Zeci de biserici cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ se afla in sarbatoare

Biserica ‘Popa Nan’ din Bucuresti isi sarbatoreste hramul

Biserica actuala este ridicata pe locul uneia mai vechi ce a fost construita de catre preotul Nan, in anul 1719. ‘Biserica este situata in sectorul 2. Pe la anul 1719, in targul din afara al orasului, vestitul Nan preotul a construit o bisericuta din lemn cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ pentru cele 90 de familii. Intre timp a fost marita, dar in seara de Sf. Ilie a anului 1910 s-a prabusit sub propria greutate. Profesorul Ionica Georgescu de la Scoala de cantareti bisericesti a Mitropoliei Bucurestiului si protopop al Capitalei incepe zidirea actualei biserici cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, ne-a relatat parintele paroh Victor Franculea.

In Ploiesti, doua biserici cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ se afla in sarbatoare

Prima dintre acestea, a inceput sa fie ridicata in anul 1956 pe un teren donat de catre baroneasa Maria Semanescu. Mai multe detalii despre acest lucru ne-au fost oferie de cater parintele paroh Ionut Azoitei: ‘Dupa cum se arata in pisania bisericii, istoricul parohiei este oarecum recent. Nu putem vorbi de istoricul bisericii fara a ne lega de istoricul comunitatii noastre, pentru ca noi ne prezentam ca o comunitate. Acest istoric incepe in anul 1942, cand o baroneaza pe nume Maria doneaza toate parcelele pe care este localizat acest cartier si fiecare parcela este insemnata cu ceea ce se va face, adica pentru biserica, pentru locul de primarie, pentru piata, pentru locurile de casa, pentru cimitir. In anul 1956 au inceput lucrarile la biserica care au durat un timp mai indelungat’. Cea de a doua biserica dateaza din anul 1899 si este construita pe locul a alte doua biserici. Detalii in acest sens ne-a oferit parintele paroh Anghel Marin: ‘Biserica noastra are o vechime de peste 100 de ani, si este a treia biserica zidita pe acest loc. Prima dateaza dinainte de 1600, urmatoarea la 1700, iar cealalta la 1831, dupa care s-a daramat, fiind prea mica, iar in 1902 a fost gata biserica, ea fiind acum o mareata si frumoasa catedrala a orasului Ploiesti. Ea este sub ocrotirea Sf. Imparati Constantin si Elena, care sunt si ocrotitorii orasului Ploiesti’. Parintele paroh Anghel Marin ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la acest sfant lacas: ‘La slujba de Priveghere au venit peste 1000 de credinciosi, incat ne-am straduit sa fim apropae de toti oamenii, mai ales de cei nevoisi, si pentru ei am facut in jur de 600 de pachete pe care le-am distribuit dupa Sf. Liturghie tuturor credinciosilor’.

Biserica cimitirului ‘Eternitatea’ din Botosani poarta hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’

Ridicata in anul 1881 ca simpla capela, biserica a suferit mai multe modificari in timp. Amanunte despre acest lucru ne-a oferit parintele Nicolae Bobarnea, preot slujitor la aceasta biserica: ‘Biserica a fost construita intre anii 1881-1882, dupa ce s-a infiintat primul cimitir al orasului. Biserica a fost construita de Primaria Botosani si in timp au fost si parohi, dar si perioade in care n-au fost preoti parohi aici. Intre 1975-2003 n-a fost nici un preot paroh la Biserica ‘Eternitatea’, insa, prin incredintarea IPS Mitropolit Daniel, am fost numit preot aici si am inceput lucrarile de consolidare si de extindere a bisericii, pentru ca era o simpla capela mortuoara, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am zidit o biserica frumoasa’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Darabani este in sarbatoare

Acest sfant locas a fost ridicat incepand din anul 1994 si a fost sfintit de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la data de 7 octombrie 2001. Amanunte despre istoricul acestei biserici am aflat de la parintele Costica Panzaru, protopop al Protopopiatului Darabani: ‘Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena din orasul Darabani este o biserica noua, construita dupa anii 1990, mai precis intre anii 1994-2001, iar biserica a fost tarnosita de catre IPS Mitropolit Daniel in data de 7 octombrie 2001. In orasul Darabani era doar o singura biserica, dar prin contributia credinciosilor am realizat aceasta noua biserica. Parohia mai are un complex social in care isi desfasoara activitatea brutaria protopopiatului. Anul acesta, biserica noastra isi serbeaza hramul pentru a patra oara. De asemenea, biserica are si un al doilea hram, Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, pe care il serbam pe 5 august, si am pus acest al doilea hram pentru ca Sf. Ioan Iacob este din zona noastra, din localitatea Crainiceni’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Brasov isi praznuieste hramul

Lucrarile de ridicare a bisericii au inceput in 1990, iar in prezent se lucreaza la pictura Bisericii. Mai multe detalii despre aceasta biserica din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului ne-a oferit parintele paroh Cornelius Garbacea: ‘Parohia ortodoxa Valea Cetatii din Brasov s-a infiintat la 1 august 1989, cand am obtinut aprobari pentru infiintarea unei capele, prin cumpararea unei case. In 1990 am inceput lucrarile de construire a Bisericii ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, iar in prezent este si pictata aproape in totalitate’. Cum s-a sarbatorit hramul la Biserica ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’ din Brasov ne-a spus tot parintele paroh Cornelius Garbacea: ‘Ne-am rugat Bunului Dumnezeu, ca prin mijlocirea Sf. Imparati Constantin si Elena sa ne ajute, sa avem parte de un timp bun, iar credinciosii au fost in numar mare la Sf. Liturghie si la slujba legata de praznuirea hramului’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Gura Humorului isi sarbatoreste hramul

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din localitatea Gura Humorului isi sarbatoreste astazi hramul. Despre acest sfant lacas ne-a vorbit parintele paroh Mircea Nutu, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor: ‘Dupa razboiul mondial, biserica era intr-o stare deplorabila si conducerea din acele timpuri a propus ca sa fie daramata si in locul ei sa faca o Casa de Cultura. Auzind despre aceasta hotarare, inspectorul bisericesc a intervenit la timpul cuvenit si a reusit sa obtina in proprietatea Bisericii Ortodoxe acest locas sfant pe care l-a restaurat si l-a imbracat intr-o haina frumoasa de pictura, realizata de marele prof. dr. Nicolae Stoica din Bucuresti’. Parintele paroh Mircea Nutu ne-a vorbit si despre hramul din acest an al Bisericii ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Gura Humorului: ‘Credinciosii au asteptat cu mare bucurie si entuziasm acest moment, mai ales ca s-au gandit anul acesta sa pregateasca si cate un pachet pentru toti participantii la Sf. Liturghie, sa simta aceasta atmosfera si bucurie duhovniceasca, dar totodata ne-am bucurat si de cuvantul de invatatura al IPS Parinte Arhiepiscop Pimen. O data cu sarbatorirea acestui hram, incepem la casa sociala sa introducem acel act de caritate crestina si sa acordam cate o masa de pranz la un numar de copii sau credinciosi care sunt lipsiti de ajutorul material’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din municipiul Curtea de Arges isi sarbatoreste ocrotitorii

Lucrarile de constructie la aceasta biserica au inceput in anul 2001, iar in prezent se lucreaza la acoperis. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit parintele paroh Vasile Barbu: ‘In municipiul Curtea de Arges, incepand cu 18 noiembrie 2001 s-a pus piatra de temelie la noua biserica din cartierul Progresul, cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, reusindu-se si turnarea fundatiei. Din primavara anului 2002 s-a inceput elevatia fundatiei, s-au facut zidurile, iar in momentul actual suntem cu turla la 4 metri, avem cupolele turnate, lucram la turla si speram ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa reusim pana in toamna sa o invelim. Toata lucrarea se desfasoara cu binecuvantarea si cu sprijinul direct al PS Episcop Calinic al Argesului si Muscelului, cu ajutorul enoriasilor si al sponsorilor, cei care doresc sa faca un bine in fata lui Dumnezeu pentru sufletele lor’.

O singura biserica cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ in Bacau

La Bacau, o singura biserica isi serbeaza hramul, si anume Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, care a fost construita intre anii 1842 si 1845. ‘Cu ocazia hramului nostru, biserica este pregatita atat spiritual, cat si material. Consiliul si Comitetul parohial au pregatit pachete, astfel incat cei care au participat la aceasta zi mareata din viata parohiei noastre sa se bucure. S-au oferit oua rosii, vin si colaci pentru fiecare’, a mentionat pr. paroh Ioan Chiribau.

Credinciosii din municipiul Roman sunt si ei in sarbatoare

Credinciosii din Roman au serbat in chip deosebit ziua sfintilor imparati, care au pus capat luptei impotriva crestinismului. ‘Este un hram frumos pentru ca este asezat in luna mai, in luna florilor, in perioada dintre Inviere si Inaltare. Biserica noastra este o biserica noua care a luat fiinta in anul 1938, intr-o perioada foarte grea, inainte de razboi, si s-a terminat in anul 1950. A fost nevoie de aceasta biserica in zona, pentru ca aici se asezasera multi militari demobilizati care au format aici un cartier. La slujba de Priveghere din ajunul hramului au participat peste 20 de preoti din orasul Roman’, am aflat de la pr. paroh Remus Scanteie.

Prilej de sarbatoare si pentru Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Vaslui

Aceasta biserica se afla inca in faza de amenajare. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1996 cu binecuvantarea PS Ioachim, episcopul Husilor. Lucrarile de constructie au fost terminate, iar in scurt timp va incepe si pictarea acestei biserici. Parintele Vasile Parcalabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, ne-a spus ca ‘Biserica nu este data inca in folosinta, fiind nesfintita, dar si pentru faptul ca in curand se va trece la pictura bisericii. In acest sens, nu numai la biserica respectiva, ci si la toate bisericile slujba de Sf. Constantin si Elena a fost una de referinta, ca de fiecare data in municipiul Vaslui’.

Sf. Imparati Constantin si Elena sunt si patronii spirituali ai bisericii si orasului Faurei

‘Biserica din orasul Faurei, cu sprjinul Protopopiatului si al Eparhiei, a organizat ca in fiecare an manifestari liturgice si culturale in dorinta de a adauga un plus de evlavie si de credinta fata de sfintii nostri ocrotitori. La slujba de Priveghere si la Sfanta Liturghie au participat multi credinciosi, dar si reprezentanti ai tuturor organismelor locale. Dupa Sfanta Liturghie, au avut loc activitati sociale pentru cei defavorizati in institutii sociale avizate, in spitale sau la biserica pentru persoanele aflate in evidenta parohiei si a protopopiatului. Mai mult, mentionam ca a avut loc un concurs de religie pentru copii, avand ca linie principala insusirea mesajelor sfintilor nostri ocrotitori’, ne-a explicat arhim. Daniel Oltean, vicar adminstrativ al Episcopiei Dunarii de Jos.

Biserica din localitatea Mera, judetul Buzau, isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost mai intai biserica de manastire, fiind inchinata pentru o perioada anumita de timp Manastirii Vatopedu de pe Muntele Athos. ‘Fosta Manastire Mera se afla in localitatea cu acelasi nume pe Valea Milcovului, la o distanta de 20 de km de Focsani si 10 km de la Odobesti. La inceput, biserica a fost inchinata Buneivestiri. Gen fortareata, fosta manastire impresioneaza si astazi prin fiorul sfinteniei, prin vechimea ei, iar anul acesta s-au implinit 300 de ani de existenta a bisericii, cat si prin panorama deosebita din imprejurimi. PS Epifanie a numit-o ‘Catedrala a Muntilor Vrancei’. Din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, biserica a devenit una parohiala facand parte din patrimoniul cultural national. Biserica a fost restaurata, impodobita si infrumusetata in data de 4 septembrie 1994 de catre PF Episcop Epifanie al Eparhiei Buzaului si Vrancei’, ne-a marturisit parintele paroh Gavrila Ticu.

Biserica din localitatea Dobarlau Vale, judetul Covasna, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat intre anii 1977-1979 cu sprijinul enoriasilor. Mai multe detalii despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele paroh Gheorghe Iuga: ‘Biserica noastra a fost ridicata in anii 1977-1979. Se afla in centrul satului, iar inainte de a se ridica biserica si dupa doi ani de zile a fost filie la o comuna mai mare. Preotul de atunci a deschis o capela intr-o veche casa ce a apartinut unei familii de acolo, si pe care a donat-o in acest scop pentru a se ridica o biserica’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Focsani isi sarbatoreste hramul

Biserica a fost ridicata in anul 1815, iar in timp a cunoscut diferite etape de restaurare. La inceput era o biserica de familie, apoi a deservit Garnizoana din Focsani, iar astazi a devenit biserica de parohie. Detalii despre istoricul acestui lacas de cult ne-a oferit parintele paroh Constantin Popa: ‘Este o biserica construita la 1815 de catre familia boierului Robescu, care a ajuns in mari demnitati ale statului, fiind o biserica a familiei. Atat de mult a tinut la prestigiul si la prestanta acestei familii, incat biserica pe care a construit-o a fost o bijuterie la vremea aceea. Aceasta biserica a avut privilegiul sa primeasca si demnitari de stat, intrucat, incepand cu 1900, biserica a deservit Garnizoana Focsaniului, iar in prezent biserica deserveste doar activitatile parohiei’. In prezent, aceasta biserica din Focsani se afla in restaurare, lucrarile fiind finantate de catre statul roman si de parohie.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Odorheiul Secuiesc isi sarbatoreste ocrotitorii

Aceasta biserica este singura ortodoxa de pe o raza de aproximativ 40 de kilometri. Sfantul lacas a fost ridicat incepand cu anul 1918 si a fost finalizat in anul 1938, ctitor fiind parintele Sebastian Rusan, viitor mitropolit al Moldovei. Amanunte despre aceasta parohie ne-a oferit parintele paroh Adrian Lazar: ‘Parohia a luat fiinta o data cu marele act al unirii Ardealului cu Patria Mama, in anul 1918. Piatra de fundament a bisericii a fost pusa in anul 1936, zidirea ei durand pana in 1938. Ctitorul principal al bisericii este pr. Constantin Rusan, devenind in 1951 mitropolit al Moldovei. Dupa infatisarea ei in ansamblu, biserica pare a fi construita in stil bizantin brancovenesc, avand fundatie din piatra bruta, zidurile din caramida, iar acoperisul executat din tabla zincata. Biserica are doua turnuri mai mici deasupra intrarii, unde se afla instalate doua clopote, precum si cupola care este mai inalta. Biserica a fost sfintita in anul 1938 de catre IPS Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului’. Parintele paroh Adrian Lazar ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la Biserica ortodoxa ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Odorheiul Secuiesc: ‘Aceasta sarbatoare are o insemnatate deosebita, cu atat mai mult cu cat Sf. Imparati Constantin si Elena sunt ocrotitorii spirituali ai bisericii si ai intregii comunitati ortodoxe. Biserica este pentru noi locul unde ne regasim identitatea de crestini si nu in ultimul rand identitatea nationala, fiind locul unde il gasim pe Dumnezeu, unde putem vorbi cu Dumnezeu prin rugaciune. Am inceput cinstirea sfintilor imparati cu slujba Vecerniei, iar astazi dimineata am continuat cu Acatistul, cu Utrenia si cu Sf. Liturghie slujita in sobor, dupa care am binecuvantat bucatele pe care le-am impartit credinciosilor prezenti la Sf. Liturghie’.

La Satu Mare, Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si mama sa Elena’ este in sarbatoare

Constructia bisericii care poarta acest hram a inceput dupa 1990 si este a treia biserica ortodoxa din acest oras. De la parintele paroh Gheorghe Pop am aflat ca aceasta parohie a intampinat mari probleme, mai ales la inceputurile constituirii sale. In anul 1994 a inceput constructia bisericii, astfel incat 10 ani mai tarziu s-a reusit amenajarea unui paraclis la demisol, loc in care astazi se oficiaza slujbele. ‘Am ales ca biserica noastra sa poarte hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’, intrucat in anul 1990 Romania devenea tara libera, iar noi eram din nou slobozi a ne inchina Tatalui, Fiului si Duhului Sfant, propovaduind Evanghelia la toata faptura care dorea sa o asculte, am avut posibilitatea sa respiram usurati, neingraditi de canoane si de legi civile anticrestine. Am ales hramul acesta pentru ca cei doi imparati sunt ocrotitori ai crestinismului’, ne-a mai spus pr. paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente