Vizita Patriarhului României la München în Germania

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a desfășurat în aceste zile o vizită canonică în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

În cursul serii de vineri 9 septembrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat la aeroportul din Munchen de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române din Germania, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și de preoții de la parohiile din Munchen. De asemenea, s-au alăturat delegației și alți ierarhi ai Bisericii noastre sosiți la Munchen pentru evenimentele ce vor urma: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Macarie Episcopul Europei de Nord. La întâmpinarea delegației Bisericii Ortodoxe Române a fost prezent și cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscopul catolic de Freising și München, însoțit de numeroși clerici și consilieri din partea Arhiepiscopiei Catolice din Munchen. Delegației s-au alăturat în decursul zilei de 10 septembrie Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, precum și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Sâmbătă, 10 septembrie 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o întrevedere cu cardinalul Reinhard Marx, la reședința acestuia. Cei doi au discutat despre relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică din Bavaria și despre buna colaborare care există deja, o colaborare manifestată în sprijinul pe care Biserica Catolică îl acordă Bisericii noastre prin oferirea de spații pentru rugăciune și de asemenea, prin alte mijloace.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, Patriarhul României a avut o întrevedere cu Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Johannes Friedrich în care au fost evidențiate legăturile comune dintre cele două Biserici.

Episcopul Johannes Friedrich a adresat un cuvânt de bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, evidențiind dialogul dintre cele două Biserici.

În cadrul întâlnirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria și onoarea de a fi fost invitați la sediul Bisericii din Bavaria mulțumind în același timp pentru contribuția pe care Biserica Evanghelică din Munchen a oferit-o Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania pentru cumpărarea terenului pe care va fi construită o biserică românească și un centru social.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit și pentru susținerea acordată studenților români în Germania.

Tot sâmbătă, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în Vizită la Consulatul General al României de la Munchen. Aici a fost întâmpinat de doamna Brândușa Predescu, Consul General, domnul Michael Fernbach, Viceconsul, responsabil cu relațiile culturale, educaționale și de presă și de domnul Cristian Mateescu, Consul pentru probleme economice.

Întâlnirea a continuat apoi cu participarea delegației Bisericii Ortodoxe Române la vernisarea unei expoziții de arta decorativă de excepție. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat necesitatea cultivării valorilor românești în diaspora românească.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh, în cuvântul său, a evidențiat importanța educației creștine, ca și valoare care nu poate fi măsurată material.

În cursul după-amiezii, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu doamna Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavarez. Cu acest prilej, au fost discutate împreună cu autoritățile locale aspecte ale sprijinului constant acordat de acestea Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania.

Doamna Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavarez, a urat bun venit Patriarhului României, exprimându-și bucuria acestei întâlniri și a subliniat bunele legături existente cu Biserica Ortodoxă Română.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu președintele Parlamentului Bavarez, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat și pentru activitatea social filantropică desfășurată în România de-a lungul timpului, numind activitatea aceasta drept un „apostolat laic”.

Cu această ocazie, Preafericirea Sa a dăruit doamnei Barbara Stamm o icoană în semn de mulțumire pentru tot sprijinul acordat.

Duminică, 11 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Aubing, în Munchen, pe o esplanadă special amenajată, înconjurat de un sobor de 11 arhierei, și peste 30 de preoți și diaconi.

Alături de Preafericirea Sa, dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au aflat următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

După Sfânta Liturghie, sute de credincioși români au participat la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică ortodoxă română din Aubing- Munchen Germania, cu hramurile cu hramurile Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat soborul de ierarhi, preoți și diaconi.

La eveniment au participat numeroase oficialități, președintele Parlamentului Bavarez, doamna Barbara Stamm, Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu, Consulul General al României, doamna Brândușa Predescu.

La acest eveniment au fost prezenți și Arhiepiscopul Mark Arndt de Berlin al întregii Germanii din cadrul Bisericii Ruse din Afara Granițelor, Episcopul-vicar, Preasfințitul Părinte Agapit de Stuttgart, dar și reprezentanți ai Bisericii Romano Catolice de Munchen și Freiburg în frunte cu Episcopul Vicar Engelbert Siebler, reprezentanți ai Bisericii Luterane din Bavaria în frunte cu consilierul Ecumenic Mihael Martin.

Hrisovul punerii pietrei de temelie a fost citit de către Preasfințitul Sofian Brașovenul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Terenul unde va fi construită noua biserica a românilor din Munchen a fost achiziționat prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale si de Nord, cu sprijinul Bisericii Evanghelice Luterană din Bavaria.

Cu această ocazie, Preasfințitul Sofian Brașovenul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a mulțumit pentru ajutorul acordat de autoritățile bavareze în sprijinirea misiunii românești în Germania.

De asemenea, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură intitulat O nouă poartă a cerului în Germania în care a evidențiat printre altele faptul că un nou locaș de cult, construcția unei bisericii reprezintă o Poartă către Cer. Totodată, Preafericirea Sa a subliniat faptul că în spațiul sacru al bisericii de zid se întâlnesc pământul cu cerul, timpul cu veșnicia, credincioșii de pe pământ cu cei din ceruri

După cum a relatat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim pentru TRINITAS TV, au urmat apoi cuvântări ale Mitropolitului Augustinos, Președintele conferinței episcopilor ortodocși din Germania, Ambasadorului României în Germania, Lazăr Comănescu, dar și a președintelui Parlamentului Bavarez, doamna Barbara Stamm.

După săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii și punerea pietrei de temelie pentru noua biserică ce va fi construită în Munchen, în cartierul Aubing, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române și de delegația oficială au participat, începând cu ora 14:30, ora Germaniei, 15:30, ora României, la o evocare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001. Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a 25 întâlniri a Comunitatății Sant`Egidio, în Munchen, la care au participat numeroase oficialități, episcopii ortodocși din Germania, reprezentanți ai Bisericii Romano Catolice și ai Bisericii Evanghelice din Bavaria.

Cuvântul de deschidere în cadrul acestui eveniment l-a avut Cardinalul Reinhard Marx, apoi la finalul acestui moment de aducere aminte a fost intonat un imn al prieteniei.

După acest moment de evocare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001, a urmat o întâlnire pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut-o, împreună cu alte nouă personalități, cu Președintele Germaniei, Excelența Sa Christian Wulff, după cum ne-a informat părintele diacon Teodor Gradinaciuc, prezent la Munchen. A fost o întâlnire privată la care presa nu a avut acces.

Ziua a treia a vizitei canonice a continuat cu participarea Preafericirii Sale la ce-a de-a 25-a Întâlnire Internațională pentru Pace organizată de Comunitatea Sant` Egidio, având tema „Destinați la conviețuire” („Bound to live together”). Festivitatea de deschidere a început la ora 17:30, în cadrul căreia Patriarhul României a adresat un mesaj intitulat Înțelepciune pentru conviețuire în care a subliniat faptul că starea normală a relațiilor dintre popoare și religii trebuie să fie: conviețuirea pașnică, nu conflictele violente, respectul reciproc, nu disprețul reciproc, cultivarea identității etnice și religioase proprii, împreună cu cei diferiți de noi, nu împotriva lor.

În cursul serii Preafericirea Sa s-a întâlnit, de la ora 20:00, ora României, cu prim ministrul landului Bavarez, dr. Host Seehofer.

În cea de-a patra zi a vizitei canonice, astăzi, 12 septembrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a participat la forumul „Unitatea creștină și dragostea pentru cei săraci”, organizat în cadrul celei de-a XXV-a întâlniri a Comunității Sant`Egidio, în Munchen – Germania, în cadrul căruia Preafericirea Sa a rostit un cuvânt intitulat Dialog teologic și cooperare practică între Biserici, în care a subliniat, printre altele, faptul că „unitatea sau comuniunea vizibilă între creștini este o dorință și o cerere sfântă a Mântuitorului Iisus Hristos Care S-a rugat pentru această unitate înainte de Patima Sa și de Învierea Sa, zicând: „Ca toți să fie una… pentru ca lumea să creadă” (Ioan 17, 21).

După amiază, Preafericirea Sa a participat la o alocuțiune pe care cancelarul german, doamna Angela Merkel a susținut-o, în cadrul aceleiași întâlniri.

De asemenea, în decursul zilei de astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a întâlnit cu ministrul Secretar de Stat al Guvernului Bavarez, Marcel Huber.

Aceasta este prima vizită pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o face în Germania în calitate de Întâistătător al Bisericii noastre.

Patriarhul României se va întoarce la București în această seară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…