Vizite arhierești în Parohiile bănățene Groșeni, Vârciorova și Fibiș

În Duminica a VI-a după Sfintele Paști, Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la biserica parohială din Groșeni, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la biserica Parohiei Vârciorova, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la biserica din parohia timișeană Fibiș, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a poposit duminică, 20 mai, în mijlocul credincioșilor din Parohia Groșeni, Protopopiatul Ineu, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramurile ‘Cuvioasa Parascheva’ și ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, urmată de Sfânta Liturghie. La sosire, Înalt Preasfinția Sa a fost întâmpinat de părintele Moise Nica, protopop al Ineului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, precum și de numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi. Copiii îmbrăcați în frumoase costume naționale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinția Sa cu flori.

‘Izvorul luminii’

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, a dezvoltat tema ‘Izvorul luminii’, folosind temeiul citirilor duminicale, al imnelor perioadei pascale, cât și al slujbei târnosirii bisericii, într-o împletire firească cu simțămintele pe care le dă o zi însorită de mai. ‘Orbul din Sfânta Evanghelie (Ioan 9) odată cu spălarea la apa Siloamului dobândește vederea trupească, dar și confirmarea a ceea ce a dovedit la propriu și până atunci, adică vederea sufletească. Dincolo de împotrivirea celor care nu vedeau în Mântuitorul Lumina lumii, el mărturisește credința în Cuvântul lui Dumnezeu, manifestat prin creație, providență și înnoirea lumii. Slujbașul din Faptele Apostolilor (cap. 16) cere lumină, nu doar în sensul fizic, ci și spiritual și care privește pe toți din jurul său. La sfințirea bisericii se arată că lumina lui Hristos luminează tuturor și că în Biserică în sens plenar găsim adevărata lumină ce ajută la vederea celor nevăzute și oferă părtășia anticipată a Împărăției cerurilor. Noul lăcaș din parohie, înălțat în locul unuia de lemn din vechime, mutat ca monument istoric în municipiul Arad, dar și spre a servi unei instituții de asistență medicală sub același ocrotitor duhovnicesc, Cuvioasa maică Parascheva, evidențiază și puterea unei tradiții de atașament față de misiunea Bisericii pe toate planurile vieții obștei creștine. Deci și sub aspectul revelat de Anul Sfântului Maslu și al îngrijirii celor bolnavi, prin aceea că ochii celui uns cu tină de Domnul nu doar că dobândesc vindecare, ci și râvnă pentru adevărul celor dumnezeiești, pe care apoi le propovăduiește în lume’, a arătat chiriarhul.

Parohia Groșeni este o așezare de vale, cu casele rânduite de-a lungul Văii Groșului pe o distanță de circa doi kilometri. Este atestată documentar în anul 1580. În partea de sus a satului, pe deal, în mijlocul cimitirului, s-a aflat până în anul 2000, când a fost strămutată în curtea Spitalului Clinic Județean din Arad, una dintre cele mai vechi și mai interesante biserici de lemn din zona etnografică Ineu. În locul bisericii de lemn, a fost construită actuala biserică, între anii 1990 și 2011, prin strădania vrednicilor preoți Pavel Purice și Marius Petru Trînc, susținuți financiar de credincioșii parohiei. Lăcașul este construit din cărămidă, în formă de cruce, cu fundație de beton armat și acoperită cu tablă. Cheltuielile pentru pictură, confecționarea catapetesmei, a mobilierului sculptat, candelabre, prapuri și toate cele necesare cultului s-au făcut din donațiile credincioșilor, dar și cu sprijinul autorităților locale și județene.

După săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, părintele paroh Marius Petru Trînc a adresat cuvinte de mulțumire Înalt Preasfinției Sale, preoților prezenți, tuturor ctitorilor sfântului lăcaș, oficialităților prezente, cât și tuturor credincioșilor prezenți. Toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine înaintea Sfintei Mese, eveniment unic pentru comunitatea parohială.

Resfințirea bisericii din Parohia Vârciorova

În Duminica a VI-a după Paști, a Orbului din naștere, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Vârciorova, din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’, după care a oficiat Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți copii și tineri înveșmântați în straie populare specifice zonei Văii Timișului. La final, părintele paroh Claudiu Velici a fost hirotesit iconom, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vorbit despre istoricul bisericii. ‘A fost târnosită în 25 septembrie 1955 de către mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu. Am sfințit această biserică după lucrările efectuate în exterior, dar și în interior și după evenimentul petrecut în 2010, când o furtună s-a abătut asupra acestui sat și a descoperit biserica. Dumneavoastră v-ați mobilizat, ați ascultat de glasul părintelui Claudiu și ați iubit biserica mai mult decât casele dumneavoastră, unindu-vă în jurul bisericii și în doi ani ați reușit să restaurați această biserică, pentru ca astăzi, 20 mai 2012, să venim aici să săvârșim Sfânta Liturghie și să resfințim această biserică.’

Biserica actuală cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ a fost construită în anii 1778-1780, în stil baroc, din piatră și cărămidă, acoperită cu tablă de cupru, dar târnosită abia la 25 septembrie 1955. Pictura, realizată parțial de către Delliomini în anii 1897-1898, a fost refăcută între 1996 și 1997 de către pictorii Florica și Eugen Papici și sfințită în urmă cu 12 ani, la data de 20 mai 2000, de către Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului. Părintele Claudiu Velici păstorește cu multă dragoste și dăruire Parohia Vârciorova din anul 2008.

Aniversarea a 200 de ani de la zidirea bisericii din Fibiș

Credincioșii Parohiei Fibiș, din Protopopiatul Timișoara II, au îmbrăcat duminică, 20 mai, straie de sărbătoare, cu ocazia aniversării bicentenarului bisericii din localitate cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’. Sărbătoarea parohiei timișene a fost binecuvântată de prezența Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a adus spre închinare credincioșilor prezenți o raclă cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și ale Sfântului Mare Mucenic Theodor Tiron. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența unui număr mare de clerici și credincioși. Totodată, la slujbă au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și credincioși de la parohiile învecinate. În finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a colacului, slujbă îndătinată în parohiile bănățene și oficiată la hramul bisericii, sărbătoarea fiind numită și ‘Ruga satului’.

În finalul slujbei, Preasfințitul Paisie Lugojanul a transmis credincioșilor prezenți și părintelui paroh Ioan Bolbos binecuvântarea și felicitările Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral ‘Theophoros’ al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. În continuarea zilei, a avut loc tradiționala rugă bănățeană, desfășurată sub genericul ‘Și tot ce este românesc nu piere și nici nu va pieri’. La sărbătoarea Parohiei Fibiș au participat sute de bănățeni, precum și mai multe ansambluri folclorice timișene și instrumentiști de muzică populară din Banat. Evenimentul aniversar a fost organizat de către parohia ortodoxă română din Fibiș împreună cu primăria din localitate.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…