Vizita Patriarhului României în Bucovina

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a efectuat timp de trei zile o vizită în Bucovina. Astfel, Preafericirea Sa, însoțit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au vizitat sâmbătă, 20 august, Mănăstirea Humor, fiind întâmpinați de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și de obștea Mănăstirii. Aici, Preafericitul Părinte Daniel a evocat frumusețea Mănăstirii Humor.

În a doua zi a vizitei Sale, duminică, 21 august, Preafericirea Sa a sfințit Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din orașul Gura Humorului, județul Suceava, înconjurat fiind de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, și în prezența a mii de credincioși.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți despre semnificațiile acestui moment deosebit din viața creștinilor din orașul sucevean Gura Humorului. Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu a dat citire actului de sfințire.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, de preoți și diaconi, a oficiat, pe o scenă special amenajată în fața bisericii, slujba Sfintei Liturghii.

La final, primarul orașului, domnul Marius Ursăciuc, a acordat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetățean de Onoare al orașului Gura Humorului și, de asemenea, Preafericirea Sa a primit și Cheia orașului Gura Humorului, simbol oferit pentru prima dată în istoria acestei localități.

În a treia zi a vizitei, luni, 22 august, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat complexul monahal de la Mănăstirea Sucevița din județul Suceava.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat strădaniile maicilor de la această mănăstire și a punctat totodată aspecte referitoare la necesitatea folosirii icoanelor vechi, precum cele de la Sucevița, în explicarea unor texte liturgice. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit celor prezenți despre unicitatea picturii și a apreciat grija pentru conservarea patrimoniului sacru bisericesc. La final, Preafericitul Părinte Daniel a oferit maicii starețe Mihaela o Sfântă Evanghelie în versiune nouă, precum și alte volume pentru îmbogățirea bibliotecii.

În urma vizitei întreprinse pe 22 august, la Mănăstirea Sucevița, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat și Mănăstirea Moldovița din comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava.

Și cu acest prilej Patriarhul României a rostit un cuvânt în care a arătat ce anume îi atrage pe credincioși să vină la mănăstirile bucovinene.

În încheierea vizitei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, a ținut să-i mulțumească Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susținerea și promovarea mănăstirilor din Bucovina.

Comentarii Facebook


Știri recente