Vremea colindelor pe Dealul Patriarhiei

Mai multe grupuri de colindători din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și din diferite regiuni ale țării l-au colindat ieri, 19 decembrie, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Sala ‘Europa Christiana’ a Palatului Patriarhiei, informează „Ziarul Lumina”.

Primul grup care l-a colindat pe Patriarhul României a fost Corul de preoți ‘Doxologia’ al Protoieriei Ploiești, însoțit de părintele protoiereu Ștefan Mușat. Cei 25 de membri au interpretat mai multe colinde tradiționale, după care au fost felicitați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. ‘Este frumos ca preoții să fie și colindători, și nu numai păstori care vestesc Nașterea Domnului cu icoana, mergând din casă în casă. Este bine ca această zonă a țării, Prahova, care este foarte frumoasă prin natură, să fie și mai frumoasă prin cultură. Prahova este o zonă care are tradiții foarte frumoase și poate deveni un fel de Bucovină a Țării Românești, dacă se insista mai mult pe păstrarea folclorului, pe reînvierea unor tradiții de inspirație creștină, care au fost diminuate sau uitate în timpul regimului comunist, și prin implicarea mai intensă a clerului în cultivarea talentelor în rândul copiilor, al tinerilor și al adulților’, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

Următorii colindători care au venit să aducă vestea Nașterii Mântuitorului Hristos la Palatul Patriarhiei au fost membrii grupului coral al Parohiei Perișor, din comuna Zagra, județul Bistrița-Năsăud. Îmbrăcați în costume populare specifice satului natal, ducând mai departe datinile transmise din generație în generație, tinerii îndrumați de părintele Florentin Moldovan i-au cântat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel colinde tradiționale și i-au urat sănătate. ‘E foarte frumos că voi păstrați obiceiurile noastre tradiționale românești, inspirate din credința noastră creștină ortodoxă, și frumusețea costumelor populare care, prin frumoase culori, aduc și ele o laudă lui Dumnezeu. Pe lângă această lucrare artistică a colindelor, e bine să vizitați și pe cei săraci sau singuri și, prin cântare, să le aduceți o bucurie și poate să îi și ajutați cu ceva. Nu e vorba de daruri materiale, ci poate de un mic ajutor în casă, pentru curățenie sau pentru cumpărături. Prin toate aceste manifestări ale bunătății sufletului, noi răspundem iubirii lui Dumnezeu, arătată în Hristos Domnul, care este darul suprem al lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii, și simțim bucuria pe care au avut-o îngerii și păstorii la Nașterea Mântuitorului în Betleem’, le-a spus Patriarhul României tinerilor din satul Perișor.

Colinde ale orfanilor din Bacău

Au urmat apoi colindătorii Parohiei Liești din Protoieria Tecuci, județul Galați. Grupul, format din 17 copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, a cântat colinde specifice zonei din care provine. Grupul coral ‘Speranța’ s-a adăugat apoi cetelor de colindători cu alte cântece despre Nașterea Domnului. Venit din Onești, județul Bacău, Corul ‘Speranța’ reunește tineri care s-au aflat în grija Casei de copii din Târgu Ocna, județul Bacău. ‘Vă felicităm pentru că încercați să aduceți bucurie în timpuri în care există și multe probleme. Noi, creștinii, aducem bucurie unde este întristare, aducem pace unde este tulburare și aducem speranță acolo unde este singurătate și uneori deznădejde. Dorim ca voi să aveți mereu în suflete această bucurie!’, le-a spus Preafericirea Sa tinerilor colindători. La Palatul Patriarhiei a fost primit aseară și Grupul ‘Datina Românească’ din București.

Comentarii Facebook


Știri recente