Zece ierarhi au participat la concursul de muzica ‘Cantati Domnului’

In prezenta PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a avut loc aseara, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi, concursul de muzica intitulat ‘Cantati Domnului’, manifestare care a facut parte din programul evenimentelor dedicate sarbatorii Sf. Cuv. Parascheva din acest an. Au concurat corurile Seminariilor Teologice Liceale din Arhiepiscopia Iasilor, Episcopia Romanului, Episcopia Husilor si Episcopia Dunarii de Jos. La eveniment au mai fost prezenti si numerosi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane care se afla la Iasi pentru a participa la sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva. Este vorba despre IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. Ordinea intrarii corurilor in concurs a fost urmatoarea: corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Cuv. Parascheva’ de la Manastirea Agapia, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf Gheorghe’ din Botosani, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Husi, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Piatra Neamt si corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Roman.

Dupa o pauza de deliberari, deciziile juriului au fost anuntate de catre pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, iar diplomele au fost inmanate de catre PF Parinte Patriarh Daniel. Castigatorul competitiei a fost corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati, care a participat anul acesta pentru prima data la concursul ‘Cantati Domnului’, premiul I avand o valoare de 30 milioane lei vechi. Premiul doi, in valoare de 25 milioane de lei vechi, a fost castigat de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi, iar premiul 3, in valoare de 20 milioane lei vechi, a fost inmanat corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Roman. Pe langa aceste premii, au mai fost acordate doua premii speciale corurilor de la Seminariile Teologice Liceale Ortodoxe din Dorohoi si de la Manastirea Neamt, o diploma de participare pentru corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani, si mentiuni. Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Piatra Neamt a obtinut mentiunea I, corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Cuv. Parascheva’ de la Manastirea Agapia a primit mentiunea a II-a, iar cea de-a treia mentiune a mers catre corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Husi.

La finalul acordarii premiilor, IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, a tinut un cuvant in care si-a aratat surprinderea fata de evlavia pentru sfinti a credinciosilor pe care i-a intalnit la Iasi, si i-a felicitat pe tinerii care au participat la concursul ‘Cantati Domnului’: ‘Din binecuvantata zi cand am adus in orasul dvs. un fragment din moastele Sf. Ioan Gura de Aur suntem intr-o continua surpriza. Tot ceea ce am vazut si ascultat ne surprinde in mod repetat. Am ocazia sa ma inchin la diferite manastiri din eparhia aceasta, sa vad locuri de mare insemnatate duhovniceasca pentru credinciosii care sunt aici, si as vrea sa le aseman cu manastirile noastre care sunt concentrate la Muntele Athos si la Complexul monahal Meteora. PF Voastra, va prezint admiratia si respectul meu pentru PF Voastra si pentru colaboratorii cu care realizati aceasta opera mareata. Urez tinerilor si tinerelor din aceasta seara, pe care ii felicit din toata inima, sa fie apropiati de Biserica, sa-si ofere serviciile acesteia, sa fie colaboratori ai preotilor, sa participe la bunastarea Bisericii prin ceea ce vor putea sa faca’.

Apoi, PF Parinte Patriarh Daniel a multumit organizatorilor concursului, invitatilor si participantilor si a subliniat importanta cantarilor religioase: ‘Dorim sa-i multumim IPS Sale pentru aprecieri, dorim sa felicitam pe organizatorii acestui concurs, felicitam juriul care in seara aceasta a fost prezent aici, nu neutralitate evidenta, multumim dirijorilor si dirijoarei acestor corale foarte bine pregatite, tinerilor si tinerelor care au participat si Inalt Prea Sfintitilor si Prea Sfintitilor Ierarhi care au binevoit sa participe in seara aceasta la acest moment deosebit de frumos si inaltator dedicat Sf. Ioan Hrisostom, care a spus ca nu citim, ci cantam cuvintele Evangheliei pentru a ne deschide spre Imparatia cerurilor, ceea ce insemneaza ca muzica ne aduce parfumul, mireasma si atmosfera ingereasca de lauda adusa lui Dumnezeu. Liturghia cereasca si liturghia Bisericii de pe pamant formeaza un tot unitar’.

La final, cei prezenti la concursul ‘Cantati Domnului’ au vizitat expozitia de carte ‘Opera hrisostomica in spatiul romanesc’, organizata de Biblioteca ‘Dumitru Staniloae’ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in incinta Centrului de Conferinte ‘Providenta’, expozitie care a cuprins selectii din opera reprezentantiva a Sf. Ioan Gura de Aur care a circulat in spatiul romaneasc, cu precadere in cel moldav. Pe langa expozitia de carte si manuscrise dedicata Sf. Ioan Gura de Aur a fost amenajata si o expozitie de fotografie care surprinde momente importante din activitatea vasta a PF Parinte Patriarh Daniel ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente