Workshop privind patrimoniul cultural bisericesc la Reșița

În Protopopiatul Reșița s-a desfășurat Marți, 4 septembrie 2012, al doilea workshop privind informarea și documentarea în domeniul patrimoniului cultural național-bisericesc, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Locul de desfășurare a acestei sesiuni a avut loc în sala mare a Palatului Cultural din municipiul Reșița. În deschidere a vorbit pr. Alin Câmpean, consilier bisericesc, care a făcut o scurtă prezentare a distinșilor oaspeți, arătând importanța acestui proiect, necesar în păstrarea și valorificarea bunurilor de patrimoniu aflate în cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, învățând și din experiența ortodoxiei slovace.

Primul dintre oaspeți a vorbit prof. dr. Petr Balcárek. Acesta a prezentat elementele comune ce ne unesc atât în credință, cât și în artă: ‘Există multe similitudini în acest sens, iar valorificarea prin păstrare și cunoaștere ne poate apropia mai mult de Dumnezeu și unii de alții’, ne-a spus acesta. Apoi a vorbit pr. prof. dr. doc. Åtefan Åak. În încheiere, protopopul Nicolae Mirișan, în calitate de gazdă, a mulțumit oaspeților pentru cele prezentate, precum și tuturor participanților, cler și personal neclerical, angajați ai Protopopiatului Reșița.

În continuare, oaspeții au vizitat sediul Protopopiatului Reșița și Biserica ‘Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș’, unde protopopul Nicolae Mirișan le-a prezentat un scurt istoric.

Oaspeții au mai putut admira colecția de carte bisericească și literatură română deținută de biblioteca parohiei, precum și un mic muzeu. Tot în localitatea Câlnic s-a vizitat și o colecție privată de artă populară tradițională locală a domnului Costel Rob. A urmat apoi localitatea Moniom, unde pr. Adrian Gigi Mager a prezentat, de asemenea, un scurt istoric, atât al lăcașului de cult cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, cât și al localității.

Vizitele s-au încheiat la Muzeul de Mineralogie numit ‘Casa Binelui’, ce se află în casa particulară a lui Constantin Gruescu din localitatea Ocna de Fier.

Comentarii Facebook


Știri recente