Volumul ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’ al PF Parinte Patriarh Daniel, prezentat la Salonul International de Carte Romaneasca de la Iasi

Volumul ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’ al PF Parinte Patriarh Daniel a fost prezentat astazi la Salonul International de Carte Romaneasca de la Iasi. Prezentarea a fost facuta de catre parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas, care s-a referit mai intai la contextul in care a fost scris acest volum: ‘Cartea aceasta este o carte-eveniment din mai multe puncte de vedere. Primul dintre ele este ca anul acesta se comemoreaza 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Constantin Brancusi. De asemenea, in anul acesta sunt si alte coincidente. In 1907 au fost realizate doua dintre cele mai mari capodopere brancusiene – ‘Rugaciunea’ si ‘Sarutul’, iar in anul 1937 s-a finalizat ansamblul monumental de la Tg. Jiu. In cartea aceasta, autorul arata ca esenta artei brancusiene se regaseste in ansamblul monumental de la Tg. Jiu: in Masa Tacerii, in Poarta Sarutului, in Coloana fara de sfarsit, toate acestea construite pe axul Bisericii ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ din Tg. Jiu. Motivatia scrierii acestui volum este dubla: pe de o parte interesul autorului pentru legatura dintre spiritualitatea crestin-ortodoxa si arta romaneasca si in acelasi timp faptul ca in anul 2006, IPS Mitropolit Daniel a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte ‘George Enescu’ din Iasi si a sustinut o prelegere dedicata operei lui Brancusi’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu s-a referit apoi la continutul volumului ‘Brancusi – sculptor crestin ortodox’ al PF Parinte Patriarh Daniel: ‘Cartea aceasta este structurata in patru capitole mari. Primul dintre acestea este: ‘Spiritualitate crestina-ortodoxa in viata si gandirea lui Brancusi’, iar cititorul va regasi aici legatura directa pe care Brancusi o are cu Biserica, o are cu spiritualitatea ortodoxa. Este o legatura intre prima parte a cartii, care este reflexia teologica, continuata cu un capitol al doilea denumit ‘Materia sculptata – epifania Luminii Creatorului’. Aici, autorul prezinta unele dintre sculpturile brancusiene intr-o lumina crestina si arata ca inspiratia brancusiana vine tocmai din trairea sa profunda religioasa. Capitolul al III-lea al cartii este de fapt miezul acestui volum, si se numeste ‘Lumini ale universului liturgic ortodox in Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara de sfarsit’, iar capitolul al IV-lea se numeste ‘Arta adevarata – transfigurarea vietii si bucurie a sufletului’. In trairea aceasta artistica si in trairea artistica ca legatura cu Dumnezeu, Brancusi gaseste sensul vietii. Cartea aceasta este o invitatie la a cunoaste radacinile spirituale si crestine ale operei brancusiene si la contributia pe care spiritualitatea romaneasca o aduce la marea arta a lumii’.

Comentarii Facebook


Știri recente