Vizite pastorale în Protopopiatele Vaslui și Bârlad

În zilele de 23 și 24 mai 2011, Episcopul Hușilor a efectuat vizite pastorale în parohiile din Protopopiatele Vaslui și Bârlad. Apoi, ieri, 25 mai, preoții din Protopopiatul Huși au participat la conferința pastoral-misionară de primăvară cu tema ‘Taina Sfântului Botez’, întrunire prezidată de către Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor. Conferința de ieri a preoților din Protopopiatul Huși a încheiat seria întrunirilor din această primăvară la care a participat PS Corneliu.

Preasfințitul Corneliu a prezidat ieri conferința pastoral-misionară de primăvară a preoților din Protopopiatul Huși. După cum ne-a relatat pr. Ioan Petru, protopop al Protopopiatului Huși, Preasfinția Sa a fost însoțit de arhim. Serafim Bodnar, consilier economic la Episcopia Hușilor, și de protos. Iorest Matei, exarhul administrativ al mănăstirilor din Episcopia Hușilor. Tema conferinței, ‘Taina Sfântului Botez’, a fost susținută de pr. Florin Grosu (referent), de la parohia Șuletea, și de pr. Florin Tăbăcaru Medeleanu, de la parohia Stoișești (coreferent). Cu acest prilej, părintele protopop a transmis, în numele preoților, un cuvânt de bun venit Preasfințitului Episcop Corneliu, evidențiind importanța organizării conferinței. PS Corneliu a prezentat și acentuat tematica conferinței stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și importanța celor două teme omagiale ale anului 2011: Taina Sfântului Botez și Taina Sfintei Cununii. ‘Au urmat intervențiile din partea preoților, privind unele completări cu referire la misiunea preotului și mijloacele pastorale folosite la nivel de parohie’, a spus pr. protopop Ioan Petru.

Conferința preoților Protopopiatului Bârlad

În Protopopiatul Bârlad a avut loc marți, 24 mai 2011, conferința pastoral-misionară de primăvară cu tema ‘Taina Sfântului Botez’, prezidată de Preasfințitul Corneliu. După cum ne-a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, la această întâlnire au participat preoții parohi și părinții ieromonahi ai mănăstirilor din Protopopiatul Bârlad. Părintele protopop Vasile Lăiu a adresat un cuvânt de bun venit, în care și-a exprimat bucuria prezenței Preasfințitului Corneliu în mijlocul preoților Protopopiatului Bârlad. Tema conferinței a fost susținută de pr. Bogdan Halapciug, de la parohia Pogana, care a evidențiat importanța Tainei Sfântului Botez, făcând o incursiune istorică, teologică, biblică și patristică, necesară înțelegerii rolului major pe care îl are nașterea spirituală a omului în Hristos și asumarea acestei nașteri de către cei implicați în actul Botezului: prunc, părinți trupești și părinți spirituali. După prezentarea temei, PS Corneliu a scos în evidență schimbarea și transformarea lăuntrică ce o aduce Taina Botezului pruncului sau adultului botezat, ‘care-l scoate din împărăția celui întunecat și-l redă împărăției luminii’. ‘Preasfințitul Corneliu a invitat pe părinții participanți să adreseze întrebări și să dea răspunsuri la provocările lumii de azi, care nu manifestă mereu responsabilitatea necesară actului tainic și irepetabil al Botezului’, a relatat pr. protopop Vasile Lăiu.

Conferința de primăvară la Vaslui

În sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui s-a derulat luni, 23 mai 2011, conferința pastoral-misionară de primăvară cu tema ‘Taina Sfântului Botez’, prezidată de Preasfințitul Corneliu, în cadrul căreia părintele Ionel Vieru, de la parohia Delești, a susținut referatul întrunirii, care a abordat Taina Sfântului Botez din perspectivă teologică și practică, analizând și unele probleme concrete cu care se confruntă preoții în pastorație. În după-amiaza aceleiași zile, PS Corneliu, alături de părintele Vasile Pârcălabu, protoiereul Protopopiatului Vaslui, și de arhim. Serafim Bodnar, consilier economic al Episcopiei Hușilor, a vizitat mai multe parohii din Protopopiatul Vaslui și s-a interesat de stadiul lucrărilor de reparație și consolidare sau de pictură care se efectuează la bisericile din aceste parohii. ‘PS Corneliu a vizitat biserica parohiei Chircești, unde se efectuează lucrările de pictură în tehnica frescă. Părintele paroh Justinian Tomozei a prezentat activitatea pastoral-gospodărească și social-filantropică. În ceea ce privește latura socială din această parohie, pr. Justinian Tomozei a amintit de sprijinul care este acordat mai multor familii nevoiașe. Apoi s-a vizitat parohia Miclești’, a declarat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Vizite pastorale în opt parohii din Protopopiatul Bârlad

În după-amiaza zilei de 24 mai 2011, PS Corneliu, alături de arhim. Serafim Bodnar, protos. Iorest Matei și pr. protopop Vasile Lăiu, a efectuat vizite pastorale la opt parohii ale Protopopiatului Bârlad. ‘PS Corneliu s-a interesat în mod direct de șantierele care sunt în curs de execuție, de cele care au fost executate și de cele care urmează să fie deschise. Prima vizită a fost în parohia ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Bârlad, unde, pe 10 iulie 2011, va fi sfințit locul pentru o nouă biserică. A urmat parohia misionară Crâng, care are 92 de familii, în 40 de gospodării locuind doar văduvi sau văduve. PS Corneliu s-a interesat de starea bisericii de aici, dat fiind faptul că este neîncălzită, în prezent reușindu-se, cu sprijinul autorităților, achiziționarea unei centrale. A fost vizitată apoi parohia Ciocani, unde urmează să fie demarat proiectul de reabilitare și refacere a acoperișului sfântului lăcaș. Aceeași lucrare urmează să se facă la biserica din localitatea Movileni, care este filie a parohiei Ciocani. Am ajuns apoi la biserica din parohia Mireni, unde se execută un pridvor, și la sfântul lăcaș al filiei Chilieni. A urmat parohia Coroiești și filia Coroieștii de Sus. Aici am vizitat o bătrână singură și paralizată, iar PS Corneliu s-a interesat de starea materială a acestei bătrâne. Pe viitor, bătrâna va fi în atenția programului nostru social. Am ajuns apoi în parohiile Ivești 1, Ivești 2 și Pogonești. Vizita pastorală s-a încheiat la ora 22:00. În fiecare parohie, PS Corneliu a stat de vorbă cu credincioșii și cu familiile preoților, abordând mai multe probleme pastoral-misionare, administrative, filantropice și din viața de zi cu zi a credincioșilor. Menționez faptul că, în cadrul vizitelor pastorale, PS Corneliu a ajuns în unele biserici vechi de peste 50 de ani, unde nu ajunsese niciodată chiriarhul locului, fiind târnosite de delegați ai ierarhilor de atunci. Aceste situații au fost cauzate de drumurile impracticabile sau de vitregiile timpului. Oamenii din aceste parohii au mărturisit că trăiesc o mare bucurie și că nu-și amintesc ca în satul lor să fi venit vreodată un episcop’, a relatat, pentru ‘Ziarul Lumina’, pr. protopop Vasile Lăiu.

Comentarii Facebook


Știri recente