Volum dedicat bisericii vechi a Mănăstirii Bogdana, lansat la Suceava

La Muzeul de Istorie din Suceava a avut loc ieri lansarea volumului „Biserica „Sfântul Nicolae” din Rădăuți. Cercetări arheologice și interpretări istorice asupra începuturilor Țării Moldovei”. Evenimentul a avut loc în cadrul simpozionului național „Artă și civilizație medievală”, ediția a XIX-a, informează „Ziarul Lumina”.

Autorii cărții, elaborată la Editura „Părintele Constantin Matasă” din Piatra Neamț, sunt Lia și Adrian Bătrâna. Importanța volumului a fost evocată de prof. univ. dr. Ion Solcanu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, de arhim. Justin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, și de Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

„Această lucrare este rodul ostenelilor din ultimii 40 de ani de activitate desfășurată de arheologii Lia și Adrian Bătrâna. În cuvântul adresat celor prezenți, arheologul Adrian Bătrâna a mulțumit părintelui Justin Dragomir pentru sprijinul acordat în editarea acestui volum, precum și colegilor specialiști din țară și străinătate, care au avut un rol deosebit în finalizarea cercetărilor științifice. S-a amintit că Mănăstirea Bogdana din Rădăuți este singura instituție care a organizat în anul 2009 un simpozion dedicat împlinirii a 650 de ani de la întemeierea Moldovei. Arheologul Adrian Bătrâna a mulțumit apoi și Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care i-a încurajat mereu pe arheologi în lucrarea pe care au derulat-o la Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Bogdana”, a relatat arhid. prof. dr. Vasile Demciuc de la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…