Vizita Patriarhului României în Cehia

Românii din Cehia s-au bucurat, la sfârșitul săptămânii trecute, de prezența în mijlocul lor a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Întâistătătorul Bisericii noastre, alături de Preafericitul Părinte Mitropolit Kristoph al Cehiei și Slovaciei, au fost primiți sâmbătă la sediul Ambasadei României la Praga.

Duminică, 9 octombrie, cei doi Întâistătători au sfințit biserica din localitatea Most, construită în memoria celor peste 60.000 de ostași români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupația nazistă în cel de-al doilea război mondial, după cum informează TRINITAS TV.

După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi din România, Cehia și Slovacia.

La final, în semn de prețuire, Patriarhul României i-a dăruit Preafericitului Părinte Krystoph un set de engolpioane, un set de monede cu patriarhii României, un baston arhieresc și un set de veșminte arhierești. La rândul său, pentru a marca momentul istoric din viața Bisericii Ținuturilor Cehiei și Slovaciei, Preafericitul Părinte Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul ‘Sfinții Chiril și Metodiu’, cea mai înaltă distincție bisericească cehă, instituită acum 60 de ani și oferită, de-a lungul timpului, doar Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale.

Patriarhul României a mulțumit pentru distincțiile primite.

„Dorim să exprimăm mulțumirile noastre pentru acest mare dar, acest simbol al comuniunii noastre frățești la nivel de Întâistătători de Biserici Ortodoxe surori și dorim ca acesta să fie un îndemn la a continua lucrarea noastră frățească de cooperare exemplară pastorală”.

Tot în memoria eroilor români, Patriarhul României și Patriarhul Cehiei și Slovaciei au sfințit și o troiță.

În continuare cei doi Întâistătători au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ținuturilor Cehiei și Slovaciei de sub ocupația nazistă.

Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt în care a explicat importanța lăcașului, intitulat: „Simbol al recunoștinței, comuniunii și cooperării. Biserica – memorial din Most, Cehia”.

Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph a amintit celor prezenți istoria lăcașurilor de cult din zonă.

„Nu este o întâlnire întâmplătoare, ci este vorba despre îndreptarea unor adevăruri istorice și a unor nedreptăți care au durat foarte mult timp. Până în anii ’70 au fost aici două biserici ortodoxe care au fost dărmate. De fapt, tot orașul vechi Most a fost dărmat, toate monumentele istorice și bisericile. Singurul monument care s-a păstrat este biserica gotică din secolul al XIV-lea, care a fost translatată în acest loc, pe care o vedem de aici. Sfințirea acestei biserici este un eveniment important și astfel a fost construită a treia biserică în această vară de la Most. Sperăm și nădăjduim că nu va fi dărmată cum au fost celelalte două”.

La final, la troița – monument al eroilor, oficialitățile prezente au depus coroane de flori.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Mucenic Valentin a fost sfințită de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României și de Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei în ziua de 14 iulie 2007.

Luni, 10 octombrie 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Krystoph, însoțiți de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, și Daniela Gîtman, ambasadorul României la Praga, s-au întâlnit cu senatorul Miroslav Antl, președintele Comisiei pentru Afaceri Juridice și Constituționale din cadrul Senatului Republicii Cehe.

După sesiunea de discuții, delegația a vizitat sălile istorice ale clădirii Senatului.

Comentarii Facebook


Știri recente