Vizita Mitropolitului Primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei în Patriarhia Română s-a încheiat

Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul Primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei și-a încheiat, astăzi, 16 octombrie 2012, vizita oficială efectuată în Patriarhia Română la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul manifestărilor dedicate hramului Catedralei Mitropolitane din Iași, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.

Înainte de a pleca spre Aeroportul Otopeni, în Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Hristofor a declarat: ‘Sunt foarte recunoscător pentru faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mi-a acordat această posibilitate, invitându-mă să văd încă o dată, îndeaproape, cum se desfășoară viața în Biserica Ortodoxă Română. Ceea ce m-a impresionat în chip deosebit este, pe de o parte, faptul că poporul trăiește un sentiment puternic religios ceea ce s-a văzut cu prilejul pelerinajului, iar pe de altă parte am constatat că Biserica este foarte dinamică în organizarea unor programe în beneficiul unor oameni aflați în suferință, în deosebi a celor bolnavi și a celor necăjiți. Ceea ce am mai observat în timpul celor patru zile cât m-am aflat în România a fost entuziasmul și dragostea poporului credincios român față de Patriarh, îndeosebi în zona pe care am vizitat-o. Aceasta înseamnă că Patriarhul se bucură de o mare apreciere și faimă în România pentru că Biserica condusă de Preafericirea Sa joacă un rol foarte important în societate și prin aceasta el a devenit cunoscut nu numai în țară, ci și peste hotare. De aceea, îi mulțumesc încă o dată cu recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația pe care mi-a acordat-o. Totodată sunt recunoscător și poporului român pentru că mi-a arătat multă dragoste în timpul celor patru zile’, după cum informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Hristofor a fost întâmpinat vineri, 12 octombrie 2012, pe Aeroportul Otopeni, în jurul orelor 12:00, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României, l-a întâmpinat pe Mitropolitul Primat în Catedrala Patriarhală, unde a avut loc slujba Polihroniului, la finalul căreia Patriarhul României a rostit un mesaj de bun venit.

Tot în cursul zilei de vineri, Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolitul Primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, însoțit de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a vizitat Palatul Patriarhiei, Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, dar și noul magazin de obiecte, cărți și veșminte bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Galeriile ‘Cuvântul Vieții’.

Cei doi Întâistătători au fost întâmpinați vineri seara pe Aeroportul din Iași de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de care s-au aflat mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți, numeroși credincioși, dar și autorități locale și centrale.

Primirea oficială a Patriarhului României și a Mitropolitului Cehiei și Slovaciei a avut loc sâmbătă, 13 octombrie 2012, în Catedrala mitropolitană din Iași, cu prilejul hramului. Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de Te Deum. În continuare, a avut loc sfințirea și inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și au fost vizitate Casa Diaconia – Centrul Multifuncțional de Asistență Socială și Educație și Biserica Sfântul Sava. De la orele 11.30, a fost sfințită Biserica Intrarea Domnului în Ierusalim – Flora din municipiul Iași, iar în continuare a avut loc o vizită la Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Duminică, 14 octombrie 2012, în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Catedralei Mitropolitane din Iași împreună cu Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit Primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, fiind înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

În cursul după amiezii de duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Hristofor au vizitat Mănăstirea Agapia din județul Neamț. Cei doi Întăistătători au fost însoțiți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În continuare, în cursul serii, cei doi Întâistătători de Biserici au vizitat și Mănăstirea Văratec din județul Neamț.

În următoarea zi, luni, 15 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Hristofor a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Văratec, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preafericitul Mitropolit primat Hristofor, IPS Mitropolit Teofan, PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul și preoții și stareții din zona Neamțului prezenți au vizitat Așezământul social-filantropic ‘Cuvioasa Nazaria’ din apropierea mănăstirii, care va fi dat în curând în folosință.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…