Zeci de biserici din București și din țară poartă hramul „Buna Vestire”

Zeci de biserici de parohie și de mănăstire din București și din țară poartă hramul ‘Buna Vestire’. În toate lăcașurile de cult ortodoxe, în ajunul și în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri au loc rânduieli liturgice speciale.

Pe lângă rânduielile liturgice specifice, parohia ‘Delea Nouă’ își îndreaptă atenția către bolnavi. În organizarea hramului la biserica ‘Delea Nouă’ s-au implicat activ membrii comitetului parohial care, sub coordonarea preoților slujitori, au pregatit pachete pentru oamenii defavorizați din cuprinsul parohiei, informează Ziarul Lumina. ‘Cu sprijinul unei fabrici de medicamente, bătrânii și bolnavii vor primi, cu ocazia hramului, medicamentele de care au nevoie. De asemenea, o parte din pachetele pregătite și diverse alimente vor ajunge la bolnavii din Centrul de îngrijire paliativă Sfântul Nectarie Taumaturgul din cadrul Arhiepisopiei Bucureștilor’, ne-a spus părintele paroh Valentin Fătu.

Pentru membrii comunității de aici, hramul bisericii constituie și un moment de bilanț. După oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc o întrunire a Consiliului parohial, în cadrul căreia se va prezenta o dare de seamă a activităților din ultimul an și se vor lua în discuție mai multe aspecte legate de începerea unor proiecte care vizează construirea unui lumânărar, restaurarea picturii, consolidarea și reabilitatarea bisericii și extinderea acesteia cu un pridvor brâncovenesc.

La parohia ‘Cărămidarii de Sus’, după oficierea Sfintei Liturghii va avea loc o agapă creștină la finalul căreia copiii defavorizați din parohie vor primi pachete cu alimente. De la părintele paroh Șerban Tica am aflat că, tot cu acest prilej, un grup de voluntari ai parohiei va vizita bătrânii singuri ai parohiei, cărora li se vor împărți haine și alimente. Celor care vor participa la slujbă li se vor oferi pachete, alcătuite cu ajutorul unor creștini binevoitori, alăturând darului de hrană trupescă și daruri duhovnicești, o cărticică de rugăciuni și o iconiță.

Cerc de pictură la ‘Dobroteasa’

În sărbătoare se află și biserica ‘Buna Vestire’-Bellu. Aseară, după ce s-a săvârșit slujba Privegherii și Acatistul Bunei Vestiri, un grup de copii de la Școala 81 din capitală a jucat o mică scenetă închinată praznicului Bunei Vestiri. Astăzi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, la care va participa și părintele protoiereu Dinu Pompiliu, se vor pomeni ctitorii bisericii, iar mai apoi toți credincioșii prezenți vor primi pachete cu alimente.

Parohia ‘Dobroteasa’ din Protoieria III Capitală va derula, cu ocazia Praznicului Bunei Vestiri, hramul principal al bisericii, câteva activități pastoral-misionare, social-filantropice și culturale. Cu acest prilej, la această parohie va avea loc o expoziție de pictură bisericească – icoane pe sticlă realizate în cadrul Cercului de pictură ‘Pârvu Mutu’ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a cărui activitate se desfășoară sub oblăduirea parohiei ‘Dobroteasa’. La acest moment de sărbătoare va avea loc și deschiderea oficială a cercului de pictură ‘Buna Vestire’ al parohiei ‘Dobroteasa’. Slujba hramului și evenimentele festive vor fi înfrumusețate de participarea grupului de muzică bizantină ‘Evloghia’. Tot în cadrul momentelor desfășurate cu prilejul hramului aceiași elevi ai Școlii nr. 81 din sectorul 1 vor prezenta piesa de teatru ‘Buna Vestire’. Pentru credincioșii prezenți la sărbătoarea hramului vor fi pregătite 800 pachete cu alimente.

Tot astăzi, în capitală își mai sărbătoresc hramul biserica ‘Buna Vestire’ și ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Curtea Veche; biserica ‘Buna Vestire’ – Giulești.

Concert la Catedrala cu Lună

De asemenea, în întreaga țară, sute de biserici care poartă hramul ‘Bunei Vestiri’ au îmbrăcat haine de sărbătoare. La biserica ‘Buna Vestire’ din Tulcea, paraclis episcopal, se va oficia astăzi Sfânta Liturghie arhierească de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și PS Visarion, Episcopul Tulcii. Se va face și o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile aduse PS Visarion, la doi ani de la întronizarea sa ca episcop al Tulcii.

De praznicul Bunei Vestiri din acest an, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea ‘Buna Vestire’ din Oradea, informează Biroul de presă al Episcopiei Oradiei. La Catedrala cu Lună din Oradea va avea loc un concert, susținut de către corurile reunite ale monahiilor de la mănăstirile ‘Sfânta Cruce’ și ‘Buna Vestire’ din Oradea. Cu acest prilej, părintele Ioan Codorean, directorul Centrului Cultural Ortodox ‘Catedrala cu Lună’ Oradea, va susține conferința cu tema ‘Imnografia bizantină închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente