Vizită pastorală în Parohia Scăiuș, prot. Reșița

În după-amiaza zilei de 3 aprilie 2011, în Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Scăiuș din Protopopiatul Reșița. Cu prilejul acestei vizite canonice a oficiat în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” slujba Vecerniei fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează episcopiacaransebeșului.ro.

La slujbă au luat parte autorități locale, copii și tineri, precum numeroși credincioși și credincioase. Preasfinția Sa a apreciat osteneala depusă de părintele paroh Cristian Guran împreună cu consiliul parohial pentru înfrumusețarea bisericii, prin acordarea unor acte de cinstire credincioșilor care s-au implicat activ în această frumoasă și deosebită lucrare binecuvântată.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a ținut un bogat cuvânt de învățătură: „Suntem îndemnați în Postul Mare la jertfă, suntem îndemnați să ne purtăm crucea: cel ce vrea să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie; suntem îndemnați în Postul Mare la renunțare, la asceză, la purificare, la curățirea simțirilor și la pocăință autentică. În a patra Duminică a Postului Mare, îl pomenim pe Sfântul Ioan Scărarul și ne aducem aminte de simbolul scării, pentru că avem nevoie în această viață trecătoare de un urcuș duhovnicesc. Nu putem rămâne în poziție de stagnare duhovnicească pentru că atunci nu avem parte de vederea lui Dumnezeu. Trebuie să urcăm în permanență, trebuie să parcurgem aceste trepte duhovnicești, altfel rămânem vii din punct de vedere fizic dar morți din punct de vedere spiritual. De aceea Mântuitorul ne spune la un momentdat: lasă morții să-și îngroape pe morții lor, pentru că în această lume sunt foarte mulți oameni morți din punct de vedere spiritual, nu fac nimic câștigarea mântuirii, pentru apropierea de Dumnezeu, pentru consolidarea relației personale cu Dumnezeu, sunt plictisiți de rugăciune, de viață duhovnicească, de post autentic, de un post creștin; sunt plictisiți să mai facă milostenie, sunt indiferenți la necazurile și suferințele semenilor, de aceea în permanență trebuie să urcăm, să avem în mintea noastră acest simbol al urcușului: muntele sau scara virtuților”, a spus Preasfinția Sa.

Biserica actuală din Scăiuș are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a fost ridicată între anii 1940-1943 prin jertfa și osteneala credincioșilor. În anul 1948 a fost sfințită, dar nu târnosită, de către PS Vasile Lăzărescu primul mitropolit al Banatului, la vremea respectivă fiind Episcop al Caransebeșului. În anul 1982 biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură de către Constantin Savin iar în toamna anului 2008 Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a oficiat slujba de Târnosire a bisericii parohiale moment în care a fost hirotonit și actualul preot Cristian Guran.

La final, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a miruit credincioșii prezenți și a împărțit acestora iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente