Vizite pastorale în Duminica a V-a din Post

Continuând o tradiție consacrată de mai multă vreme, în Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de arhidiaconul prof. Tiberiu Ardelean, a efectuat o vizită canonică în parohia Cintei, protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh, dr. Nicu Breda, protop al Aradului, în numele credincioșilor de aici. În biserica parohială, purtând hramul ,,Înălțarea Domnului”, Înaltpreasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența unui mare număr de credincioși, răspunsurile liturgice fiind date de corul de copii al parohiei, condus de profesorul de Religie, Sebastian Buntean.

În cuvântul de învățătură, după cum ne informează episcopiaaradului.ro, Înaltpreasfinția Sa a împletit tâlcul citirilor zilei, câte două din Apostol și Evanghelie, având în vedere atât Duminica a V-a a Postului Păresimilor, numită a Cuvioasei Maria Egipteanca, cât și ziua însăși de pomenire a sfintei, întâi aprilie, coincidență semnificativă pentru corespondența și unitatea dintre sărbătorile cu dată fixă și schimbătoare. Transformarea minunată intervenită în viața sfintei, pomenită și în Canonul Mare din denia de miercuri seara, devine pilduitoare pentru toți creștinii, în sensul trecerii de la păcat la virtute sau de la moarte la viață, iar aceasta în întâmpinarea sărbătorii Sfintelor Paști. Cuvântul s-a voit și o încheiere a Săptămânii Misionare desfășurată în parohie, în cadrul căreia preoți profesori de la școlile teologice arădene, cu precădere la denii, au prezentat tematici adecvate Postului Mare.

În după-amiaza aceleiași zile Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a fost oaspetele preotului paroh Florea Gomboș și al credincioșilor săi din parohia Livada- Sânleani, protopopiatul Arad. După ce a fost întâmpinat la sosire de către primarul comunei și de soborul preoților slujitori, în biserica parohială cu hramul ,, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Chiriarhul a slujit Taina Sfântului Maslu de obște. La final Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură, despre Sfântul Maslu ca Taină a iertării păcatelor și însănătoșirii sufletești și trupești, pentru sporirea binelui în viața individuală și obștească. Referindu- se la semnificația Duminicii, a polarizat atenția asupra vieții Cuvioasei Maria Egipteanca, aceea care a dovedit înălțimea pocăinței și îndreptării, virtuți spre care trebuie să năzuiască fiecare credincios în vremea pregătirii cuvenite de Sfintele Paști, spre a câștiga bucuria, pacea și celelalte roade ale harului dumnezeiesc.

În numele tuturor, preotul paroh a adus Înaltpreasfințitului Timotei alese mulțumiri pentru osteneală și pentru cuvintele de folos și zidire sufletească.

Comentarii Facebook


Știri recente