Vizite pastorale în Protopopiatul Piatra Neamț

Vineri, în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamț, sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Duminică, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi așezări monahale, o sărbătoare cu o tradiție de peste 500 de ani, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat, începând de vineri și până duminică, în județul Neamț, unde a făcut mai multe vizite pastorale la mănăstiri și biserici din această zonă. Vineri, 23 martie, IPS Teofan a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamț. Sâmbătă, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit sfintele antimise bisericilor din parohiile Dănești, Ștefan cel Mare I, Cârligi, Dușești, Borniș, Unghi, Hlăpești și parohia Talpa, iar duminică, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bisericani, una dintre mănăstirile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei care și-a serbat hramul.

‘Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii’

Vineri, în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul Ciritei al municipiului Piatra Neamț, sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Alături de preotul paroh Bogdan Constantin, din soborul de slujitori au mai făcut parte pr. prof. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, și preoți de la parohiile vecine, în timp ce răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Glasul Bisericii’ al preoților din Protopopiatul Piatra Neamț. După săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, preoții și credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Daruri, iar la finalul slujbei, IPS Teofan a citit credincioșilor o rugăciune de dezlegare. Tot cu această ocazie, Daniel Dimitriu Sârghie a fost hirotonit diacon onorific pe seama Protopopiatului Pașcani.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Valentin Tofan și preotul paroh Bogdan Constantin au mulțumit IPS Teofan pentru slujba arhierească săvârșită în parohia Ciritei, la împlinirea a 32 de ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist sfințea biserica parohiei.

‘Sfânta Liturghie, în esența ei, este o ușă deschisă către negrăita frumusețe a împărăției lui Dumnezeu, o pregustare a bucuriei veșnice și mulțumim Înalt Preasfinției Voastre pentru faptul că ne-ați oferit, în după-amiaza acestei zile, o astfel de bucurie. Vă mulțumim din inimă pentru că poposiți la noi, pentru că ne cercetați de fiecare dată cu dragoste și pentru că aveți întotdeauna un gând bun și frumos pentru noi toți, preoți și credincioși’, a spus pr. protopop Valentin Tofan.

‘Înalt Preasfinția Voastră, prin ritualul luminii, pe care l-am săvârșit în rânduiala Liturghiei Darurilor, ne-ați adus aminte de cuvintele Evangheliei Sfântului Ioan: ‘Încă puțină vreme Lumina este cu voi. Umblați cât aveți Lumina, ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu știe unde merge. Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii (Ioan 12, 19-36)’. Cu toții ne dorim să devenim fii ai Luminii și vă mulțumim pentru rugăciunea permanentă pe care o faceți pentru toți păstoriții Înalt Preasfinției Voastre și, mai ales, pentru cea săvârșită astăzi, chiar în mijlocul nostru, la 32 de ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist a sfințit biserica acestei parohii’, a spus, la rândul său, pr. paroh Bogdan Constantin.

‘A fi creștin înseamnă a face parte dintr-o familie binecuvântată’

În cuvântul adresat după slujba Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a mulțumit preoților și credincioșilor din Protopopiatul Piatra Neamț pentru primirea caldă și pentru frumoasa trăire duhovnicească, accentuând importanța mărturisirii zilnice, prin faptă și prin gând, a iubirii pentru Hristos. ‘Să nu fim creștini doar de duminică și de sărbătoare, pentru că haina de creștin nu este una care se pune și se lasă, ci un veșmânt care, odată primit prin Taina Sfântului Botez, rămâne deasupra sufletului nostru în eternitate. Cum poate omul să-și arate, în fața lui Dumnezeu și în fața conștiinței sale, starea sa de creștin? Prin rugăciunea permanentă, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin împărtășirea din cuvântul Scripturii și cu dumnezeieștile Taine, prin modul armonios în care trăim în familie, prin modul conștiincios în care ne ducem la îndeplinire îndatoririle la locul de muncă și prin toate lucrurile, mai mari sau mai mici din viața noastră de zi cu zi, pe care trebuie să le transformăm în mărturii ale viețuirii noastre în credință. E adevărat că în fiecare zi avem ispite de la cel viclean, împotriva căruia suntem chemați să luptăm, dar la fel de adevărat este și faptul că, tot în fiecare zi, avem posibilitatea, în gândul, în sufletul, în cugetul nostru, să ne unim cu Hristos Domnul prin rugăciune, prin milostenie, printr-o viață de familie curată, prin îndeplinirea cum se cuvine a tot ceea ce avem de îndeplinit la locul unde ne câștigăm pâinea. Iată modalități prin care omul se unește cu Domnul Hristos în orice clipă, într-o mare, sfântă și unică familie’, a subliniat, în mesajul adresat credincioșilor, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan.

Hramul Mănăstirii Bisericani, o tradiție de peste 500 de ani

Ieri, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a poposit la Mănăstirea Bisericani, unde sute de credincioși s-au adunat la sărbătoarea hramului bisericii voievodale a acestei vechi așezări monahale, o sărbătoare cu o tradiție de peste 500 de ani. Credincioșii s-au închinat la moaștele Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani, apoi au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Alături de starețul Mănăstirii Bisericani, protos. Serafim Mihali, din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, din județul Neamț, preoți și monahi de biserici și mănăstiri din zonă. După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au primit rugăciunea de dezlegare rostită de Înalt Preasfințitul Teofan.

‘Nu există o veste mai bună pentru omenire decât cea a Bunei Vestiri’

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după săvârșirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat importanța momentului Bunei Vestiri pentru viața fiecăruia dintre noi. ‘Cu toții avem parte în viață de vești bune și de vești rele. Am pierdut pe cineva dintre cei dragi, avem o problemă de sănătate, se întâmplă ceva rău în ograda unui fiu, a unui frate, a unui cunoscut de-al nostru. Copiii au reușit la examen, analizele ne-au ieșit bine sau am primit, cu ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce ne-am dorit. Sunt vești rele și vești bune cu care ne întâlnim, fiecare dintre noi, la nivel individual. Dar astăzi, în această zi de mare sărbătoare, putem vorbi și despre o veste rea și o veste bună la nivelul întregului Univers. Vestea cea rea este izgonirea lui Adam din rai. În ciuda atâtor și atâtor evenimente negre prin care omenirea a trecut de-a lungul timpurilor, nu a fost o veste mai rea decât atunci când, din cauza îndepărtării sale de Dumnezeu, Adam a părăsit împărăția cerurilor, cum nu a fost o veste mai bună decât cea adusă de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Fecioarei Maria faptul că Îl va naște pe Mesia, cel de veacuri așteptat. Prin Adam, prin greșeala și păcatele lui, omul a fost izgonit din rai, iar prin curățenia, prin viața sfântă a Maicii Domnului, prin faptul că a devenit născătoare de Dumnezeu, drumul închis de greșeala lui Adam a fost redeschis. Nu întâmplător, troparul praznicului de astăzi începe prin cuvintele ‘Astăzi este începutul mântuirii neamului omenesc’ și fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: ‘Eu unde mă regăsesc? În Adam, care fuge de la fața lui Dumnezeu, sau în cuvântul Maicii Domnului, care spune: ‘Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!’. Să rămânem, deci, cu această întrebare și să ne străduim, de-a lungul vieții noastre, să nu mai fugim, să nu ne mai ascundem de Dumnezeu precum Adam odinioară și, atunci când El ne strigă, să-I răspundem: ‘Iată robul Domnului! Fie și mie, Doamne, după cuvântul Tău”, a subliniat Înalt Preasfințitul Părinte Teofan.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului

După cuvântul de învățătură adresat de IPS Teofan la Mănăstirea Bisericani, preoți, monahi și credincioși au pornit în procesiune, pe drumul de la biserica voievodală la biserica nouă a mănăstirii, închinată Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bisericani. În biserica nouă a mănăstirii, aflată în stadiul pregătirii pentru pictură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit slujba Aghezmei mici, a binecuvântat și a urat spor pentru bunul mers al lucrărilor și i-a stropit pe credincioșii participanți la procesiune cu apa sfințită. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bisericani s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți cei care au ținut să fie aproape de obștea de la Bisericani, în această zi importantă din viața vechii așezări monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente