Vizite pastorale în Protopopiatele Făget și Lugoj

În cursul lunilor ianuarie și februarie ale acestui an, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a efectuat o serie de vizite pastorale în parohiile din cadrul protopopiatelor Făget și Lugoj, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Preasfinția Sa a fost însoțit de părintele Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, și Marius Sfercoci, inspector eparhial.

În Protopopiatul Făget au fost vizitate parohiile: Poeni, Crivina de Sus, Pietroasa, Curtea, Breazova, Margina, Sintești, Bătești, Bichigi și Povergina, iar în Protopopiatul Lugoj parohiile: Hitiaș, Racovița, Drăgoești, Ficătari, Jabăr, Ohaba Forgaci, Boldur, Șanovița, Hisiaș, Paniova, Zgribești, Oloșag, Lugojel, Găvojdia, Herendești, Honorici, Hezeriș, ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Lugoj și ‘Învierea Domnului’ din Lugoj.

‘Cu acest prilej au fost inspectate bisericile și casele parohiale, modul de întreținere a acestora, pe de o parte, iar pe de altă parte s-au avut în vedere problemele pastorale și administrative, ce vin să întregească misiunea preotului’, a menționat părintele Marius Sfercoci, inspector eparhial.

Preasfinția Sa a apreciat activitatea preoților desfășurată la parohii atât pe plan duhovnicesc, cât și administrativ-gospodăresc, subliniind importanța prezenței reale a preotului în mijlocul credincioșilor în această perioadă dificilă pe care o traversăm, îndemnând, totodată, la responsabilitate în ceea ce privește actul liturgic.

‘Asemenea vizite arhierești sunt bine-venite, deoarece activitatea preotului în parohie este studiată îndeaproape, sunt prezentate aspectele pozitive, dar și greutățile pe care preotul le întâmpină în parohia sa, iar în acest sens, arhiereul poate da la fața locului o îndrumare sau un sfat în vederea îmbunătățirii situației respective. Vizitele Preasfințitului Paisie Lugojanul au fost bine receptate de către preoți, mai ales că unele parohii nu au primit de mult timp vizita unui ierarh. Preasfinția Sa, prin aceste acțiuni întreprinse, a dovedit purtare de grijă și față de parohiile izolate, greu accesibile, aflate în zone defavorizate ale județului Timiș’, a declarat părintele Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.

Totodată, cu acest prilej au fost cercetate și bisericile monument istoric, care sunt destul de numeroase în Protopopiatul Făget, s-a făcut o constatare la fața locului privind situația lor actuală, întreținerea lor și ce acțiuni trebuie întreprinse în vederea conservării acestor podoabe ale artei tradiționale bănățene.

Comentarii Facebook


Știri recente