Vizită pastoral-misionară în Parohia Fedeleșoiu din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea

În după-amiaza zilei de duminică, 19 august 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a efectuat o vizită pastoral-misionară la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fostului Schit Fedeleșoiu, ce astăzi deservește Parohia Fedeleșoiu, din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

Preasfinția Sa a participat la întâlnirea cu copiii din parohie aflați la biserică pentru programul „Școala de duminică”, activitate coordonată de părintele Florian-Gavril Dîngă, sub îndrumarea părintelui Gheorghe Bănicioiu, parohul bisericii.

Ansamblul monahal de la Fedeleșoiu

Construirea Ansamblului monahal de la Fedeleșoiu, a fost începută pe data de 30 iulie 1673, la inițiativa mitropolitului Varlaam și a domnitorului Grigorie Ghica, în timpul celei de a doua domnii(1672-1674). După moartea sa, lucrările au fost continuate de mitropolitul Varlaam și doamna Maria, soția defunctului domnitor și au fost încheiate pe 10 august 1700, în timpul domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Între ctitorii mănăstirii sunt menționați și arhimandriții Ghenadie de Argeș și Ioan de Hurezi, reprezentați în naos, pe peretele de sud.

Ansamblul cuprinde: Biserica „Schimbarea la Față”(1673-1700); Casa Stăreției(1673, refăcută în 1836); Turnul clopotniță (1702); Ruinele chiliilor de pe latura de vest, cuhnia și trapeza de pe latura de nord-est a incintei(sf.sec. XVII-sec XIX).

Elementul principal al Ansamblului este Biserica având hramul „Schimbarea la Față”, ulterior adăugându-se și cel al Sf. Apostoli Petru și Pavel. A fost construită după modelul Mănăstirii Cozia (planul treflat, cu turla înălțată deasupra naosului) și împodobită cu pictură murală în stil brâncovenesc, realizată de zugravii Sima, Ranite, Ștefan și Gheorghe, reprezentanți ai școlii de pictură de la Mănăstirea Hurezi, fiind singura pictură din Oltenia care se păstrează integral.

Valoarea artistică a acestui monument este întregită de iconostasul brâncovenesc, sculptat în lemn de tei aurit și împodobit cu icoane pictate de ieromonahul Iosif. Se remarcă, deasemenea, portalul monumental de la intrarea în biserică, sculptat de pietrarul Atanasie din Jiblea și ancadramentele ferestrelor executate de meșterul Oprea, în anul 1686. Porticul de mici dimensiuni a fost adăugat în 1775 fiind, pictat de ierodiaconul Rafail Popa Dragomir din Făgețel și ucenicul Pătru.

Restaurări: Între anii 1990 și 1999 la inițiativa preotului paroh Gheorghe Bănicioiu a fost restaurată Casa Domnească, un edificiu armonios cu pivnițe boltite, iar între 2009 și 2010 au fost restaurate zidurile de incintă, cuhnia și trapeza redându-se Ansamblului strălucirea de odinioară.

Biserica și ceea ce s-a restaurat sunt în deplină folosință în cadrul parohiei Fedeleșoiu, necesare vieții creștinești a tuturor credincioșilor, păstoriți de preotul paroh Gheorghe Bănicioiu și preot II, Dîngă Florian-Gavril.

Comentarii Facebook


Știri recente