Vremea bilanțului în eparhiile țării

În mai multe eparhii ale țării au avut loc, în ultimele trei zile, ședințe de lucru ale Adunărilor Eparhiale: la Palatul arhiepiscopal din Curtea de Argeș, la Centrul eparhial din Giurgiu, la Reședința arhiepiscopală din Buzău, la Centrul eparhial din Galați, dar și în afara granițelor, la Roma, unde este sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

La Curtea de Argeș, sub președinția Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului (foto), în Palatul arhiepiscopal, Sala ‘Manole’, informează Biroul de presă al eparhiei respective. Au fost prezentate rapoarte privind activitatea desfășurată în 2011 în Eparhia Argeșului și Muscelului din punct de vedere administrativ-gospodăresc, cultural, pastoral-misionar și social-filantropic. Unii membri ai Adunării Eparhiale și-au prezentat opiniile legate de realizările anului 2011, amintind și de implicarea personală pe care a avut-o. O interesantă retrospectivă a celor petrecute în eparhie de-a lungul anului trecut a fost prezentată participanților sub forma unui film, realizat din compilarea mai multor jurnale de știri transmise de postul de televiziune Trinitas. În cadrul ședinței, un moment special a fost dedicat memoriei vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapașu, de la nașterea căruia s-au împlinit, la 7 februarie, 97 de ani.

Evaluări și proiecte și la Giurgiu

Lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Giurgiului s-au desfășurat pe 7 februarie 2012, la Centrul eparhial pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’ din incinta sediului administrativ. În cadrul lucrărilor prezidate de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-au prezentat rapoartele generale anuale ale sectoarelor Administrației eparhiale pentru 2011 și proiectele prioritare pentru anul în curs. Membrii Adunării Eparhiale au vizionat un film documentar în care au fost evidențiate pe larg activitățile desfășurate în Episcopia Giurgiului în anul 2011, informează Trinitas TV. Și la Giurgiu, vrednicul patriarh Teoctist a fost evocat, săvârșindu-i-se și o slujbă de pomenire.

Activitatea preoților din Buzău și Vrancea a fost apreciată

Și la Buzău s-au desfășurat lucrări de evaluare a activităților din 2011. În sala de ședințe a Reședinței arhiepiscopale din Buzău au avut loc o serie de întruniri ale Permanenței Consiliului Eparhial, în cadrul cărora au fost analizate rezultatele preoților din cuprinsul Eparhiei Buzăului și Vrancei. Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a prezidat lucrările, a declarat pentru Trinitas TV: ‘Ne bucurăm că, spre deosebire de alți ani, preacucernicii părinți, anul trecut, au fost mai râvnitori, mai corecți, iar în ceea ce privește naveta, am înțeles că s-a redus’. În cadrul acestor ședințe s-au făcut și notările anuale ale preoților, ținându-se cont de activitatea în plan bisericesc, cultural, administrativ-gospodăresc și social-misionar, obținute în urma inspecțiilor. Ședințele de bilanț s-au încheiat ieri, 8 februarie 2012.

Prima întrunire la Roma după recunoașterea oficială

Timp de două zile, 6 și 7 februarie, la Roma s-au desfășurat lucrările Consiliului Eparhial și ale Adunării Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, se spune într-un comunicat de presă al eparhiei.

Preasfințitul Episcop Siluan a prezidat lucrările la care au participat membrii Adunării Eparhiale – clerici și mireni -, reprezentând cele 156 de parohii, 32 de filii, cinci paraclise, patru mănăstiri și două schituri de pe teritoriul celor 17 protopopiate. În ciuda condițiilor meteorologice defavorabile, au fost prezenți 430 din cei 468 de membri.

Cea mai mare realizare a anului 2011 a fost considerată, așa cum era și firesc, recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române a Italiei de către statul italian.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre proiectele pentru 2012 și, potrivit comunicatului amintit, cele mai importante ar fi: intensificarea catehezelor pentru copii, tineri și adulți; intensificarea misiunii printre românii ortodocși din Italia, printr-o pastorală de proximitate, prin reorganizarea protopopiatelor, în număr de 18 (dintre care șapte misionare), urmând organizarea pe regiuni a Italiei, și prin intermediul Misiunii ‘Sfântul Nicolae’, pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord; intensificarea activității sociale pentru venirea în sprijinul celor săraci, a celor din închisori și a celor din spitale și a întrajutorării dintre parohii și printre credincioși. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 09 februarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…