Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, evocat la Iași

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiat ieri, 12 octombrie, un parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului Eparhial Iași a avut loc un moment de evocare a personalității celui de-al cincilea patriarh al Bisericii noastre, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

Slujba de Parastas a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La final, Mitropolitul Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit câteva momente din viața vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, în vremea cât a fost mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’, patriarhul Teoctist a fost evocat printr-un film documentar și o lansare de carte. Pe lângă cei patru ierarhi au mai participat preoți sau personalități care l-au cunoscut pe patriarhul Teoctist. În debutul evenimentului, moderat de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, scriitorul Grigore Ilisei, care l-a cunoscut pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, a reliefat câteva aspecte din viața fostului mitropolit al Moldovei și Sucevei (1977-1986).

‘Urme în eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei’

Participanții au vizionat apoi un film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (și locțiitor de mitropolit) al Moldovei și Sucevei, care a fost urmat de lansarea volumului ‘Urme în eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei’, publicat la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Prezentarea cărții a fost făcută de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, care a amintit faptul că printre autori se numără Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, Preasfințitul Episcop Corneliu, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

‘Lucrarea îl are ca autor pe academicianul Alexandru Zub, 12 profesori de teologie de la seminariile teologice, 18 preoți, doi consilieri, zece protopopi, cinci monahi, un medic etc. Lucrarea conține în primul capitol cuvântul celor șase arhierei. A doua parte se referă la întreaga activitate ca mitropolit al Moldovei și Sucevei din punct de vedere pastoral-misionar, liturgic, cultural, administrativ, din punctul de vedere al monahismului, iar a treia parte cuprinde diverse amintiri ale celor care l-au cunoscut’, a precizat pr. prof. dr. Ion Vicovan. Apoi a fost prezentată expoziția de cărți tipărită în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în Moldova, prezentare făcută de Virginia Popa, directorul Bibliotecii ‘Dumitru Stăniloae’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a amintit faptul că manifestarea dedicată patriarhului Teoctist are loc la împlinirea a 33 de ani de la întronizarea ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei. ‘Patru sunt elementele care l-au definit pe părintele patriarh Teoctist: părinte duhovnicesc, simț misionar, glas profetic și deținător al harismei Bisericii’, a amintit Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente