Vremea colindelor

Mai multe grupuri de colindători din țară și de peste hotare au sosit în aceste zile la Patriarhia Română pentru a-l colinda pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După cum informează Ziarul Lumina, Corala Asociației „Oastea Domnului” din Sibiu a fost primul grup care l-a colindat în după-amiaza zilei de miercuri, 19 decembrie, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, au fost felicitați de Preafericirea Sa pentru fidelitatea față de tradiția ortodoxă și pentru promovarea valorilor duhovnicești ale rugăciunii, ale cumpătării și ale întrajutorării.

În semn de recunoștință față de binecuvântările dăruite pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei pentru construirea unei biserici într-un campus studențesc din Iași, pr. paroh Florin Chirilă, de la Parohia „Sfântul Iulian din Tars”, din cartierul ieșean Tudor Vladimirescu, a venit împreună cu membrii Grupului coral „Laudate Dominum” al parohiei pentru a-l colinda pe Întâistătătorul Bisericii noastre. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe tineri pentru frumoasele cântări, și pe pr. paroh Florin Chirilă pentru misiunea pe care o desfășoară în parohie.

Un alt grup de colindători a fost cel din parohiile Putna și Gura Putnei, din comuna suceveană Putna, care au răzbit „prin nămeți și ger, cu papuci de fier”, după cum spunea pr. paroh Vasile Negrea, pentru a arăta frumusețea tradițiilor și obiceiurilor populare. „Ne bucurăm de faptul că păstrați tradițiile noastre românești, mai ales pe cele bucovinene, și îmbinați evlavia cu frumusețea cântărilor populare inspirate din credința creștină ortodoxă. Putna este un simbol al poporului român, acolo se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care trezește în fiecare român sentimentul demnității naționale, dar și datoria de a apăra credința și de a o transmite din generație în generație”, a subliniat Preafericirea Sa.

Pe Colina Bucuriei au sosit ieri și colindători de pe meleagurile de dincolo de Prut. Mai mulți copii și tineri din Ansamblul Folcloric „Opincuța” al Liceului „Ion Creangă” din Chișinău, coordonați de profesorii lor, au prezentat un buchet din cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de iarnă din Basarabia. „Vă felicităm pentru modul în care ați prezentat artistic aceste cântări tradiționale românești și pentru frumoasele costume populare pe care le-ați arătat. În mod deosebit, apreciem pe acești copii care au venit de departe, băieți și fete, împreună cu cei adulți ca să ne reamintească nu numai sărbătoarea Crăciunului, a Anului Nou și a Botezului Domnului, ci și unitatea de suflet, cuget și simțiri a românilor care locuiesc de o parte și de alta a Prutului”, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Cum spune cântecul: „Rupe, Doamne, malul-n două, și fă o cărare nouă. Să trecem cu chișoarele, să-mi văd surioarele”, venim cu mult drag în România. Am fost în mai multe țări ale lumii, peste tot mergem ca în străinătate, în România însă venim ca acasă”, a spus Maria Lupu, director artistic al Ansamblului Folcloric „Opincuța”, ansamblu cu peste 22 de ani de activitate artistică. La finalul fiecărui program artistic, colindătorii au primit daruri din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Colindători în redacția „Ziarului Lumina”

Un grup de colindători-membri ai Cercului de cateheză al Parohiei Jilava din Protopopiatul Ilfov Sud a adus vestea Nașterii Domnului și în redacția „Ziarului Lumina”. Elevii, însoțiți de preoteasa Cătălina Ganciu și de Raluca Băloiu, coordonatorul atelierului de arte plastice din cadrul parohiei, au cântat colinde tradiționale românești și le-au urat membrilor redacției sănătate și mult spor în Noul An. Părintele diacon Ciprian Bâra, directorul teologic al Publicațiilor „Lumina”, le-a mulțumit tinerilor pentru buchetul de cântări și i-a felicitat pentru eforturile de a duce mai departe această tradiție strămoșească a colindului. „Vestea Nașterii Domnului adusă de niște copii este mult mai pură și mult mai sinceră și atunci am dorit ca această bucurie a lor să v-o împărtășim și dumneavoastră”, a spus Raluca Băloiu.

Concert de colinde organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a avut loc marți seara Concertul de colinde tradiționale românești, organizat de către Arhiepiscopia Târgoviștei. Bucuria colindelor, atmosfera de sărbătoare, a fost oferită de corurile Facultății de Teologie și Științele Educației din cadrul Universității „Valahia” și ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, Grupul coral bărbătesc „Valachia Christiana”, Corala Catedralei arhiepiscopale din Târgoviște și Corala preoților din Arhiepiscopia Târgoviștei. La concert au participat Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, preoți, profesori de teologie, autorități locale și peste 1.000 de credincioși. „La finalul manifestării, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon a ținut un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța colindelor noastre strămoșești pentru viața fiecăruia dintre noi, faptul că ele ne transformă în vestitori ai Nașterii Domnului, misionari ai Evangheliei lui Hristos și mărturisitori ai iubirii și milostivirii dumnezeiești față de aproapele nostru, adesea aflat în nevoie și suferință”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Colindători din Ploiești

Un grup de 16 copii de la Grădinița cu program normal a Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ploiești a vestit Nașterea Domnului Hristos angajaților Primăriei Ploiești și Prefecturii Județului Prahova. Copiii au fost însoțiți de preoții slujitori ai acestei parohii și de educatoarele lor. „Cei mici au susținut un mic concert de colinde în fața angajaților celor două instituții din județul Prahova, a primarului și a prefectului, au primit daruri din partea acestora, dar au devenit ei înșiși dăruitori. După ce au cântat colinde, copiii au dăruit angajaților de la Primărie și Prefectură iconițe cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Serafim de Sarov, ocrotitorii parohiei, și un pliant cu biserica noastră”, a spus părintele Ioan-Augustin Pârlea, slujitor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ploiești.

Comentarii Facebook


Știri recente