Vizită misionară în Valea Moravei

La invitația Preasfințitului Părinte Daniil, episcop locțiitor al Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, alături de o delegație chiriarhală a intreprins o vizită misionară la românii ortodocși din satul Busur, Valea Moravei, informează episcopiacaransebeșului.ro. În această localitate, Preasfințitului Părinte Episcop Daniil a așezat în urmă cu un an o troiță, unde se nădăjduia construcția unei biserici ortodoxe românești. La un an de la aceasta s-a materializat deocamdată o clopotniță în locul unde se va construi și biserica. Materializarea mai importantă este constituită de închegarea unei mici comunități a românilor, care după spusele lor, nu se mai numesc vlahi ci români.

Prilejul întâlnirii comunității românilor ortodocși din Busur a fost constituit de prezența a doi Ierarhi, care alături de un sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba de sfințire a apei și de binecuvântare a clopotniței. Toate acestea au avut loc în zi de sărbătoare, întrucât după calendarul iulian s-a prăznuit Nașterea Maicii Domnului.

„Ne-am adunat și noi astăzi aici pentru a sfinți clopotnița pe care voi românii de pe Valea Moravei, în general, și din Busur, în special, ați ridicat-o precum un turn de veghe al proorocului Avacum și cu toții să păziți neamul nostru”, a spus Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, după cum ne informează TRINITAS TV.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a ținut, de asemenea, un cuvânt: „Suntem din nou împreună pentru a binecuvânta acest loc, dar mai ales pentru a binecuvânta osteneala și jertfa dumneavoastră, pentru a binecuvânta locul pe care se va ridica aici o Sfântă Biserică închinat praznicului de astăzi, Nașterea Maicii Domnului”.

Totodată s-a oficiat și taina Sf. Botez pentru doi tineri care până la vârsta de 20 de ani nu s-au bucurat de harul Preasfântului Duh. În acest context cei doi Ierarhi au ținut câte un cuvânt de învățătură și un îndemn de regăsire a identității naționale și spirituale.

Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a făgăduit celor de față că în cel mai scurt timp va oferi din partea Eparhiei un clopot care să răsune în dealul ce străjuiește satul Busur.

Actualmente comunitățile ortodoxe românești din Valea Timocului și Valea Moravei sunt coordonate de părintele protopop al Daciei Ripensis, Bojan Alexandrovici, ajutat de ipodiaconul El Bobului, care cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Daniil fac misiune în rândul românilor de la sud de Dunăre.

Comentarii Facebook


Știri recente