Vizite pastorale între românii din Banatul Sârbesc și Caransebeș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a Preasfințitului Daniil, Episcop ortodox român al Episcopiei Daciei Felix, preoții și credincioșii de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari” din Reșița îi vizitează frecvent pe românii din provincia autonomă Voivodina din Serbia, unde locuiesc aproximativ 34.576 de români, în 42 de localități, cu 40 de parohii românești, informează „Ziarul Lumina”.

S-au stabilit relații de bună frățietate cu câteva parohii din Protopopiatul Toracu Mare, aflate în zona de nord a Voivodinei, aproape de Zrenianin (fostul Becicherecul Mare).

La proiect participă Parohia Toracu Mare, dIankov Most (Iancaid), Zrenianin, Toracu Mic, Sutjesca (Sălcia). De toate aceste comunități are grijă părintele Petru Drăghicescu, protopopul de Toracu Mare.

Bibliotecă de carte românească la Toracu Mare și Iancaid

Prietenia și frățietatea de la nivelul parohiilor se concretizează prin vizite comune la marile sărbători ale comunităților, prin participarea la festivaluri corale, prin editarea unor numere comune ale revistelor parohiale, prin donarea de cărți de cult și veșminte preoțești sau alte lucruri necesare fraților români. Proiectul, început acum patru ani, continuă, fiind în dezvoltare înființarea și dotarea unei biblioteci de carte românească la Toracu Mare și Iancaid, precum și înfrățirea altor parohii de sat din Protopopiatul Reșița cu parohii din Voivodina. Au loc multe întâlniri la Reșița sau în Toracu Mare, unde participă și reprezentanți ai Parohiei ortodoxe române din Micherechi – Ungaria, păstorită de părintele Ioan Bun.

Demersul și dorința de conlucrare pentru întărirea credinței strămoșești au avut ecou și în Parohia Ghiroda Veche din județul Timiș, unde paroh este părintele Ioan Mermeze.

Banatul istoric însuma o suprafață de 28.526 kmË›. La împărțirea provinciei, în 1919, României i-a fost atribuită aproximativ 2/3 din suprafață, restul revenind Ungariei și Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…