Workshop-urile de expertiză patrimonială din Episcopia Severinului au ajuns la final

Săptămâna trecută, preoții și personalul neclerical din Episcopia Severinului și Strehaiei, au participat la o serie de workshop-uri în cadrul proiectului „PREGĂTIREA RESURSELOR UMANE PENTRU VALORIFICAREA ȘI PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL”, informează Cătălin Cernătescu, Redactor-știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Prin intermediul acestor workshop-uri pentru realizarea transferului de expertiză în domeniul muzeologiei de la partenerul transnațional către grupul țintă, 948 persoane vor fi informate cu privire la noile tehnici de gestiune, clasare, protejare și promovare a patrimoniului cultural, tehnici utilizate pe plan internațional, în special în Republica Slovacă.

La Drobeta Turnu Severin au susținut prelegeri cu acest prilej Prof. Dr. Åtefan Åak de la Universitatea din PreÅ¡ov, Prof. Dr. Petr Balcárek, Enescu Chirilă – Muzeograf și D-na dr. Maria Bălăceanu – Conservator opere de artă și monumente istorice.

Specialiștii slovaci le-au prezentat participanților aspecte privind implicarea statului slovac în protejarea patrimoniului bisericesc ortodox, în condițiile în care în această țară europeană, procentul populației de religie creștin-ortodoxă nu depășește 1%.

Proiectul „PREGĂTIREA RESURSELOR UMANE PENTRU VALORIFICAREA ȘI PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL” -POSDRU/81/3.2/S/53777 este realizat de Episcopia Severinului și Strehaiei în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Muzeul Regiunii Porțile de Fier și Universitatea din Presov (Slovacia), cu co-finanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane.

Scopul principal al formării profesionale a angajaților celor două eparhii în ocupația de muzeograf este determinat de faptul că aceste eparhii administrează 193 de monumente istorice de clasa A și B și un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere și clasare cât mai urgentă.

Atât la nivel național, prin unitățile ierarhice, cât și local, s-au încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor și Reformei Administrative pentru evaluarea și protecția bunurilor culturale, pentru a căror aplicabilitate este necesară inventarierea, clasarea și realizarea unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului internațional de identificare.

Comentarii Facebook


Știri recente