Vizite și daruri pentru cei privați de libertate

În ziua de 16 ianuarie, de sărbătoarea Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru, deținuții din mai multe penitenciare din țară au fost vizitați de ierarhi și preoți care au slujit și au ținut cuvinte de învățătură celor privați de libertate. Una dintre parohiile care și-au sărbătorit hramul în această zi este cea din satul Foleștii de Sus, din comuna Tomșani, județul Vâlcea, a Arhiepiscopiei Râmnicului.

În tradiția ortodoxă se obișnuiește ca în preajma sau în ziua de prăznuire a acestei sărbători sau a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor privați de libertate, să se viziteze penitenciarele. În Arhiepiscopia Dunării de Jos, la penitenciarele din Galați, Tichilești și Brăila au fost săvârșite Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu și au fost dăruite pachete cu mâncare și haine persoanelor care trăiesc sub lanțul privării de libertate, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La capela din incinta Penitenciarului Galați, părintele protopop Ionel Eugen Buruiană, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie, după care a urmat Taina Sfântului Maslu pentru bolnavii din infirmeria penitenciarului, slujbă la care a participat și Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după cum ne informează Ziarul Lumina. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a vizitat celulele persoanelor private de libertate și le-a încurajat să reziste și să-și ducă cu nădejde crucea. În aceeași zi, la capela Penitenciarului de minori și tineri de la Tichilești au fost săvârșite Sfânta Liturghie și Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel de către părintele capelan Sorin Pleșca, alături de alți doi preoți. La final, ei au primit pachete cu mâncare și haine, iar douăzeci dintre acești minori, care sunt în regimul deschis de detenție, cu o pedeapsă sub un an, au mers în vizită în Parohia ‘Sfântul Dimitrie Basarabov’ din Brăila, unde au luat masa de prânz oferită de una dintre credincioasele parohiei. De asemenea, și la Penitenciarul Brăila a fost săvârșită slujba de Sfințire a Apei, iar apoi părintele capelan împreună cu credincioșii privați de libertate au susținut un scurt concert de cântece religioase.

Manifestări religioase și în Arhiepiscopia Râmnicului

De sărbătoarea Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru, Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la sărbătoarea singurului lăcaș de cult cu acest hram din eparhie, care se află în satul vâlcean Foleștii de Sus, din comuna Tomșani (foto). După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și activitatea Sfântului Apostol Petru și i-a îndemnat pe credincioși să-l păstreze drept model de smerenie și sfințenie în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului. La slujba hramului au mai participat reprezentanți ai autorităților locale, preoți și numeroși credincioși din comună și din parohiile învecinate. De asemenea, manifestări religioase închinate acestei sărbători au avut loc și la Parohia Pietrărie-Bârnova, Protopopiatul Iași, din Arhiepiscopia Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente