Volumul al V-lea al Filocaliei Românești

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut volumul al V – lea al Filocaliei, care cuprinde scrierile a doi Sfinți Părinți ai Bisericii din perioada bizantină a secolelor X și XI. Volumul, care cuprinde texte traduse și adnotate de către părintele profesor Dumitru Stăniloae, este reeditat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Primul autor prezent în carte este Sfântul Petru Damaschin, de la care ni s-a păstrat o singură scriere, prezentă în colecția filocalică sub titlul „Învățături duhovnicești”. Perspectiva din care acest sfânt monah privește desfășurarea vieții duhovnicești este una a echilibrului. Astfel, se accentuează că la baza vieții duhovnicești se află renunțarea la voința proprie pentru împlinirea întru toate a voii lui Dumnezeu.

Al doilea autor prezent cu o scriere în acest volum este Sfântul Simeon Metafrastul sau Logofătul, prolific scriitor bizantin din secolul al X-lea și demnitar la curtea imperială. Lucrarea sa se intitulează „Parafrază în 150 de capete la cele 50 de Cuvinte ale Sfântului Macarie Egipteanul”. Este o scriere de mai mică întindere, dar densă în conținut, care oferă îndrumări cu privire la ce reprezintă lupta monahului cu gândurile și despre înaintarea spre nepătimire.

Volumul al V-lea al Filocaliei poate fi achiziționat de la magazinele bisericești precum și de la pangarele lăcașurilor de cult din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente