Vremea colindelor în Arhiepiscopia Aradului

Odată cu sărbătoarea Crăciunului se afirmă și vremea colindelor. Bucuria pe care o simțim în aceste zile de praznic se naște din mesajul transmis de colindele noastre românești, că „astăzi S-a născut Cel fărâ de-nceput”, Domnul nostru Iisus Hristos.

Această bucurie este și mai deplină atunci când vechile tradiții specifice neamului românesc nu sunt uitate, ci sunt aduse în actualitate. Astfel, în Parohia Baia, din Protopopiatul Lipova, s-a încercat o aducere aminte și o revigorare a vechilor tradiții, a mersului cu steaua și a colindătorilor, specifice acestor locuri mioritice, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Sub îndrumarea preotesei Ioana Moț și sub atenta îngrijire a preotului paroh Raul Moț, s-au adunat copii de diferite vârste din satele Baia și Slatina de Mureș, aparținătoare Parohiei Baia și împreună au pornit pe drumul colindelor și al vestitorilor stelei de la răsărit pentru a aduce bucurie și lumină în casele celor care cu mare drag i-au primit.

Pentru început, colindătorii și vestitorii stelei s-au oprit la primăriile Varădia de Mureș și Bârzava, aducând aici vestea cea bună primarilor Mircea Miclea și Gabriel Faur, precum și tuturor celor prezenți. Colindătorii s-au întors apoi în satul Baia, fiind primiți cu mare bucurie în toate casele și și răsplătiți cum se cuvine.

În ziua Praznicului Nașterii Domnului, colindătorii au fost prezenți, pentru început, în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Slatina de Mureș, unde, după Sfânta Liturghie, au încântat prin vocile lor tinere pe credincioșii prezenți în număr foarte mare în biserică.

Și bucuria colindelor a mers și mai departe în această zi de mare praznic, copiii continuând să ducă vestea cea bună a Nașterii Domnului la toate casele din Slatina de Mureș unde au fost primiți de gazde cu brațele deschise.

Ultimul loc în care colindătorii și vestitorii stelei de la răsărit au poposit a fost în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din satul Baia, în a doua zi de praznic.

La finalul acestui drum lung pe care tinerii colindători l-au parcurs au fost deopotrivă de bucuroși de colindă: gazdele care au primit colindătorii cu ușile deschise și cu lacrimi în ochi, aducându-și aminte de tinerețile lor când erau ei cei care colindau, și micii colindători care, la finalul celor trei zile obositoare, s-au hotărât să doneze cea mai mare parte a banilor primiți bisericii spre a fi folosiți în scopuri social-caritabile.

Comentarii Facebook


Știri recente