Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe meleagurile natale

În perioada 3-6 iulie 2009, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Banatului, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae. Sâmbătă, 4 iulie, a avut loc primirea oficială în Catedrala mitropolitană din Timișoara, când s-a săvârșit slujba de Te Deum. În aceeași zi, la sediul Primăriei din Timișoara, Patriarhul a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Timișoara, după care a vizitat și sediul Consiliului Județean Timiș. Duminică, 5 iulie, a sfințit Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din orașul Lugoj. Ieri, 6 iulie, Patriarhul Daniel a mers în localitatea natală, Dobrești, din județul Timiș, unde a vizitat casa părintească și șantierul de la biserica mănăstirii cu hramurile „Cuvioasa Parascheva” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, ctitorie a Preafericirii Sale.

Ceea ce s-a dorit a fi o primire oficială, marcată prin săvârșirea slujbei de Te Deum, s-a transformat într-o primire caldă din partea celor câteva mii de bănățeni care au ocupat întreaga esplanadă din fața Catedralei mitropolitane din Timișoara, umplând apoi până la refuz catedrala. Cei prezenți chiar au recunoscut că un număr atât de mare de oameni nu au mai văzut în catedrală decât la marile sărbători.

Preafericirea Sa a amintit în primul rând că de această catedrală se leagă fericitul eveniment al primirii harului arhieriei, pe 4 martie 1990, în Duminica Ortodoxiei, ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei: „Această amintire a zilei solemne în care am primit harul arhieriei în această catedrală ne determină să exprimăm recunoștință, să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile primite de la El și, în același timp, să exprimăm recunoștință față de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nicolae, care ne-a recomandat Sfântului Sinod pentru a deveni Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în această catedrală, una dintre cele mai frumoase catedrale din România și, aș zice, chiar din întreaga Ortodoxie”. Și a continuat nostalgic: „Anii au trecut foarte repede, entuziasmul libertății și al tinereții de după schimbările din 1989 au făcut ca noi să lucrăm pentru Ortodoxie, pentru promovarea dreptei credințe fiind hirotonit în Duminica Ortodoxiei, care a devenit pentru noi un program pastoral misionar”.

Părintele Patriarh și-a amintit și de momentele de rugăciune la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Timișoarei – așezate în Catedrala mitropolitană -, din timpul anilor de studenție, când era student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și venea la Timișoara, pentru că era bursier al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Credincioșii prezenți în Catedrala Banatului s-au așezat la ieșirea din sfântul lăcaș, pentru binecuvântarea patriarhală. Așteptat apoi de membrii Consiliului local, dar și de intelectualii și oamenii de vază ai municipiului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu. Tot acesta a dat citire și motivelor conferirii titlului de cetățean de onoare al Timișoarei – un CV mai dezvoltat al Patriarhului României. Potrivit primarului, onoarea pe care Consiliul Local a acordat-o Părintelui Patriarh a avut două motivații: „În primul rând că este Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe, Biserică strămoșească, Biserică națională, adânc înrădăcinată în istoria poporului român. În al doilea rând, a contat foarte mult faptul că este bănățean. Trebuie să fim mândri că suntem bănățeni și că avem un Patriarh originar din Banat; cred că este un îndemn, atât pentru noi de a-l susține, cât și pentru Preafericirea Sa de a susține interesele Banatului”.

După ce a primit titlul de cetățean de onoare, Patriarhul Daniel și-a exprimat apoi bucuria originii sale, fiind, în același timp, și un prilej de recunoștință. „Titlul de cetățean de onoare trebuie înțeles în primul rând ca o prețuire, dar și ca o responsabilitate. În Biserică, onoarea derivă numai din slujire. Orice onoare care nu are acoperire în slujire este una lipsită de conținut. Și deci, pentru noi, onoarea aceasta înseamnă o chemare la a ajuta această zonă și acest oraș mai mult”, a punctat Preafericitul Părinte Patriarh.

Tot sâmbătă, dar în a doua parte a zilei, coloana oficială s-a îndreptat spre Mănăstirea Timișeni – Șag. Curtea mănăstirii ctitorite de mitropolitul Vasile Lăzărescu și terminată în 1944 era, și aici, plină de credincioși, care, auzind de vizita Patriarhului nostru, au venit cu speranța de a primi binecuvântarea-i arhierească. Mai mult decât atât, s-au împărtășit și din cuvintele Întâistătătorului Bisericii Române, care le-a dăruit la plecare și câte o iconiță. Patriarhul a rămas plăcut impresionat constatând că la această mănăstire, pe care o știa din timpul studenției, s-au făcut multe lucrări și s-a extins spațiul pentru cazare, cât și pentru slujire, prin ridicarea unei noi biserici, care momentan se află în stadiu de pictură. Le-a reamintit celor prezenți și că la această mănăstire, care a fost închisă în timpul comunismului, fiind redeschisă de ultimul ei ctitor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nicolae, după anul 1989, „numărul mare al credincioșilor care vin aici în fiecare zi, dar mai ales în duminici și sărbători este o mare bucurie, pentru că mănăstirile sunt laboratoare ale învierii sufletului și ale speranței”.

Bănățenii nu s-au dezis nici la sosirea Preafericirii Sale în satul natal, Dobrești, din comuna Bara, așezat la o distanță de aproximativ 35 km de orașul Lugoj. L-au întâmpinat ieri copii cu pâine și sare și îmbrăcați în tradiționalul port bănățean. Aici a vizitat casa părintească și șantierul de la biserica mănăstirii cu hramurile „Cuvioasa Parascheva” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, ctitorie a Preafericirii Sale. Pe placa ce acoperă demisolul – unde se va ridica biserica mănăstirii – s-a ținut un moment de rugăciune. Tot aici, Părintele Patriarh a adresat consătenilor, celor veniți din localitățile din jur, dar mai ales monahilor mănăstirii și tuturor celor care susțin ridicarea noului lăcaș de rugăciune sfințit la 23 octombrie 2005 mulțumiri, binecuvântându-i pentru a-l desăvârși. Despre adăugarea noului hram, „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, Patriarhul Daniel a menționat că sfântul prooroc se prăznuiește la 20 iulie, „când copiii în general sunt în vacanță; și o să facem aici, la Dobrești, tabere cu copii și tineri. Școala din Dobrești a devenit arhondaric, unde se poate lua masa, iar fosta școală din Lăpușnic are trei clădiri părăsite care pot fi dormitoare pentru pelerini. Deci, foarte aproape, aici, la biserică, se roagă, dincolo, în dreapta, iau masa, în stânga se odihnesc și, uite așa, se aduce din nou viață în zona aceasta. Izlazurile de altă dată sunt niște spații pentru organizarea de concursuri și multe activități ecologice și de reorganizare a izvoarelor care erau înainte, când mergeam noi cu vitele la păscut pe izlazul din preajmă”, și-a amintit Patriarhul românilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit mănăstirii un rând de vase sfinte, o cruce de binecuvântare și un dicher și un tricher pentru binecuvântarea episcopului. Iar, pentru a scoate în evidență meritele celor care susțin ridicarea lăcașului de rugăciune, a acordat mai multor persoane distincții.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente