

‘Catedrala Bucegilor’ se afla in sarbatoare

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa in anul 1933, de catre primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Sfintirea locasului a fost oficiata in decembrie 1939, dupa cum ne-a spus parintele paroh Stefan Vasiliu: ‘Piatra de temelie s-a pus in 26 septembrie 1933, in prezenta regelui Carol al II-lea. Lucrarea s-a incheiat in decembrie 1939 si a fost sfintita cu mare fast la 17 decembrie 1939. Biserica, supranumita si ‘Catedrala Bucegilor’, este zidita dupa planurile prof. Paul Smarandescu, unul dintre cei mai renumiti arhitecti romani ai secolului al XX-lea, in stil bizantino-romanesc, din piatra cioplita, captusita de caramida. Impresioneaza prin maretia, soliditatea si frumusetea artistica. Pictura in ulei a fost executata intre anii 1938 – 1939’. Incepand cu luna aceasta, Sf. Ilie va fi atat ocrotitorul bisericii, cat si al orasului Sinaia. In urma cu cateva zile, cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, s-a propus dezbaterii Consiliului Local Sinaia ca Sf. Ilie sa fie protectorul acestui oras, lucru acceptat de catre alesii locali ai orasului Sinaia.

Biserica parohiei Turnisor II din Sibiu isi serbeaza hramul

Lucrarile la acest sfant locas au inceput in anul 1992, piatra de temelie fiind pusa de catre fostul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele paroh Nicolae Comanici: ‘In 1991, din parohia Turnisor Mama s-a desprins o alta parohie care poarta numele de ‘Turnisor II’. In acelasi an s-a amenajat o capela, care a fost binecuvantata in ziua de 29 iunie de catre PS Episcop Serafim Joanta. In anul 1992 am amenajat un foisor pentru slujire afara si, totodata, s-a pus si piatra de temelie la viitoarea biserica de catre IPS Mitropolit Antonie Plamadeala. Biserica este construita din lemn, in stil neo-maramuresean, iar astazi suntem in starea de constructie’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din Galati isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Biserica a fost construita intre anii 1990 si 1992, dupa cum ne-a spus parintele paroh Stefan Ilie: ‘Biserica ‘Sf. Ilie’ din Galati a fost construita intre anii 1990 si 1992, cu ajutorul credinciosilor. Ulterior, s-au mai construit si alte anexe. Acum, biserica se picteaza, iar toate lucrarile de la aceasta biserica au fost supravegheate de PS Casian, episcop al Dunarii de Jos. In parohie desfasuram activitati pastoral-misionare cu credinciosii’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din Ploiesti se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in anul 1990 pe locul unei biserici construite in 1810. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Adrian Marinescu: ‘Pe o movila a rasarit o biserica, mai intai de lemn, dupa aceea de piatra, prin 1810, cand o calugarita a transformat casa unde s-a nascut intr-un paraclis si a fost continuata aceasta lucrare de catre tabacarii cu care era in rudenie. In 1838 a fost devastata de marele cutremur, iar in 1847 – 1848 a fost reconstruita si repictata de catre pictorul Dimitrie Zograful. Ea a fiintat pana in 5 aprilie 1944, cand a fost bombardata din gresala. S-a construit pe vechiul loc al casei parohiale o capela, in 1946, aici slujindu-se pana in 1977, cand a fost din nou devastata de marele cutremur. In 1970, parohia a fost unificata cu Biserica Domneasca ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’, iar in 1990, putinii credinciosi au avut marea dorinta de a reconstrui vechea biserica pe vechiul amplament, dar cu proiect nou’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din Sighetu Marmatiei isi sarbatoreste hramul

Biserica a fost infiintata in anul 1997, iar actualmente ea se afla in stadiul de constructie. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele paroh Marius Ilie: ‘Parohia a fost infiintata in anul 1997, intr-un cartier marginas al orasului Sighetu Marmatiei, fiind o parohie foarte mica. Momentan incercam sa finalizam constructia bisericii, care pastreaza stilul bizantin, in forma de nava, iar pe viitor va fi impodobita cu trei turnuri, iar pictura va fi in fresca’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din Rosiorii de Vede isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Biserica a fost construita in anul 1833, pe locul unei biserici vechi din lemn ridicata in 1804, dupa cum ne-a spus pr. paroh Nicu Iulian Nistor: ‘Din datele pe care le avem la documentatia parohiei, stim ca este construita in 1833, de vistierul Andrei Tusor cu sotia sa, Balasa, pe locul unei biserici vechi din lemn ridicata in 1804. Biserica a fost sfintita la 1 iulie 1833 de catre PS Episcop Neofit. In timp, biserica a suferit mai multe reparatii, ea avand si o clopotnita construita in anul 1933 cu mai multe renovari pana in timpul de astazi’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din municipiul Ramnicu Sarat isi sarbatoreste hramul

Constructia sfantului locas a inceput in anul 1996, la initiativa PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei. Sfintirea locasului este prevazuta sa aiba loc in toamna acestui an. Mai multe detalii in acest an ne-a oferit parintele Stefan Andrei, parohul Bisericii ‘Sf. Ilie’ din municipiul Ramnicu Sarat: ‘Parohia s-a infiintat in 1996, la initiativa PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, si a primarului, care a oferit terenul pentru construirea unei biserici. In martie 2001, PS Sa a pus piatra de temelie, iar anul acesta am finalizat lucrarile de pregatire a peretilor interiori pentru pictura, urmand ca anul viitor sa finalizam lucrarile de pictura. Oficierea tarnosirii bisericii va fi oficiata anul acesta de catre PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, urmand sa demaram apoi lucrarile de pictura’. De asemenea, parintele Stefan Andrei ne-a prezentat si cateva dintre activitatile derulate in cadrul parohiei ‘Sf. Ilie’ din municipiul Ramnicu Sarat: ‘Consiliul si Comitetul parohial se ocupa in permanenta de ajutorarea copiilor orfani, oferindu-le daruri. Biserica dispune si de o biblioteca pentru credinciosi, cu program de imprumut’.

Capela Unitatii Militare ‘Unirea Principatelor’ din Focsani se afla in sarbatoare

Aceasta biserica a fost infiintata in anul 2002 si, de atunci, aici se desfasoara activitati deosebite in care sunt implicati si militari de la unitatea de care apartine. Parintele Ionel Vranceanu, slujitor la acest sfant lacas, ne-a facut o scurta prezentare a capelei: ‘Biserica militara Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul a fost construita in anul 2002. Este singura biserica cu acest hram din orasul Focsani. A fost sfintita la 8 decembrie, in prezenta unui numar mare de credinciosi si a cadrelor militare. Noi avem si o fundatie care poarta numele ‘Fundatia capela militara Sf. Prooroc Ilie’, in cadrul careia, pe langa slujbele pe care le desfasuram la biserica in duminici si sarbatori, ne ingrijim si de persoane in nevointa’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din municipiul Baia Mare isi serbeaza hramul

Constructia sfantului lacas a inceput in anul 1996, ca raspuns la nevoia credinciosilor din Baia Mare de a avea o biserica in propriul cartier. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit pr. Vasile Borca, parohul Bisericii ‘Sf. Ilie’ din municipiul Baia Mare: ‘Aceasta biserica este situata in partea de nord-vest a municipiului, in apropiere de fostul Institut de Cercetari si Proiectari Miniere si de facultatile tehnice ale Universitatii de Nord. Cu toate ca este situata intr-un cartier imbatranit ca populatie si cu o pondere financiara precara, cu multi pensionari si disponibilizati de la intreprinderile miniere sau prelucrarea minereurilor, totusi au contribuit cu drag la ridicarea acestui locas de cult multi credinciosi. Biserica este proiectata ca sa fiinteze ca un adevarat asezamant filantropic si ca un complex ecleziastic cu destinatie de asistenta sociala in spatiul de la demisol. Biserica este construita in stil pur bizantin, zidita sub forma de cruce treflata’. De asemenea, pr. Vasile Borca ne-a vorbit si despre stadiul la care se afla lucrarile de constructie a acestui sfant locas de cult, precum si despre slujbele savarsite in parohia ‘Sf. Ilie’ din municipiul Baia Mare: ‘Acum ne aflam in faza de terminare a invelirii acoperisului, in paralel efectuand tencuirea exterioara a peretilor, terminand turnurile si coborand spre zidurile propriu-zise. In acelasi timp, suntem in curs de confectionare a geamurilor de la altar si naos. Acum avem amenajat un spatiu sacru la demisol, unde se oficiaza toate slujbele si unde credinciosii participa in conditii mai acceptabile’.

Comentarii Facebook


Știri recente