Vizită pastorală în Noua Zeelandă

În perioada 7-10 decembrie 2012 Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande a efectuat o vizită pastoral-misionară la parohiile românești din Wellington și Christchurch, Noua Zeelandă.

Slujba la Wellington

Preasfințitul Părinte Mihail a ajuns în capitala neozeelandeză, vineri, 7 decembrie, iar sâmbătă, 8 decembrie, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfânta Maria” unde s-au adunat credincioșii români pentru a primi binecuvântarea arhierească; fiind în timpul Postului Nașterii Domnului cei care au fost pregătiți s-au spovedit si s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un parastas pentru enoriașii decedați din parohie. La Centrul pastoral-misionar „Preot Gheorghe Speranța” a urmat o agapă pentru cei prezenți, pregătită de Comitetul Doamnelor. Cu acest prilej, ierarhul a discutat și cu Consiliul Parohial despre problemele curente ale parohiei, fiind informat despre demersurile făcute în vederea lucrărilor ce urmează sa fie făcute la reparațiile necesare la proprietatea parohiei. De asemenea, s-a discutat și despre pregătirile necesare în vederea venirii preotului paroh după primirea vizei pentru Noua Zeelandă. Revenind în locașul de cult, Preasfințitul Mihail a oficiat Taina Sfântului Maslu pentru credincioșii romani din această parohie.

Slujbă arhierească la Parohia românească Adormirea Maicii Domnului din Christchurch, Noua Zeelandă

Sâmbătă seară ierarhul a ajuns la Christchurch când a vizitat proprietatea românească din acest oraș. Preotul paroh Emanuel Crainic i-a prezentat ierarhului dificultățile prin care a trecut comunitatea românească după cutremurele de pământ din 2010 și 2011, în urma cărora biserica și casa parohială au fost distruse. După multe eforturi se încearcă o revigorare a parohiei deși mulți romani au fost nevoiți sa plece în alte zone pentru a găsi locuri de muncă. Pentru a-i aduna mai aproape pe credincioșii rămași în parohie, la recomandarea ierarhului a fost amenajată o capelă în sala socială a parohiei, loc în care se va sluji Sfânta Liturghie și celelalte Taine până la construirea unei noi biserici de lemn.

Preasfințitul Părinte Episcop Mihail a sfințit duminică, 9 decembrie 2012, prin stropire cu Aghiasma si prin ungere cu untdelemn sfințit noul loc de slujire dupa care a Sfânta Liturghie împreuna cu preotul paroh. După cuvântul de învățătură și încheierea Sfintei Liturghii a urmat ședinta Adunarii Generale Parohiale în care a fost analizata activitatea pastoral-misionara, administrativa si financiara a parohiei in anul 2012. A urmat alegerea unui nou Consiliu Parohial, dupa care a fost adoptat in unanimitate noul Statut Parohial care a fost scris in conformitate cu prevederile Statutului Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei și Noii Zeelande.

Comentarii Facebook


Știri recente